Demolari cu lacrimi la Dorohoi

miercuri, 07 iulie 2010, 21:38
4 MIN
 Demolari cu lacrimi la Dorohoi

Un barbat a carui casa este situata pe Strada Dobrogeanu Gherea a fost scos din casa mai mult pe sus de politisti, dupa ce s-a baricadat inauntru si a amenintat ca se autoincendiaza. Dupa mai multe ore de discutii a acceptat sa fie stramutat in tabara pentru sinistrati, insa contesta in continuare demolarea. In aceeasi situatie se afla si o familie de octogenari, care au fost dusi de politisti de patru ori pana acum in centrele special amenajate din spital. De fiecare data, la scurt timp, cei doi au fugit din nou acasa. Ieri, pe parcursul mai multor ore, politistii de la proximitate au incercat sa le explice riscul la care se expun daca raman in casa avariata. Discutiile par sa nu aiba finalitate intrucat, suparati la culme ca sunt scosi cu forta din casa prabusita, cei doi au declarat ca sunt victime ale abuzului oamenilor legii.

In alte cazuri, inceputul operatiunilor de demolare a fost precedat de bocetele celor care au locuit pana nu demult in respectivele case. "Pe primul plan este viata oamenilor. Daca nu vom reusi sa consiliem persoanele respective vom trece la evacuarea fortata. Nu ne putem permite sa inregistram noi victime, intrucat casele respective se pot prabusi in orice clipa", a replicat comisarul sef Cristian Cucoreanu, adjunctul inspectorului sef al Inspectoratului de Politie Judetean, cel care coordoneaza operatiunile de ordine publica si pe linie rutiera.

Trafic auto inchis pe timpul lucrarilor

In prima faza, pentru demolare au fost programate 31 din cele 254 de case pentru care expertii au constatat ca prezinta risc de prabusire. Locuintele sunt demolate cu buldozerele care incarca imediat resturile in camioane, iar militarii ajuta la degajat materialele lemnoase.

Pentru a preintampina accidentele, pe strazile pe care se lucreaza politistii au dispus inchiderea  traficului auto.

Bloc inspectat de secretarii Elenei Udrea

Doi secretari de stat din cadrul Ministerului Dezvoltarii si Turismului au evaluat marti doua blocuri din Dorohoi in vederea achizitionarii si amenajarii lor cu bani de la Guvern. In aceste noi locatii ar urma sa se mute chiriasii Primariei, ramasi pe drumuri. Oficialii nu inaintat un termen de realizare a investitiei. Vizita vine dupa ce Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, a avansat ipoteza preluarii unui bloc cu 30 de apartamente pentru sinistrati. Ministrul a spus atunci ca vor fi demarate procedurile de achizitie in regim de urgenta.

Provizii pentru sinistrati

Marti seara, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) prezidat de prefectul Cristian Roman a luat decizia de a acorda celor 2.400 de persoane ramase fara case alimente si apa suficiente pentru sapte zile, puse la dispozitie de Administratia Nationala a Rezervelor Statului, dar si de alte institutii publice.

Primariile din Sendriceni, Hiliseu-Horia, Pomarla, Suharau, Cotusca si Dorohoi vor primi 8.500 litri de motorina din rezervele statului pentru alimentarea utilajelor si a motopompelor folosite in scopul inlaturarii efectelor inundatiilor.

Prefectul Cristian Roman a inaintat o cerere si companiei Romsilva, pentru a se putea intra in posesia materialului lemnos necesar constructiei si consolidarii locuintelor afectate, iar guvernantii au aprobat alocarea ajutoarelor de urgenta pentru zonele afectate, printre care si Botosani, dar si distribuirea unor sume de la Fondul de Mediu pentru executarea unor lucrari de inlaturare a efectelor calamitatilor.

Sute de case distruse

Pana in prezent au fost inventariate 401 locuinte distruse de viituri in 60 de localitati, iar alte 916 locuinte au fost avariate. Cele mai mari pagube au fost inregistrate la Dorohoi, unde 31 de case s-au prabusit, iar alte 254 ar putea fi demolate. Comuna cea mai afectata este Hiliseu-Horia, unde 54 de case nu mai pot fi locuite.

Inventar la drumurile stricate

Termenul de 15 iulie impus de premierul Boc pentru evaluarea pagubelor i-a pus in priza pe drumari, care au realizat o statistica a arterelor distruse, fara a putea stabili insa si valoarea distrugerilor. In judet au fost afectati 10 kilometri de drumuri nationale, 44,21 kilometri de drumuri judetene si 532 de kilometri de drumuri comunale si satesti.

Inspectorii sanitar-veterinari au colectat 1.125 pasari moarte din gospodarii, cinci oi, sapte caini, 45 iepuri, doua capre si un porc, insemnand 2.838 kilograme de carne incinerata.

Imbolnaviri din cauza mizeriei

Conditiile precare de igiena au inceput sa provoace imbolnaviri in randul sinistratilor din Dorohoi. Ieri la Spitalul Municipal au ajuns trei barbati si patru copii care acuzau o stare generala proasta si diaree. Adultii au fost internati pe loc, iar minorii au fost adusi la Botosani, unde au fost diagnosticati cu afectiuni de sezon si alergii de la mal. Valerian Andries, managerul Spitalului Municipal Dorohoi, spune ca se vor face analize pentru a se elimina suspiciunea de dizenterie. Tot in aceste zile, aproape 50 de dorohoieni au fost vaccinati contra tetanosului.

Luni, conducerea spitalului a solicitat Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta transferarea, macar pentru o perioada, a unei ambulante mici, din cele care stau parcate in curtea Serviciului Judetean de Ambulanta. Desi demersul a fost aprobat, masina nu a ajuns. De asemenea conducerea spitalului a solicitat ieri suplimentarea stocului de medicamente uzuale.

Avertizari prelungite din nou

Meteorologii au prelungit codul galben de ploi in averse cu descarcari electrice si vant, iar hidrologii au prelungit codul rosu de inundatii pe raul Prut pana azi la ora 10.00, pe sectorul Stanca – Dranceni, cat si codul galben pe Baseu, Jijia si Buhai, dar si pe Prut, pe sectorul Oroftiana – Stanca Costesti.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii