Functii vanate prin turism politic

marți, 27 octombrie 2009, 22:23
3 MIN
 Functii vanate prin turism politic

Dorin Ciustea a "reusit" in decurs de doar cativa ani sa schimbe cel putin trei partide, unde a detinut mai mereu functii de conducere. In PRM a fost presedinte al filialei locale, statut care i-a adus si fotoliul de vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ), in decursul a opt ani. Dorin Ciustea a trecut apoi la PNG, in cursul lui 2008, dar nu a petrecut prea mult timp acolo, pentru ca a devenit liberal, in urma fuziunii anuntate de reprezentantii PNL pe 9 mai 2009.

Chiar in cursul lunii trecute, acesta si-ar fi negociat o noua adeziune la PNG, lucru afirmat de presedintele filialei, Florin Egner, dar infirmat de Ciustea, care sustinea cu tarie ca e membru al PNL si ca asa va ramane. Insa recent a parasit si PNL. "Acum sunt sef de campanie la nivel de judet pentru Sorin Oprescu. Am renuntat la toate partidele politice in care am fost si nu vreau sa comentez asupra deciziilor mele, pentru ca sunt de factura personala", specifica acum independentul Dorin Ciustea.

Si Florin Egner a trecut pe la mai multe partide. Dupa ce, in 2004, a pierdut mandatul de primar in fata lui Catalin Flutur, sustinut pe atunci de PNL, a ramas inca patru ani in PSD. Pentru ca la alegerile de anul trecut social-democratii nu l-au mai desemnat drept candidat pentru functia de edil-sef, Florin Egner a trecut la PNG, fiind inscris de acest partid in cursa pentru Primarie.

Florin Egner a fost invins din nou de Catalin Flutur, de aceasta data sustinut de PD-L. La fel ca si primarul, Mihai Tabuleac a parasit liberalii pentru PLD, formatiune care a fuzionat cu PD, creandu-se astfel PD-L.

Tot din PNL a plecat si Gabriel Oprisanu. Din cauza unor conflicte cu actualul lider liberal, Florin Turcanu, fostul director al Directiei de Sanatate Publica a schimbat total doctrina, indreptandu-se spre PSD. Liberalii l-au exclus din partid pe fostul candidat la Senat din colegiul municipiului Botosani, Gabriel Oprisanu, pe 22 iunie, acesta fiind sanctionat pentru ca a incalcat articolul din statut care le interzice membrilor PNL sa se jigneasca public, aducand insulte liderului local liberal. O alta varianta este si cea a consilierului judetean, Ioan Ciobanu, care a fost exclus din PNL si sustinut de PD-L pentru functia de conducere la Inspectoratul in Constructii chiar la jumatatea acestei luni.

La PD-L s-a afiliat deputatul Catalin Buhaianu, in anul 2006, primul sau mandat de parlamentar fiind obtinut in 2004, cand era la PSD. Acesta a plecat din partid dupa dispute cu seful de atunci, Constantin Contac. La democrat-liberali a venit si Florin Ghiorghita, dupa ce a parasit PRM, partid cu care a reusit sa obtina si primul mandat de viceprimar al municipiului.

Noi miscari pe scena politica sunt asteptate dupa alegerile prezidentiale. Proaspat iesit din PNL, Neculai Rebenciuc a sustinut ca va alege spre ce partid se va indrepta dupa ce va fi investit noul presedinte.

Politicieni ramasi pe baricade

De la acest obicei fac rabat pionii de rezistenta ai unor partide, cum ar fi senatorul Gheorghe Marcu, fostul subprefect Viorica Afrasinei, dar si Tamara Ciofu, inscrisi in PSD inca din 1990, sau Constantin Manolache, din 1996. Cristian Achitei s-a inscris in PD in 1996 si a ramas in partid si dupa ce acesta a fuzionat cu PLD.

Ca si Constantin Manolache, vicepresedintele precizeaza ca va pleca din partid doar daca acesta se va desfiinta. Un alt veteran al democratilor este Radu Dragus, care nu a plecat din formatiune nici cand a pierdut sefia organizatiei. Insa componenta filialelor locale se va schimba cu siguranta dupa alegerile prezidentiale. Si liberalii au constantele lor, doua exemple putand fi Corneliu Popescu si Vladimir Rizac, fost director al Directiei Sanitar Veterinare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii