Gradatii luate cu banii elevilor

joi, 05 martie 2009, 22:43
3 MIN
 Gradatii luate cu banii elevilor

O alta reteta pusa in practica e cea a comertului cu carti sau reviste. Angrenati in lupta pentru punctele necesare obtinerii gradatiei sau salariilor de merit, unele cadre didactice, in special din ciclul primar si gimnazial, scot pe banda rulanta caiete speciale sau culegeri, doar-doar vor reusi sa-si depaseasca adversarii. Problema e ca toate acestea trebuie vandute. Cum reteaua unitatilor de invatamant cuprinde zeci de scoli, cei care au scos pe piata un nou volum apeleaza la colegii de breasla pentru ca acestia sa le vanda mai departe elevilor.

Nu este vorba, insa, de un fenomen nou pentru ca acest lucru se intampla de ani de zile. Ultimul tom pus in circulatie prin acest sistem este cartea Mariei Baciu, "Ghetutele copilariei", scoasa la Editura Axa, in 2009. Cuprinzand doar 50 de pagini, e drept pe hartie de calitate, cartea a ajuns la elevi cu pretul de 10 lei. Dar si lansarea volumului, organizata la Scoala 6 din municipiu, a fost la fel de inedita, elevii din clasele primare fiind invitati la eveniment cu banii in buzunar ca la final sa cumpere musai cartea. Dar ce s-a intamplat la Scoala 6 nu este un caz singular. La Scoala 8, la Scoala 11 sau la Liceul Pedagogic, aproape peste tot se intampla acelasi lucru.

Astfel de practici sunt recunoscute atat de elevi, cat si parinti, insa nimeni nu are curajul sa o spuna in fata de frica unor eventuale razbunari din partea cadrelor didactice. "Ni se recomanda tot felul de reviste. La geografie de exemplu ar fi Bio Planet. Costa sapte lei si ne-o aduce profesorul in clasa", spun elevii. Dar si parintii se plang ca ajung sa plateasca lunar zeci de lei pentru revistele cu CD-uri sau cartile aduse de copiii de la scoala. "Sunt invatatori buni, dar care alearga dupa punctaje de toate felurile… unii nu, unii da, depinde ce noroc au copiii", spun parintii.

Vanzarea sub diverse forme a cartilor sau revistelor, la fel ca si modul subtil in care un profesor il poate obliga pe un elev sa faca anumite lucruri, nu sunt numai folclor urban. Toata lumea stie, mai putin cei care ar trebui sa ia masuri, dar nimeni nu vorbeste. Cat despre sanctionarea unui dascal, "Doamne fereste!". Nici macar ipotetic nu se poate intampla asta. De ce? Pentru ca la mijloc e un lant al slabiciunilor. Relatia dintre profesor si inspectorat nu e una prea reusita. Din cand in cand, in functie de specialitate, cadrele didactice sunt chemate la secretariat si anuntate ca trebuie sa dea banii pentru cartea venita "de la inspectorat".

Din acest motiv, putine scoli nu au fost atinse de fenomen, printre acestea aflandu-se Scoala nr. 10. "Nu mi se pare normal ca profesorii sa vanda reviste sau carti in scoli. Eventual pot sa le prezinte si atat. La inceput de an scolar vin editurile si isi prezinta ofertele cu manualele alternative sau materialele auxiliare realizate cu avizul ministerului, dar decizia achizitionarii unuia sau altuia se ia numai dupa consultarea comitetului de parinti", spune Mihaela Suhan, director adjunct la Scoala 10.

Sute de elevi abonati la concertele Filarmonicii

Mai nou, a fost revitalizata moda concertelor simfonice la care copiii sunt sfatuiti sa mearga "pentru cultura lor generala". O recunoaste inclusiv directorul Filarmonicii, Mircea Dan, care spune ca cei mai multi abonati, aproape 600 la numar, sunt din randul elevilor.

"Au incluse 10 bilete, adica cate unul pentru fiecare luna din stagiune. Am revitalizat si acele concerte lectii care sunt organizate impreuna cu scolile", spune Mircea Dan, insa, desi institutia a primit anul trecut din partea Consiliului Local 1,8 milioane de lei noi, la concertele la care au participat elevii au trebuit sa "cotizeze" cu patru sau cinci lei de caciula.

Altfel spus, acea recomandare a Ministerului Educatiei si Cercetarii prin care "se interzice personalului didactic sa conditioneze evaluarea elevilor sau calitatea prestatiei didactice la clasa de obtinerea oricarui tip de avantaje, de la elevi sau de la parintii/ apartinatorii/reprezentantii legali ai acestora" ramane doar pe hartie.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii