Infractori prinsi cu ajutorul telefonului

miercuri, 17 februarie 2010, 22:36
3 MIN
 Infractori prinsi cu ajutorul telefonului

In aceasta situatie au fost 27 de persoane intrate in atentia procurorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (17 cauze) si de la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani (10 cauze). Ei erau subiectul unor anchete care vizau traficul de droguri, traficul de persoane, infractiunile de crima organizata si de coruptie.

Printre cei dovediti in urma interceptarilor figureaza si principalii suspecti in cazul talhariei comise in februarie 2009 asupra unei postarite. Gruparea, extrem de periculoasa, actiona in principal in Suceava si se specializase pe talharii. Una dintre fapte s-a soldat cu moartea victimei. Pentru a le dovedi modul in care actionau, anchetatorii au apelat la SRI. Inregistrarea convorbirilor arata ca victimele erau urmarite pas cu pas, iar atacatorii aveau pregatite tot felul de strategii in functie de cum actionau acestea.

Primar acuzat de coruptie pe baza inregistrarilor

Si nu este singurul caz. O trupa de patru falsificatori de documente, identificata in iulie 2009, care faceau conferinte telefonice in timp ce "plasau" actele, a ajuns in instanta tot datorita interceptarilor telefonice realizate de SRI. Si primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireada, a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie dupa interceptari. In unele dintre convorbirile inregistrate, primarul chiar il barfea pe procurorul de caz.

In septembrie 2009, mascatii trupelor speciale au retinut trei tineri din Botosani suspectati de trafic de droguri. Dupa ce i-au luat pe sus si i-au dus la audieri, doi dintre ei au fost arestati, iar unul a ramas in libertate. Telefonul acestuia a fost pus sub ascultare, iar asa s-a ajuns si la cel care ii "aproviziona".

"Inregistrarile au fost efectuate in baza unor referate ale organelor de urmarire penala si a autorizatiilor emise de presedintii de instanta. Interceptarile nu se fac la <<ghici>>, ci numai in cazul unor fapte deosebit de grave, daca este inceputa urmarirea penala si numai daca interceptarea este utila pentru aflarea adevarului, iar celelalte mijloace de proba au fost epuizate. Toate inregistrarile se fac cu respectarea procedurilor pentru ca orice abatere poate atrage anularea lor in instanta", sustine Aurel Simion, purtator de cuvant in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

Interceptari dispuse doar in cazuri speciale

Potrivit legii, interceptarea si inregistrarea convorbirilor pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale, al infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, dar si in cazul infractiunilor de coruptie. Autorizatia se da pentru 30 de zile, in camera de consiliu, de presedintele instantei (…) insa durata interceptarilor cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta nu poate depasi 120 de zile.

Potrivit Codului de procedura penala, "cand intarzierea obtinerii autorizarii ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala, procurorul (…) poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata, inscrisa in registrul special, interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, pe o durata de cel mult 48 de ore".

In principiu, inregistrarile ajung in instanta ori la parchet, daca se dispune scoaterea de sub urmarire penala. La prezentarea materialului de urmarire penala, procurorul este obligat sa prezinte invinuitului sau inculpatului procesele-verbale in care sunt redate convorbirile inregistrate si sa asigure, la cerere, ascultarea acestora. Ulterior, la scoatere sau la condamnare, inregistrarile se arhiveaza cu asigurarea confidentialitatii si se pastreaza pana la implinirea termenului de prescriptie, cand se distrug, incheindu-se proces-verbal in acest sens.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii