Lectii de alaptat in loc de scoala

miercuri, 15 septembrie 2010, 07:16
3 MIN
 Lectii de alaptat in loc de scoala

Unul dintre cazuri este cel al unei tinere de 16 ani, din Gorbanesti, care a dat deja nastere celui de-al doilea copil. Lenuta are acasa o fetita de un an si doua luni, iar in weekend a adus pe lume un baietel de 2.750 de grame. „Cu primul copil a ramas insarcinata la 14 ani si a nascut prin cezariana. Si de aceasta data s-a impus aceasta interventie chirurgicala. Bebelusul si mama sunt sanatosi, dar vor mai ramane cateva zile in spital pentru supraveghere", a precizat Maria Olaru, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani.

Fata a abandonat scoala la 12 ani, dupa terminarea clasei a VI-a. Atunci s-a indragostit de cel care avea sa devina tatal pruncilor ei, un tanar de 22 de ani, din sat, care a terminat doar patru clase. A vrut sa se intoarca la scoala in acest an, sa termine gimnaziul, dar a ramas din nou insarcinata. „Parintii ma ajuta cu fetita si sotul imi trimite bani din Germania, ca e plecat la munca. Urmeaza sa ne casatorim cand vine. Din pacate nu mai pot relua scoala, pentru ca am deja doi copii", a declarat tanara de pe patul de spital.

Dupa cea de a doua cezariana, medicii au luat decizia de a-i lega trompele, pentru ca o noua sarcina sa nu-i puna viata in pericol.

Inceperea scolii le-a gasit cu pruncii in brate si pe doua adolescente de 16 ani, din Botosani. Pentru ca trebuie sa isi creasca bebelusii, niciuna dintre ele nu se va putea intoarce la cursuri. Si nici nu isi doresc atata vreme cat planurile lor de viitor sunt legate de intemeierea unei familii.

In acest an, aproape 150 de tinere au abandonat scoala din cauza ca au ramas insarcinate, iar majoritatea nici nu se mai gandesc sa reia cursurile.

Medicii dau vina pe lipsa de educatie

Medicii de specialitate din cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie spun ca numarul copiilor care nasc creste de la un an la altul. Numai de la inceputul acestui an, 129 de minore au nascut la Maternitatea Botosani, iar unele dintre ele nu sunt la prima nastere. Numarul lor este de aproape doua ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Medicii mai declara ca multe dintre mamicile minore nici nu stiu cum sa tina copilul in brate, cu atat mai mult sa-l alapteze. De aceea, personalul medical al spitalului le ofera lectii. „Iti vine de multe ori sa le aduci papusi sa se joace. Nivelul de educatie este scazut si nu poti sa spui ca toate mamicile minore sunt din mediul rural. Avem in derulare un proiect cu UNICEF prin care se stimuleaza alaptarea la san. Ar trebui sa facem o sectie de obstetrica pediatrica la maternitate", a mai spus Maria Olaru.

Medicii mentioneaza ca mamicile copile sunt dezvoltate din punct de vedere biologic, insa nu si psihic. O mai buna educatie sexuala in scoli, dar si o mai buna comunicare intre parinti si copii ar fi o solutie pentru a diminua numarul acestor cazuri.

Sursa: Monitorul de Botosani

 

Comentarii