Lucrarile la magistrala de gaz blocate inainte de final

vineri, 23 octombrie 2009, 20:28
3 MIN
 Lucrarile la magistrala de gaz blocate inainte de final

Ionut Jora, angajat al Politiei si proprietar de teren in zona podului de la Hudum, pe unde trece conducta de gaz, a adus un excavator cu care sa sape pana la spatiul amenajat pentru montarea conductei in pamant, pentru a se convinge daca muncitorii au forat pamantul pentru montarea magistralei la o adancime de 15 metri.

Barbatul este unul dintre botosanenii carora li s-au promis despagubiri inca de la inceputul lucrarilor. Apoi, proiectul a fost modificat, in sensul ca magistrala a fost ingropata la 15 metri si nu la 1,80 de metri, cum s-a stabilit initial, intrucat de la adancimea respectiva terenul este in proprietatea statului.

Ionut Jora a declarat ca nu a primit niciun leu despagubire si ca nu s-ar fi ajuns la conflicte daca ar fi existat comunicare. Botosaneanul a precizat ca este de acord cu faptul ca magistrala este o necesitate, insa a solicitat sa fie recompensat pentru teren, intrucat doreste sa-si construiasca o casa. "De o parte si de alta a magistralei nu pot sa construiesc nimic la o distanta de 50 de metri", a spus Ionut Jora, adaugand ca s-a panicat atunci cand a vazut utilajele de forat indreptandu-se spre terenul sau.

 "Aceasta persoana a solicitat o despagubire de 100.000 de lei, insa vom putea solutiona problema abia in cursul zilei de luni", a aratat Teofil Ciobanu, sef sector Transgaz Iasi.

Reprezentantii firmei care fac lucrarile spun ca s-a procedat corect. "S-a discutat cu proprietarii inainte de efectuarea oricaror lucrari de sapat sau forat pe terenul lor", a mentionat Mircea Tarnaveanu, administratorul societatii de forat din Targu Mures, contractata de Transgaz.

Persoane apropiate contestatarului sustin insa, ca si alti proprietari de teren, ca muncitorii de la Transgaz au intrat in mod abuziv pe terenul lor, fara a li se cere permisiunea.

Reprezentanti ai Institutiei Prefectului care au rezolvat in repetate randuri blocajele aparute in  lucrarile la magistrala sustin ca actiunile proprietarilor de la Hudum reprezinta un semn de rea-vointa, lucru demonstrat in opinia lor de faptul ca o persoana din zona a acceptat ca magistrala sa treaca gratis pe terenul lui, pentru ca a inteles faptul ca este vorba de o lucrare in folosul statului si al cetatenilor. "Daca nu erau aceste piedici, lucrarea se termina marti, 27 octombrie. Asa vom mai intarzia putin", a mai spus ieri Mircea Tarnaveanu.

Valoarea investitiei depaseste zece milioane de euro

Constructia magistralei de gaz Harlau-Botosani ar fi trebuit finalizata anul trecut, insa din cauza duratei negocierilor purtate cu proprietarii de terenuri si cu diverse societati lucrarile s-au prelungit pana luna aceasta, cand muncitorii s-au apropiat de sfarsitul operatiunii de montare a celor 60 de kilometri de conducta.

In paralel cu lucrarea de la Harlau, constructorii au demarat realizarea celui de-al doilea tronson al proiectului, de la Botosani spre Bucecea. Muncitorii au montat conducta pe sase dintre cei 15 kilometri ai lucrarii, care urmeaza a fi terminata in 2010.

Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 45 de milioane de lei, suma din care se aloca si despagubirile solicitate de institutii sau proprietari de terenuri.

Odata cu finalizarea investitiei, se spera ca nu vor mai aparea sincope in furnizarea de gaz metan.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii