Marea Analiza criticata dur de guvernanti

joi, 28 mai 2009, 21:38
2 MIN
 Marea Analiza criticata dur de guvernanti

Realizata de o echipa de epidemiologi si specialisti in sanatatea publica, sub coordonarea epidemiologului Molnar Geza, aceasta arata ca Marea Analiza ar fi fost o risipa a banului public, doar la Botosani cheltuindu-se peste 12 milioane de lei. Rezultatele completeaza o cercetare a Agentiei de Strategii Guvernamentale, facuta in perioada guvernarii liberale, in care se arata ca beneficiarii programului recunosteau inutilitatea analizelor efectuate.

"Acest program este cel mai costisitor si ilogic demers de evaluare a starii de sanatate a populatiei. S-a cheltuit o suma considerabila pentru a nu se afla nimic", a atacat ministrul programul de evaluare.

Ancheta ministerului releva ca in peste 450.000 de cazuri, investigatiile au fost "dublate", asiguratii beneficiind de testele pe care le faceau obligatoriu, prin natura tratamentului. Din totalul costurilor, aproape 20 de milioane de euro au reprezentat cheltuieli administrative, costuri cu tiparirea taloanelor, expedierea postala, rambursare, introducerea si inregistrarea persoanelor evaluate in baza de date. La acestea se mai adauga 10 milioane pentru achizitionarea de laptop-uri pentru medicii de familie, special pentru acest program.

"Cu fondurile cheltuite doar intr-un an de PNESSP s-ar fi putut realiza un program national de screening si preventie pentru cancerul de col uterin pe o perioada de patru ani. Rezultatul imediat si cuantificabil ar fi fost salvarea a cateva mii de femei care mor din cauza acestei afectiuni. De asemenea, numai cu costurile administrative ale PNESSP s-ar fi putut dota fiecare din judetele Romaniei cu cate doua computer tomografe performante sau ar fi putut fi salvati anual 2.000 de bolnavi cu infarct miocardic", a mai declarat ministrul Sanatatii.

Costul total al PNESSP a depasit 200 milioane de euro, majoritatea scurgandu-se spre laboratoare private de analize.

Fostii sefi ai sistemului sanitar apara programul

Gabriel Oprisanu, fostul sef al Directiei de Sanatate Publica (DSP) spune ca declaratiile  lui Ion Bazac sunt pur politice si au fost facute pentru a masca lipsa de activitate a Ministerului Sanatatii.

"Faptul ca multe persoane care nu au fost niciodata la medic si care au ajuns la specialist in cadrul programului este un mare castig. Dar ce parere sa avem despre domnul ministru al Sanatatii care vrea sa introduca coplata in spitale? Finantarea a fost facuta din taxa pe viciu, nicidecum de la bugetul de stat, iar acei bani nu puteau fi folositi pentru cumparare de medicamente sau aparatura, dar domnul ministru trebuie sa-si justifice oarecum activitatea care din punctul meu de vedere lipseste cu desavarsire, criticand ce s-a facut pana acum", a precizat Gabriel Oprisanu, director medical al Spitalului Saveni.

Rezultatele Marii Analize la Botosani

Total evaluati: 253.786

Bolnavi depistati: 3.844

Persoane cu risc crescut de imbolnavire: 93.193, din care cardiovascular 20.783, diabet 71.011, cancer 7.639

Analize efectaute: 1.272.307

Cheltuieli: 7.780.549 la laboratoare si 4.402.511 la medicii de familie

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii