Medici platiti mai bine ca un spital

luni, 01 decembrie 2008, 20:39
2 MIN
 Medici platiti mai bine ca un spital

Unii dintre medicii de familie din judet au castigat intr-un trimestru mai mult decat bugetul pe aceeasi perioada a unuia din spitalele de specialitate din Botosani. Potrivit datelor Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), lunar pentru medicina de familie se aloca o fila de buget de peste doua milioane de lei.

In judetul Botosani sunt mai putin de 160 de medici, insa unii castiga si de doua-trei ori mai bine decat altii, avand mai multi asigurati sau mai multe servicii efectuate. Situatia este intalnita mai ales in cazul medicilor care formeaza o familie. "In trimestrul doi, pentru Spitalul de Recuperare am avut alocate 144.000 de lei, in timp ce doi medici au ridicat pentru aceleasi trei luni 148.000 de lei", a precizat Carmen Nicolau, director general interimar al CAS.

Pentru fiecare serviciu medical din lista de servicii decontate de CAS, un medic de familie primeste 1,9 lei, in timp ce pentru fiecare pacient se achita 4,6 lei. Astfel, un calcul sumar arata ca medici cu peste 4.000 de asigurati au asigurate venituri lunare de peste 20.000 de lei in conditiile in care efectueaza o serie limitata de servicii medicale catre acestia.

Reprezentantii CAS spun ca metodele de plata din acest an au facut ca medicii de familie sa aiba parte de venituri extrem de mari, punand in umbra chiar si medicii de specialitate din spitale. "Medicii sunt platiti conform legii, deci acestea sunt tarifele stabilite la nivel national. Dar nu stiu daca e normal ca de exemplu pentru luarea in evidenta a unei gravide un medic de familie sa primeasca de doua ori mai multi bani decat un medic specialist", a mai spus Carmen Nicolau.

Reprezentantii medicilor de familie ataca, insa, dur modalitatea de gandire a celor de  la CAS, care nu iau in considerare faptul ca suma este diminuata considerabil de cheltuielile cabinetului, medicul de familie ramanand cu foarte putini bani dupa ce achita salariile si facturile si investeste totodata in modernizarea unitatii in care lucreaza, desi nu este proprietarul ei. "E vorba de venitul cabinetului de medicina si nu al medicului. Acest cabinet are cheltuieli salariale, cheltuieli de utilitati, consumabile si investitii sau renovari/reabilitari. Medicul ramane la finele lunii cu o suma foarte mica, asemanatoare cu salariul unei asistente. Bani din care se platesc alte impozite pe venit", a precizat Paul Serban, presedintele medicilor de familie din Botosani.

Potrivit medicilor de familie fiecare cabinet medical individual are o asistenta sau doua, o infirmiera, un contabil, cheltuieli pentru utilitati si dari la stat.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii