Medici verificati cu pacienti sub acoperire

joi, 02 iulie 2009, 21:38
3 MIN
 Medici verificati cu pacienti sub acoperire

In acest sens, s-a discutat deja cu Centrul National pentru Integritate, care solicita Ministerului Sanatatii infiintarea unei structuri interne de integritate, pe modelul celei din Ministerul de Interne. Practic, ideea celor de la minister este una pe cat de simpla pe atat de periculoasa pentru cadrele medicale care se ocupa cu astfel de practici.

Recent, ministrul Sanatatii a confirmat masura, spunand ca vor fi trimisi in spitale oameni din ministerul pe care il conduce si care vor incerca sa dea spaga medicilor in schimbul unor servicii medicale. Cine va cadea in plasa, acceptand mita, va fi pedepsit conform legilor in vigoare. Desi impartite, parerile privind aceste masuri arata dorinta majoritatii ca pacientii "sub acoperire" sa intre in spitale din mai multe motive.

Managerul celui mai mare spital din judet este de acord cu "testul la spaga" aplicat medicilor din unitatea pe care o conduce. Fara sa bage mana in foc ca toti medicii spitalului ar iesi onorabil dupa un astfel de test, Doru Muntianu are insa convingerea ca cei mai multi medici din unitate sunt corecti.

"Exista posibilitatea ca o parte din medici sa fie incorecti si sa fi conditionat actul medical prin diverse sume de bani. Doar Alexandru Ioan Cuza se deghiza si mergea in diverse locuri sa vada cum merg lucrurile. Fiecare sef de institutie aplica diverse metode si este dreptul fiecaruia sa gaseasca acele metode, cele mai bune pentru a aduce o imbunatatire in sistem. Umplem puscaria de medici, daca asta se urmareste prin aplicarea testului de integritate. Ar fi aberant sa spun ca toti oamenii sunt corecti", a precizat Doru Muntianu, managerul general al Spitalului Judetean "Mavromati".

Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Botosani sunt insa mai putin incantati de aceasta masura, mai ales de rezultatele pe care le-ar putea avea dupa implementare. "Nu stiu cat va putea ajuta cu adevarat aceasta masura. Poate fi vorba mai mult de o decizie de imagine si asta si pentru ca, in realitate, este foarte greu de dovedit un astfel de act. Urmeaza sa vedem in momentul in care se va demara campania pentru ca pe noi ne intereseaza cel mai mult, din moment ce reprezentam pacientul", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS Botosani.

Si sefii Directiei de Sanatate Publica (DSP) spun ca vor lua masurile care se impun, in cazul in care vor fi descoperite astfel de cazuri. Distinctia intre conditionarea unui act medical si gestul de multumire al pacientului va fi insa forte greu de dovedit, motiv pentru care multi dintre cei din corpul medical se simt ofensati de masurile luate de catre proaspatul ministru al Sanatatii. "Tot timpul vine la conferinte si citeste de pe biletele. Este medic, dar nici vorba sa se comporte ca unul. Adopta doar masuri populiste, care vor fi insa fara niciun ecou. Niciun medic nu este nebun sa-si riste libertatea pentru a conditiona actul medical", a spus un medic din cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii