Mii de oameni fugariti de ape

joi, 01 iulie 2010, 04:18
4 MIN
 Mii de oameni fugariti de ape

Cosmarul dorohoienilor nu se incheiase nici ieri, cand sute de familii traiau in continuare sub imperiul fricii. In noaptea de marti spre miercuri, la orele 23.00 s-a dat din nou alarma in Dorohoi, iar zeci de persoane au iesit in strada nestiind ce se intampla. Sirenele de pe Blocul Turn care au rasunat in linistea noptii au starnit confuzie in randul dorohoienilor, iar spiritele s-au calmat abia dupa ora 02.00. Orasul arata ca in timpul unui asediu, zona afectata de inundatii fiind complet cufundata in bezna. Masinile de Politie patrulau prin zonele de risc din municipiu, anuntand populatia ca exista pericolul producerii unei noi viituri. In cursul noptii au fost evacuate aproximativ 180 de persoane din zonele amenintate de Jijia, care s-au refugiat in sala de sport a Colegiului "Grigore Ghica", la Spitalul Municipal si la rude sau prieteni. Procesul s-a desfasurat anevoios din cauza reticentei localnicilor, pentru ca multi dorohoieni refuzau sa-si abandoneze casa in speranta ca "poate viitura nu mai vine".

Oamenii s-au intors intre daramaturi

La aproape doua zile de la viitura care a lovit Dorohoiul si zonele invecinate, numarul persoanelor evacuate se ridica la 2.600. Primarul Dorin Alexandrescu a anuntat ca au fost 250 de case distruse, o parte dintre ele fiind proprietatea consiliului local si fiind destinate persoanelor asistate social. Acesta a adaugat ca ia in calcul si solicitarea unor locuinte modulare pentru sinistrati. 

Majoritatea sinistratilor s-au intors la ce a mai ramas din casele lor. Privelistea era una sinistra, case care cu doua-trei zile in urma pareau trainice au acum peretii daramati. Asternuturile, covoarele, hainele scoase din casele pline de mal sunt intinse pe garduri, sarme, in speranta ca poate vor mai ramane cu ceva dupa potop. Militarii si jandarmii ajutau oamenii sa scoata lucrurile din case si sa le depoziteze la rude. Muncitorii primariei mergeau din casa in casa si strangeau animalele moarte, cele mai multe fiind pasari, care erau duse la rampa de gunoi a orasului pentru a fi incinerate.

Ajutor pentru supravietuire

La Primarie continua sa se anunte societatile care vor sa ajute oamenii sa iasa din necaz. O clinica din Bucuresti venita cu o ambulanta dotata precum o camera de garda pe roti impartea hrana sinistratilor si acorda asistenta medicala si medicamente. Asistentii medicali veniti din capitala consultau oamenii care sufera de atacuri de panica sau au probleme cu inima. Crucea Rosie  a distribuit Directiei de Ajutor Social, ieri si astazi 1.250 de litri apa, 300 de paturi, 800 de conserve, 300 de sapunuri si 50 de paini. S-a initiat o colecta de imbracaminte, alimente si bunuri de prima necesitate. De asemenea, reprezentantii Crucii Rosii au solicitat un spatiu de depozitare in incinta Directiei de Servicii Publice unde vor fi depozitate bunuri si hrana primite de la Botosani si vor fi distribuite in functie de solicitarea primariei in locurile afectate. Ei vor ajuta doua familii sa-si ingroape mortii si sprijina sinistratii cu voluntari din Detasamentul de interventii pentru dezastre.

Printr-o dispozitie a primarului Dorin Alexandrescu s-au stabilit trei locatii in Dorohoi unde ajutoarele pentru sinistrati sa fie depozitate, pastrate si gestionate. Acestea sunt Directia de Asistenta Sociala, Baza de productie a Directiei de Servicii Publice, si sediul Directiei de Servicii Publice.  

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a aprobat alocarea unei cantitati de 10.000 de litri de apa precum si conserve de carne si pateu. Fiecare sinistrat va primi doi litri de apa pe zi si cate o conserva de carne si una de pateu timp de cinci zile.

La Broscauti pamantul o ia la vale

In cursul diminetii de ieri cotele apelor erau in scadere. Astfel, pe drumul ce leaga Dorohoiul de comuna Broscauti, cota apei scazuse cu aproximativ 40 de centimetri pana la amiaza. Accesul era restrictionat, comuna avand doar o singura cale de trecere prin zona industriala a orasului, unde traficul se facea cu dificultate drumul fiind afectat de surpari. 

Un versant pe care este situata si gradinita comunala s-a surpat pe o distanta de zeci de metri, fara ca nimeni sa bage de seama pana ieri la amiaza. Incidentul a fost anuntat primarului insa nu au fost intreprinse masuri deoarece "comitetul pentru situatii de urgenta avea de efectuat alte evaluari". Cazul a fost comunicat si Institutiei prefectului, fiind discutat in cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. "Stim ca acolo este nevoie imediata de construirea unui dig. Vom vedea ce se poate face pentru limitarea pagubelor", a spus prefectul Cristian Roman. O parte din zona afectata trecea chiar prin gradina unui localnic, care nu stia nimic despre dezastrul din spatele casei. "Cred ca totul s-a petrecut azi-noapte (n.r marti spre miercuri), pentru ca ultima data cand am fost aici totul era in regula", a spus acesta.

O echipa de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta urma sa faca o evaluare a situatiei din teren si sa dispuna masurile adecvate.

O situatie similara s-a inregistrat si la Ibanesti, unde un versant a luat-o la vale si s-a prabusit peste sase case, care au fost distruse. Din fericire nu s-au inregistrat victime, ci doar pagube materiale. In aceeasi comuna doua persoane, date disparute, au fost gasite in viata. Acestea au plecat in cautarea animalelor din gospodarie si au fost surprinse de ape, reusind sa scape cu viata dupa ce s-au adapostit in niste case parasite.

sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii