Oferte ucigase la magazinele de vise

marți, 16 februarie 2010, 22:20
3 MIN
 Oferte ucigase la magazinele de vise

Consumul a crescut si  mai mult in ultima saptamana, dupa ce proprietarii magazinelor de acest fel au aflat ca activitatea lor va mai putea functiona legal doar cateva zile.

Oficialii din sistemul sanitar sunt siguri ca acestia au directionat o parte din marfa catre puncte de lucru sau alte depozite din tara sau au facut reduceri pentru a scapa de produsele considerate periculoase intr-un timp cat mai scurt. Medicii spun ca acest lucru ar putea explica de ce la ei au ajuns in fiecare garda macar doi-trei tineri cu simptome caracteristice consumului de droguri.

Din pacate, aparatura existenta la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean nu permite identificarea plantelor etnobotanice. "Singura solutie ca acestea sa fie incriminate pentru starea pacientilor este ca ei sa recunoasca exact ce au consumat", a precizat Gheorghe Apetroaie, medic specialist in urgente.

Scuze gasite de patronii de weed-shop-uri

Si reprezentantii weed-shop-urilor din Botosani recunosc ca, in ultima saptamana, le-au crescut vanzarile, aceasta fiind urmare a injumatatirii preturilor. "Noi am comercializat aceste produse pentru ca legea o permitea. Clientii erau informati ca pliculetele sunt pentru terapie aromatica, dar cum le foloseau era problema lor", a precizat un fost proprietar de weed-shop din Botosani.

Luni seara, atunci cand a intrat in vigoare ordonanta privind interzicerea plantelor etnobotanice, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP), ai Politiei si Garzii Financiare au constatat ca weed-shop-urile (doua magazine in Botosani si un punct de lucru in Dorohoi) epuizasera stocurile. "Rafturile erau goale. Sunt convins ca unii doritori si-au facut stocuri personale sau pentru distributie prin alte mijloace", a precizat Gheorghe Apetroaie, director adjunct in cadrul DSP.

Daca nu ar fi vandut plantele, proprietarii magazinelor de vise ar fi trebuit sa le predea unor firme specializate in distrugerea acestora.

Plante interzise dupa ce mii de tineri au ajuns la spital

Saptamana trecuta, Guvernul a interzis comercializarea plantelor botanice, insa actul normativ a intrat in vigoare luni. Decizia a fost luata pentru ca mii de tineri au ajuns la spital dupa ce au inhalat, fumat sau si-au injectat astfel de substante, iar unii chiar au murit. Potrivit Ministerului Sanatatii, efectele acestor substante sunt similare celor ale substantelor psihotrope, ele actionand asupra creierului.

Astfel consumatorii prezinta stari confuzionale, pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului.

Continuarea comertului pedepsita cu inchisoarea

Potrivit noului act normativ, pe listele existente in Legea 143/2000 (referitoare la drogurile de mare risc) au fost introduse 36 de noi plante si substante a caror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare, detinere fara drept se pedepsesc cu inchisoare de la trei la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

In actul normativ apar plante (specii de salvie – Salvia divinorum Epling & Jativa, planta care produce halucinatii, si specii de mitragina – Mitragyna speciosa Korth, planta cu efecte similare cocainei), ciuperci (Amanita muscaria, Amanita pantherina, toate speciile din genul Psilocybe) si substante (LSA, ketamina, derivati de piperazina, sare de baie – mefedrona). Pentru producerea, prepararea, punerea in vanzare, distribuirea, cumpararea sau detinerea de sare de baie sau derivati de piperazina pedeapsa cu inchisoarea este cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

Produsele se comercializau in special sub forma de tigari, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate in plicuri, sub diverse denumiri, preturile de vanzare variind in functie de gramaj, de la 50 la 120 de lei.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii in teritoriu spun ca, din pacate, locul celor 36 de plante si substante poate fi luat oricand de alte peste 300 de plante cu efecte similare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii