Privatizare cu proteste la Spitalul Judetean

joi, 26 noiembrie 2009, 22:34
2 MIN
 Privatizare cu proteste la Spitalul Judetean

Reprezentantii unitatii sustin ca, in conditiile in care externalizarea este interzisa in cazul serviciilor medicale, s-a optat pentru un parteneriat public-privat. "Vine un laborator cu bonitate, care are experienta si investeste in aparatura, in informatizare, in personal si aduce o disciplina a muncii. Noi vom scapa de plata salariilor a 100 de angajati, achizitia de reactivi si service-ul aparaturii, iar costurile pentru analize vor fi cu 15% mai mici", a precizat Cornel Enache, managerul Spitalului Judetean. Oficialul sustine ca trei mari laboratoare din tara si-au manifestat deja interesul pentru a prelua activitatea de la Botosani.

Decizia ii nemultumeste pe cei aproape 100 de angajati ai laboratorului, care au declarat ieri ca au aflat din surse neoficiale ca managerul doreste o licitatie pentru desemnarea firmei care sa-i preia. Mai mult, afirma ca pentru a se facilita afacerea le-a fost sabotata activitatea. "Nu am fost informati de nimic pe cale oficiala. Problema e ca oamenii vor avea titlu de detasat, statut care se innoieste din sase in sase luni, de trei ori. Se tem ca dupa expirarea acestei perioade se va face orice cu ei", a mentionat Odette Paduraru, medic in cadrul laboratorului.

Speriati ca ar putea ramane fara slujbe, angajatii au cerut sprijinul sindicatului si vor sa apeleze chiar la instanta. "Decizia de asociere a fost luata in baza unui referat semnat de directorul administrativ care cu o luna inainte lauda activitatea laboratorului. Pai daca ai ceva in profit vrei sa il dai?", a intrebat Lia Temciuc, liderul Sanitas din cadrul Spitalului Judetean.

Debite de 350.000 de lei la furnizorii de reactivi

Directorul unitatii a specificat ca protestele au in spate doar temerile ca munca in privat va insemna mai multe obligatii, dar si imposibilitatea de a mai activa la laboratoarele particulare, unde angajatii au jumatate de norma. Cornel Enache a aratat si ca unitatea are datorii de peste 350.000 de lei la furnizorii de reactivi, situatie in care acestia au sistat livrarile.

"Acum 11 ani, cand am infiintat Serviciul de urgenta, au fost impotriviri la fel de mari. Si pana la urma a fost bine. Sindicalistii au impresia ca se va darama lumea. In laboratorul nostru, cand ti-e lumea mai draga, nu se fac ionograme, nu se fac glicemii sau cand se fac glicemii nu se face uree sau creatinina. Aici sunt alte interese decat cele sindicale", a incheiat Cornel Enache.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii