Probleme reclamate de sinistrati

luni, 19 iulie 2010, 20:47
3 MIN
 Probleme reclamate de sinistrati

Oamenii au devenit extrem de nervosi cand au aflat ca si ieri pachetul compus dintr-o paine, un pate si o conserva le va ajunge abia dupa amiaza. "Murim de foame. Duminica am trait doar cu o paine si suntem nevoiti sa bem apa din fantanile inundate, pentru ca nu am primit apa minerala", declarat Constantin Barcau. In comuna Hiliseu Horia, dupa inundatii au cazut opt case, iar 66 sunt programate pentru demolare. Autoritatile locale au primit opt locuinte modulare pe care le-au amplasat langa fostul pichet de graniceri si au trecut la reparatia camerelor din unitate. La trei saptamani dupa potop, doar patru familii s-au mutat in spatiile amenajate.

Constantin Babliuc, primarul comunei, a recunoscut ca sunt probleme cu apa si alimentele, subliniind ca situatia va intra in normal in cateva zile. Oficialul a promis si o cantina, mai ales ca oamenii nu mai beneficiat de hrana calda de pe 28 iunie. Comuna a fost ocolita de convoaiele umanitare, localnicii primind doar cateva pachete de haine.

Bolnavi grav in tabara de module

Afectiunile sinistratilor din tabara amenajata la Dorohoi au inceput sa se agraveze. Ieri, o femeie de 53 de ani a fost luata cu ambulanta, dupa ce aproape a paralizat din cauza bolilor reumatice. Mai multi barbati au picioarele umflate dupa ce s-au intepat in cuie si au stat in apa mai mult timp. Un alt sinistrat se trateaza pentru o inflamatie din cauza ca a stat ore in sir in apa plina cu dejectii. "Era de asteptat ca bolile sa progreseze. Supraveghem cu atentie tabara, iar cei care au nevoie de ajutor sunt asistati permanent si primesc medicamente", a subliniat Valerian Andries, managerul Spitalului Dorohoi. Tot ieri, cinci copii care urmau sa fie inscrisi la cursurile gradinitei de vara au fost trimisi inapoi la module fiind depistati cu paduchi.

Cel mai grav caz este cel al Danielei V., care traieste intr-un modul cu doi copii cu handicap, ambii suferind de afectiuni pulmonare. Ambii urmau terapii la spitalele din Iasi si Botosani si erau supusi la tratamente riguroase. "Dupa inundatii nu am mai avut timp sa le luam medicamentele si sa facem sedintele de terapie. Vrem sa fim ajutati sa continuam tratamentul micutilor", a spus Daniela V. In acelasi modul traieste si tatal copiilor, diagnosticat cu afectiuni cronice severe, dar si cu hepatita C. Cadrele medicale vor face o statistica clara a cazurilor ce necesita interventii sau terapii la spitale.

Noi ajutoare pentru familiile in nevoie

Sinistratii vor beneficia de ajutoare de la Rezervele Statului, constand in 15.000 de conserve, 400 de kilograme zahar, 7.100 kilograme de faina de grau, 700 litri de ulei si 1.000 kilograme de cascaval. Distribuirea a fost hotarata in urma unei sedinte recente a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), prezidata de prefectul Cristian Roman. 

Primul reprezentant al guvernului in teritoriu a facut si un apel catre autoritatile si structurile administrative si neguvernamentale de a ajuta la reconstructia celor 526 de case distruse de inundatii. "Ajutorul poate consta in formatii de lucru, materiale de constructii sau in bani", a mentionat Cristian Roman, exprimandu-si si  recunostinta fata de cei care deja si-au oferit sprijinul lor.

Politistii comunitari din Botosani si angajatii Romaqua Grup Borsec – Harghita au dus ieri pachete cu ajutoare la Centrul de colectare de la Scoala 10. "Si in 2008, am sprijinit sinistratii", a spus Bianca Albu, purtator de cuvant in cadrul Politiei Comunitare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii