Protectie minima oferita de mastile chirurgicale

miercuri, 11 noiembrie 2009, 22:52
3 MIN
 Protectie minima oferita de mastile chirurgicale

Specialistii considera ca mastile chirurgicale sunt o metoda destul de rudimentara de protectie impotriva A/H1N1, si asta pentru ca virusul poate patrunde cu usurinta in zona cavitatii bucale. "Aceste masti ofera protectie intr-un mediu steril, precum o sala de operatii si acolo pentru o perioada scurta de timp. Pentru ca nu sunt etanse, virusul si alti microbi pot patrunde in jurul cavitatii bucale, iar temperatura respiratiei nu face decat sa creeze un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor", a precizat Gheorghe Apetroaie, director medical adjunct in cadrul Directiei de Sanatate Publica.

La nivel mondial nu exista un ghid de utilizare a mastilor, in afara de cel emis de CDC (Center for Disease Control – Centrul pentru Controlul Bolilor) in Statele Unite ale Americii. CDC arata ca  "mastile chirurgicale sunt recomandate pentru pacientii infectati sau suspectati a fi infectati, pentru a minimiza riscul raspandirii infectiei", si nu pentru a nu fi infectati. Intr-un comunicat public, unul din cei mai importanti producatori de echipamente de protectie respiratorie, arata ca "desi nu este recomandata, utilizarea de catre publicul larg a echipamentelor de protectie respiratorie este permisa".

Mastile chirurgicale sunt proiectate sa retina doar microorganismele din aerul expirat nu si cel inhalat, pentru a proteja pacientul impotriva riscului de infectare.

Protectie sporita oferita de filtre

Mai sigure se dovedesc mastile pentru protectie respiratorie tip scoica, ce sunt mai bine fixate pe fizionomia fiecarui utilizator, si astfel etanseizarea e mai mare, dar si cele dotate cu filtru. Cand sunt fixate si purtate in mod adecvat, vor reduce nivelul de expunere la inhalarea virusului care cauzeaza gripa porcina. Dotate cu trei tipuri de filtre, FFP1, FFP2 sau FFP3, mastile acestea filtreaza cel putin 78% din particulele respirabile din aer cu cel mai subtire filtru si peste 98% cu cel mai puternic.

Ultimele tipuri mentionate sunt foarte greu de gasit in farmacii si au preturi de 20-30 de lei.

Medicii recomanda igiena stricta

Medicii specialisti epidemiologi spun ca principalele masuri de prevenire a gripei porcine sunt cele vizand respectarea strict a normelor de igiena, respectiv spalarea cat mai deasa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea periodica a spatiilor de munca si locuit. Medicii mai recomanda consumul zilnic de fructe si legume, dar si administrarea de vitamine si produse care pot creste imunitatea.

Specula cu masti va fi raportata Guvernului

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica solicita interventia Ministerului Sanatatii cu privire la sesizarile din presa potrivit carora farmaciile au majorat nejustificat preturile la mastile de protectie si la medicamentele impotriva virozelor respiratorii, profitand astfel de pe urma gripei porcine.

"Din nefericire, in situatii de razboi, de revolutie si de miscari de tip viral sunt si escroci care stiu sa profite. Uitati-va cum au explodat preturile la masti. Ar trebui ca la nivelul Guvernului sa se ia masuri, pentru ca in fata bolii cu totii suntem egali", a mai spus Gheorghe Apetroaie.

Daca saptamana trecuta o simpla masca din panza costa 30-40 de bani, zilele trecute farmacii din judet au vandut acelasi produs si cu trei-patru lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii