Retete de facut bani pe spinarea elevilor

miercuri, 04 martie 2009, 22:52
5 MIN
 Retete de facut bani pe spinarea elevilor

Taxe de participare mascate de organizatori

Desi par inspirate din olimpiadele scolare, aceste concursuri extracurriculare, gen Patrula Eco, Genius Logicus sau Cangurul Matematic, se bazeaza in mare parte pe sumele cerute de la elevi si nu pe sponsorizari. In plus, premiile oferite sunt de tot rasul – pixuri, caiete, diplome de participare sau, in cel mai bun caz, un sejur intr-o tabara scolara si astea dupa o tragere la sorti. Organizatorii nu tin seama de varsta participantilor, premiile oferite fiind de multe ori total inadecvate. Cel mai bun exemplu este concursul Micul Dexter, unde premiantii din clasa I au primit telefoane mobile.

Pentru a participa la aceasta competitie, elevii trebuie sa cumpere un caiet special cu cateva pagini in valoare de sapte lei. Acolo gasesc un cod de participare in baza caruia pot completa testul saptamanal.  Realizate de Editura Deltacart Educational Pitesti, caietele au fost tiparite la tipografia  Europroduct Pitesti.

La telefonul prezentat pe site nu a raspuns nimeni. In mod normal, tiparirea caietelor ar trebui sa coste in jur de 0,3 – 0,5 lei, mai ales ca tirajul este destul de mare, caietele fiind distribuite in toata tara. Nu ar fi nimic daca suma platita de elev ar ajunge in premii, dar sistemul de premiere spune tot.

"Daca ai rezolvat corect toate cele 10 intrebari si ai obtinut 100 de puncte, vei participa la tragerea la sorti saptamanala. Castiga biciclete, role, CD-uri cu jocuri si muzica, telefoane mobile, carti si multe alte premii! Valoarea premiilor va fi de 200 RON saptamanal", se precizeaza in regulamentul concursului prezentat pe site-ul editurii Deltacart.

Tot pe site se poate vedea ca, din miile de participanti din toata tara, doar patru elevi sunt premiati – cate unul pe fiecare an de studiu. Practic contravaloarea premiilor poate fi obtinuta doar din vanzarea caietelor intr-o clasa a unei scoli, concursul avand loc in cel putin 25 de judete, in aproape toate scolile din orase.

Premii simbolice pentru copii

In cazul concursurilor EuroJunior sau Smart, elevii participanti cotizeaza cu 20 de lei, dar la debutul concursului organizatorii pun la dispozitia profesorilor coordonatori doar regulamentul de concurs si subiectele in format electronic.

Totul se asigura din banii platiti de elevi, iar din acest motiv niciunul dintre copii nu a primit vreodata o chitanta care sa ateste achitarea sumei. In schimb, cei 20 de lei perceputi de la fiecare elev sunt impartiti intre organizatori. Astfel, cinci lei raman pentru plata profesorului corector, trei lei pentru cheltuieli materiale (hartie, pixuri, etc), iar restul pleaca catre fundatie. Parte din ei se intorc sub forma premiilor si diplomelor oferite de organizatori insa, la drept vorbind, costurile sunt minore.

Competitie de un milion de lei

Ce sume ajung sa se vehiculeze in cadrul acestor competitii se poate vedea in cazul Fundatiei Evaluare in Educatie (FEE), care organizeaza concursurile Nastasescu cu acordul Ministerului Educatiei si sub egida Academiei Romane.  Anul trecut, de exemplu, potrivit spuselor lui Ionut Dumitru, consilier in cadrul FEE, bugetul total pentru cele patru concursuri de matematica, romana, fizica si engleza s-a cifrat la aproximativ un milion de lei.

Potrivit acelorasi surse, 20% din fonduri au mers catre drepturile de autor,  50% au reprezentat cheltuieli de organizare, 10% au fost cheltuieli de regie si numai 20% au ajuns in fondul de premiere. Adica, din milionul strans, premiile pentru elevi au insemnat undeva la 200.000 de lei, iar diferenta, adica de 800.000 de lei, a plecat spre organizatori. "Dar sa stiti ca, daca exista o asa numita profitabilitate, banii sunt reinvestiti in alte proiecte educationale. De exemplu, fundatia a dezvoltat un site si intentioneaza sa organizeze un nou concurs de evaluare online", spune Ionut Dumitru.

Critici dure formulate de profesori

Ca aceste concursuri reprezinta o retea de facut bani au ajuns sa o recunoasca si profesorii, dar nu in fata presei. Pe site-ul http://www.didactic.ro/, unde a fost infiintat un forum, profesorii au ajuns sa blameze concursurile. „Cat priveste SRL-urile cu jocuri si concursuri ele par a fi bine intentionate, numai ca ascund in spate doar un castig material si nimic altceva…. Nu mai spun ca banii perceputi nu sunt contabilizati nicaieri… Vedeti cea mai mare afacere: <<Cangurul>>. Intrebati colegii daca au primit acte pentru sumele depuse…", spune Emil Onea.

Si nu este singurul. Nadia Ciochina recunoaste ca a cazut si ea in plasa acestor concursuri. "Mi-a trebuit ceva timp sa realizez ca, de fapt, copiii nu au castigat mai nimic, nici chiar cei care au obtinut anumite premii. Sentimentul cel mai des intalnit la copiii participanti a fost dezamagirea: dezamagirea ca rezultatele nu au fost pe masura efortului, dezamagirea ca premiile nu au fost pe masura rezultatelor, etc. Mai mult decat atat, mi-am dat seama ca si noi, profesorii si parintii, suntem de fapt simpli pioni in aceste imense masini de facut bani…".

Intrecerile cu taxa au fost interzise in Timis

Daniel Botezatu, inspector scolar cu activitatea educativa in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), spune ca institutia nu si-a dat niciodata acordul pentru organizarea acestor concursuri. "Noi nu agream aceste activitati extracurriculare, dar nici nu le putem interzice, pentru ca in ultima perioada se merge pe descentralizarea deciziei la nivelul scolilor. Putem interveni doar daca elevii ar fi obligati sa participe. In urma cu aproape trei ani, in 2005, le-am atras atentia consilierilor educativi sa anunte in cancelarii sustinerea participarilor doar la concursurile agreate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI – n.r.)", spune Daniel Botezatu.

Cu toate acestea, reprezentantii ISJ recunosc ca participarile cadrelor didactice la o parte din aceste concursuri sunt luate in calcul la evaluarea activitatii. "Dar bonificatiile sunt diferite, participarile la concursurile din calendarul MECI fiind mult mai bine punctate", spune Daniel Botezatu.

In schimb, ISJ Timis a interzis organizarea unor astfel de concursuri. "Toate concursurile din scoli trebuie organizate de MECI, iar cei care vor sa concureze sa o faca cu capul, nu cu banii", spune inspectorul general adjunct in cadrul ISJ Timis, prof.dr. Cornel Petroman, care a adaugat ca "aceste pseudocompetitii sunt un soi de evaluari periodice cu bani, care nu pot fi considerate obiective, intrucat dificultatea subiectelor este medie".

 "Nu suntem Politie ca sa stim tot ce misca"

Reprezentantii ministerului spun, insa, ca cei care ar trebui sa raspunda de legalitatea acestor concursuri sunt organizatorii, dar si directorii scolilor si profesorii care se implica. "Singurele concursuri agreate, avizate sau autorizate sunt cele nationale, care apar in calendarul Ministerului si care sunt prezentate pe site-ul edu.ro. In rest, celelalte de interes local sau regional nu ne apartin", spune Mina Maria Rusu, inspector general pe specialitatea limba si literatura romana – gimnaziu in cadrul Directiei Monitorizare si Inspectie Scolara din MECI.

Pentru a face ordine in acest sector, MECI a elaborat un regulament cadru de organizare si desfasurare a concursurilor scolare, insa multe din concursurile cu taxa nu respecta aceste criterii, competitiile derulandu-se in paralel cu cele oficiale. "Nu suntem Politie ca sa stim tot ce misca. Un rol important il au inspectoratele care ar trebui sa ne sesizeze daca este ceva incorect", a mai spus Mina Maria Rusu.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii