Salvatori ajunsi victime din cauza drumurilor proaste

luni, 02 martie 2009, 22:56
4 MIN
 Salvatori ajunsi victime din cauza drumurilor proaste

De foarte multe ori, drumurile impracticabile au facut ca masinile de interventii sa ajunga extrem de greu sau chiar deloc la locul solicitarilor. Daca unii bolnavi au fost salvati cu caruta, altii au murit din cauza imposibilitatii de a primi la timp ajutor. In plus imposibilitatea pompierilor de a ajunge in unele zone din judet a facut ca zeci de case sa fie distruse in incendii.

Printre drumurile cel mai greu accesibile din cauza conditiilor meteo se regasesc si unele din zone care ar trebui sa nu puna nicio problema, cum ar fi drumul spre Saveni, unde la un moment dat noroiul adus de apa sau zapada se aduna intr-o mica vale si pur si simplu blocheaza strada.

Situatii si mai grele se intalnesc la Balta Arsa, Baranca, Calarasi, Unguroaia, unde din cauza noroaielor drumul in panta devine un obstacol de netrecut pentru autosanitare. La fel se intampla si in zone precum Oneaga, Costesti, Calugareni, Doina – comuna Rauseni, Cerbu – comuna Copalau sau Nastase -comuna Dingeni.

Bolnavii din aceste zone nu au alta sansa decat sa apeleze la vecini cu carute sau sa spere ca asistentii de la ambulanta vor fi destul de vanjosi sa-i poata cara cu o targa speciala. Majoritatea soferilor sau ambulantierilor devin astfel, fortati de imprejurari, si carausi, pentru ca masinile, mai ales cele noi, concepute cu o garda la sol foarte joasa, nu au fost gandite defel si pentru fundaturile din judetul nostru. In aceste conditii, primele ingrijiri medicale, numai standard nu pot fi in ciuda aparaturii performante de pe autosanitare.

"Sunt foarte multe trasee pe drumurile secundare, care devin extrem de dificile chiar si cand ploua cateva ore. De cele mai multe ori este vorba de pacienti grav, care nu pot fi transportati si nici nu se poate lua decizia sa fie adusi de catre personal neavizat. Astfel ca impreuna cu asistentul apelam si la cativa sateni pentru a-l putea transporta cu o saltea speciala de musama. Prin zapada, prin noroaie, cum se nimereste", a precizat Marcel Caraman, ambulantier in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta.

Ambulante blocate in zapada

Una dintre cele mai dificile interventii s-a inregistrat in urma cu doua luni, pe DJ 294 A, Dimitrie Cantemir – Mitoc, devenit impracticabil dupa cateva ore de ninsoare. Atunci o ambulanta care tocmai luase de la domiciliu o femeie gravida a ramas blocata in zapada. Ambulantierul a solicitat sprijin prin 112, in ajutor venind primarul comunei Mitoc, Vasile Capota, care a reusit sa ajunga la ambulanta cu un Aro. Acesta a preluat pacienta si a dus-o inapoi acasa. Drumul a fost apoi curatat de un utilaj de deszapezire care era blocat si el la o distanta mica de ambulanta si care a fost scos din nameti cu ajutorul unui tractor.

Dupa deszapezire, femeia insarcinata a fost preluata din nou de ambulanta si dusa in siguranta la Spitalul Saveni. "Din fericire am reusit stabilizarea pacientei, insa, in cazul unei nasteri, daca este neasistata, se poate ajunge la complicatii, chiar la decesul mamei, fatului sau ambilor", a precizat Bogdan Ursu, medic in cadrul SJA.

La scurt timp, un alt echipaj al SJA a avut nevoie de ajutor dupa ce a ramas inzapezit in apropiere de localitatea Tudor Vladimirescu. Pentru ca era programat la dializa sambata la amiaza si orice intarziere i-ar fi putut pune viata in pericol, bolnavul s-a deplasat cu o sanie pana la ambulanta.

Planul de achizitionare a unui elicopter a cazut

Situatia ar fi putut fi remediata partial anul trecut, cand directorul de pe atunci al Directiei de Sanatate Publica (DSP) a propus incheierea unui parteneriat cu o firma de transport aerian. Elicopterul care ar fi fost menit sa deserveasca Botosaniul, avand rolul de ambulanta aeriana, s-ar fi dovedit extrem de util pe perioada inundatiilor devastatoare de la Baranca si mai ales Radauti Prut.

Proiectul a fost abandonat insa, astfel ca si in 2009 unele femei nasc in camp sau acasa pentru ca ambulanta nu poate ajunge la ele sau ramane infundata, bolnavii grav primesc ajutor mai tarziu decat ar trebui, iar autosanitarele se defecteaza des.

Si interventiile pompierilor sunt ingreunate de drumurile proaste

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU), in judet ar exista 37 de localitati, unde masinile pompierilor nu pot ajunge cand ploua, cele mai multe pe traseele Tudor Vladimirescu – Ringhilesti, Ghireni – Viisoara, drumul spre Schitul Vorona, Oneaga – Cristesti, Copalau – Dracsani, Rauseni – Sipote (Iasi), Cristinesti – Fundu Hertii – Baranca etc. "In aceste localitati se poate actiona fie prin formarea unor linii de furtun, fie cu mijloace de prima interventie sau cu mijloace de interventie din dotarea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta care activeaza in localitatile respective", sustine plutonierul Dorina Lupu, subofiter de relatii publice in cadrul IJSU.

Iarna au existat situatii in care pompierii au intins dispozitive pe o lungime de 100 pana la 500 de metri. Reprezentantii IJSU spun ca au intervenit de fiecare data, ei fiind sprijiniti si de cei din serviciile publice din comunele respective.

Totusi, doar cinci servicii teritoriale de voluntari, din cele 78 infiintate la nivelul judetului, au in dotare autospeciale. Din acest motiv, timpul de interventie continua sa fie ridicat. Reprezentantii IJSU spun ca solutiile la aceste probleme ar trebui sa vina din partea autoritatilor care ar trebui sa investeasca in reabilitarea drumurilor de acces.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii