Satenii nu s-au inghesuit la urne

duminică, 07 iunie 2009, 22:57
5 MIN
 Satenii nu s-au inghesuit la urne

Tot ce au primit alegatorii din satele izolate s-a rezumat la cateva afise lipite pe stalpi si garduri, ca la Gazeta Politiei, la rubrica "Nu faceti ca ei".

Carciumi mai animate ca sectiile de votare

Daca la Vorona la prima ora nu s-a ostenit nimeni sa-si incerce norocul europarlamentar, exista o explicatie: oamenii erau la slujba de Rusalii. In schimb la Sarafinesti, Corni sau Vladeni sectiile de votare stateau cu usile largi deschise, desi nu intra si nu iesea nimeni. La Bucecea situatia era ceva mai animata, dar nu la sectia de votare, cum ne-am fi asteptat, ci la terasa din centrul orasului, unde nu se mai gaseau locuri. N-aveau niciun chef de vot, dar vorba unuia dintre comeseni: "Sa mai beau o bere, doua, ca sa vad cu cine votez". Pana atunci vota cu sponsorul nationalei de fotbal. Ca o ruda saraca a orasului Bucecea este satul Bohoghina. Satul sau cartierul, nici nu stii cum sa-l denumesti. Unii dintre localnici inca nu aveau habar ca sunt alegeri. Si nici nu-i interesa prea tare, daca nu i-au interesat pe organizatori sa le amenajeze o sectie de votare in localitate. Nea Gheorghe Matei calarea o bicicleta uzata, zicea ca el merge sa voteze la Ionaseni, ca-i mai aproape, fiindca pana la Bucecea, de care apartine el, e cale lunga si nu-l tine lantul.

Alegatori mai putini decat membrii sectiilor de votare

Era ora 10 si jumatate, cand la sectia 368 din satul Horlaceni, comuna Sendriceni, presedintele comisiei, Viorica Derscaliuc, ne spunea oarecum dezamagita ca din 492 de alegatori inscrisi pe lista se prezentasera pana atunci doar sapte. Mai putini decat membrii comisiei, care erau noua. "Si astia au venit sa ceara bani la subventii pentru agricultura. Daca tot au venit, au ramas sa voteze. Primul alegator a fost un tanar, Gheata Florin, dupa care toti ceilalti erau pensionari, care au tinut si ei sa-si aduca obolul pentru viitorul Europei. Cetatenii de nadejde ai satului stateau la o terasa si jucau rummy si table. "Pentru ce sa votam? Pentru drumurile astea? Nu vedeti cum arata?" Si-si vedeau mai departe de piesele lor.

Pensii marite asteptate de la Europa

In aceeasi comuna, la sectia 367 din satul Cobala prezenta a fost ceva mai mare. Din 707 alegatori inscrisi se prezentasera la urne 33. Presedintele sectiei, Speranta Nistor, a gasit si o explicatie la abundenta de alegatori: "Azi e hram la noi, in sat si asteptam chiar sa vina mai multi". 

Tot 33 de votanti erau inscrisi prin jurul amiezii si la sectia 366 Sendriceni, dar din 1.098 inscrisi pe lista. Presedintele comisiei, Elena Palanceanu, ne-a spus ca deocamdata au venit batranii la vot, fiindca tinerii fusesera seara la discoteca si se trezeau mai tarziu. Printre alegatorii timpurii s-a numarat si veteranul Gheorghe Mariniuc de  72 de ani. "Ce speri de pe urma votului?" l-am intrebat. "Sper la o pensie mai mare", a raspuns el. Gheorghe Mariniuc a lucrat o viata la CAP si acum abia daca-i ajunge pensia de cateva aspirine si o caruta de lemne pe iarna.

Varstnicii au fost primii la urne

Nici la sectia 278 din Ibanesti n-a fost mare abundenta de alegatori, desi trecuse de ceva timp ora pranzului. Doar 110 din 882. Si aici tot varstnicii au fost cei constiinciosi. Toader Aztoica are 79 de ani si n-ar rata nicio posibilitate de a-si exercita dreptul constitutional la vot. "Trebuia sa votez ca acusi trec in pamant. Sa ramana astia tineri". Savel Lavric si-a mobilizat intreaga familie la vot. A venit impreuna cu parintii Gheorghe si Valeria, dar si cu fiica Loredana. Care ar fi votat si ea, dar a despartit-o doar o saptamana de varsta care iti acorda acest drept. "Oricum la alegerile din toamna o sa votez", a spus ea cu nerabdare. Valeria Lavric a fost foarte mandra pentru votul acordat: "Am votat cu cei mai buni, cu cei care ne-au facut drumurile astea, care ne construiesc acum un nou sediu de scoala".

Acuze de cumparare a electoratului

In satul Mateieni din comuna Dimacheni, membrii comisiei de votare au avut parte de cateva ore de distractie, un satean alegand sa recite versuri despre alegeri si politicieni, dupa ce a votat.

Nici sinistratii din Radauti Prut nu s-au lasat scosi din case, motivul fiind caldura insuportabila si distanta mare pana la sectiile de votare. Oamenii asteptau sosirea unor masini sau a unor carute care sa-i duca la vot. "Eu am avut un accident la picior si ma deplasez cu dificultate. Ma duc la vot doar daca Primaria trimite ceva sa ma transporte", a declarat unul din locatarii noului cartier de case.

Unii reprezentanti ai PNL au sustinut ca in ultima saptamana de campanie electorala primarul le-ar fi promis oamenilor ca le da cate 500 de lei de familie daca voteaza PD-L. Acuzatiile au fost respinse de sateni care au spus ca "oamenii primariei ne-au dat banii ca sa ne cumparam paturi fara sa ne impuna cu cine sa votam".

"Ce alegeri dom’le? Noi avem carnaval"

Pentru locatarii caselor construite dupa inundatii in Baranca-Hudesti, alegerile europarlamentare nu au prezentat interes, oamenii fiind hotarati sa petreaca pana spre dimineata la serbarea organizata cu ocazia hramului satului. La doi pasi de cartierele Dallas si Mafia, asa cum au numit localnicii zonele unde au fost mutati sinistratii, s-a organizat un balci, distractia fiind asigurata de doua carusele, dar si de comerciantii de mici si bere. "Ce alegeri dom’le? Noi avem carnaval. Ne distram si noi o data pe an. Alegeri tot am avut, a declarat un localnic.

Daca la balciul din centrul satului erau aproape 100 de oameni, pe la sectia de votare de la scoala din sat trecusera pana la ora 15, doar 12% dintre cei inscrisi pe listele de vot, adica 120 de persoane. Oamenii din sectia de votare sperau insa ca numarul alegatorilor sa creasca odata ca lasarea serii. Singura grija insa a celor pusi sa asigure procesul de vot era pazirea cu strasnicie a stampilelor, care spuneau ei pot fi usor subtilizate din cauza dimensiunilor reduse. "Stampilele astea sunt prea mici si cateodata poti chiar sa le inmoi in tusiera invers", a spus un barbat din comisia de votare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii