Sucevenii cer mai multi bani dupa viituri

joi, 22 iulie 2010, 20:58
3 MIN
 Sucevenii cer mai multi bani dupa viituri

Potrivit estimarilor Consiliului Judetean (CJ) Suceava, calamitatile din iunie au facut pagube de 65 de milioane de euro, valoare cu sapte milioane de euro mai mare decat cea estimata de Ministerul Dezvoltarii. Unii politicieni au mentionat ca Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, vrea sa profite de pe urma inundatiilor, umfland valoarea pagubelor. Cert este ca daca suma totala solicitata va fi aprobata, se vor face investitii masive in judetul vecin.

Evaluarile facute de autoritatile botosanene pe baza normelor in vigoare au aratat distrugeri de 25 de milioane de euro. Asta in conditiile in care judetul Botosani a fost singurul din tara unde pe trei rauri a fost instaurat cod rosu in acelasi interval. In judetul Suceava, inundatiile au afectat 90 de localitati, distrugand 130 de case si facand pagube insemnate infrastructurii. In Botosani, au fost distruse complet 218 case din 58 de localitati. Totodata, apele au mai afectat 10 scoli, doua gradinite, o baza de tratament, dar si drumuri, poduri si retele ale furnizorilor de utilitati.

Mihai Tabuleac, presedintele CJ Botosani, a mentionat ca singurul aspect la care a fost invidios pe suceveni a fost o comparatie facuta de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. "Domnul ministru a facut o comparatie nepotrivita cand a spus ca situatia de la Dorohoi e mai grava decat cea din Suceava. A pus in comparatie case din chirpici cu cele din caramida. Ca fost ministru al Ministerului Dezvoltarii nu trebuia sa aduca in discutie o asemenea comparatie pentru ca in profunzime ii este imputabila", a declarat Mihai Tabuleac.

Comitet pentru situatii de urgenta inlocuit de prefect

Prefectul a semnat ieri ordinul de infiintare a unei grupe operative care sa preia atributiile Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta din Hiliseu Horia, condus pana ieri de primarul Constantin Babliuc. Prefectul Cristian Roman a mentionat ca structura nou formata va fi condusa de David Salgau, director in cadrul Prefecturii. Situatia vine dupa ce autoritatile din Hiliseu Horia au reactionat cu intarziere in amenajarea platformei pentru amplasarea taberei de sinistrati si mai multe persoane sinistrate au reclamat lipsa alimentelor si a apei. In comuna, inundatiile de la sfarsitul lunii trecute au afectat 115 locuinte. Opt s-au prabusit, 60 sunt in pericol de prabusire, iar 47 necesita reparatii.

Membrii CJSU au mai hotarat distribuirea a patru locuinte modulare pe langa cele existente. Taberele de sinistrati din Dorohoi, Broscauti si Hiliseu Horia adapostesc in total 359 de persoane.

Bani pentru Parcul Cholet

Calamitatile care  s-au abatut asupra Dorohoiului au si partea lor buna, guvernantii deblocand o parte din fondurile unor proiecte care zaceau de ani buni pe birourile responsabililor. Chiar a doua zi dupa ce apele au maturat Dorohoiul, Guvernul a alocat peste 200.000 de euro pentru reabilitarea si reamenajarea Parcului Cholet.

Noi ajutoare pentru sinistrati

Locuitorii comunei Aninoasa din judetul Dambovita, dar si Crucea Rosie, au trimis la Dorohoi un transport umanitar continand produse de igiena, alimente si materiale de constructii. Totodata, 20 de copii din zonele afectate au plecat ieri in tabara la Aninoasa.

120 de familii au primit ajutoare in valoare de 8.000 de lei cumparate cu bani stransi de Organizatia "Salvati copiii". Aceeasi fundatie va trimite 25 de copii in tabara la Muncel, judetul Iasi, urmand ca altii sa beneficieze de o tabara gratuita la Eforie Sud, in perioada 2 – 29 august. In plus, fiecare copil care va pleca in tabara va primi "valiza de vacanta", care cuprinde haine, incaltaminte si produse de igiena.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii