Tot mai multe terenuri cumparate de straini

duminică, 11 martie 2012, 22:32
2 MIN
 Tot mai multe terenuri cumparate de straini

Achizitiile de teren s-au dovedit a fi afaceri profitabile pentru investitorii straini. In fiecare an, procentul suprafetelor arabile detinute de straini creste.

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura sustin ca din cele 400.000 de hectare de teren din judet, din care 300.000 de hectare sunt si arabile, investitorii straini detin peste 25.000 de hectare, procentul de detinere apropiindu-se de 10%.

„Comparativ cu judetul Suceava, in Botosani procentul de detinere este mai mare, avand in vedere ca in Suceava si suprafata arabila este mai mica. Insa comparativ cu alte judete, cum ar fi Constanta, Arad sau Timis, ne situam sub media acestora, aflata la aproximativ 20% daca nu chiar mai mult", a precizat Florin Martolea, director adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura, adaugand ca gradul de investitii in terenurile agricole in zona de vest a tarii a fost favorizata si de comertul deschis aproape imediat dupa revolutia din 1989.

Italienii au luat cele mai multe terenuri

Cele mai mari suprafete de teren din judet, respectiv peste 6.000 de hectare, sunt detinute de cetateni italieni, urmati de germani si danezi, care au cumparat aproape 4.000 hectare, dar si de englezi, proprietarii a peste 2.000 hectare de teren. Alte suprafete mai mici, aproape neinsemnate, au fost cumparate de cetateni din alte tari europene.

CASETA:

Pamanturi lucrate cu tehnologie de import

Investitorii, atrasi atat de calitatea solului, care se preteaza la aproape orice fel de cultura, dar si de preturile cuprinse in general intre 1.000 si 8.000 de euro pe hectar, s-au orientat mai mult spre terenuri din Frumusica, Saveni, Draguseni, Stefanesti, Ripiceni, Mihalaseni, Hanesti, Manastireni sau Unteni.

„Efectul produs de achizitia terenurilor de catre straini este unul pozitiv pentru agricultura din judet. Dupa ce cumpara terenul, sunt proprietari care concesioneaza pamantul unor fermieri romani, iar altii prefera sa isi lucreze personal terenurile", a mai spus Florin Martolea, adaugand ca peste 60% dintre investitorii straini se implica personal in lucrarea pamanturilor, folosind si utilaje de ultima tehnologie, mult mai eficiente decat cele ale romanilor.

Cele peste 25.000 hectare de teren detinute de straini sunt cultivate in general cu cereale.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii