13% dintre „parintii profesionisti” au renuntat la copii in 2010

luni, 01 noiembrie 2010, 20:44
2 MIN
 13% dintre „parintii profesionisti” au renuntat la copii in 2010

Copiii aflati sub diverse forme de protectie sociala sint din ce in ce mai "batuti de soarta". Asistenti maternali care au profesat ani buni in sistem, fiind "parinti profesionisti" pentru unul sau mai multi copii, unii dintre ei cu diverse deficiente, renunta pe capete la aceasta meserie de suflet.

De la inceputul anului, 42 de asistenti maternali au renuntat la acest statut, adica 13% din numarul total de asistenti cu contract de munca aflati in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). In momentul de fata, 278 de asistenti maternali au in grija 500 de copii, dintre care 150 cu diverse dizabilitati. "O parte dintre asistentii personali care si-au incetat activitatea s-au pensionat, au renuntat la statut cu acordul partilor sau au invocat motive personale", ne-a declarat Luminita Liciu, directorul adjunct al DGASPC, responsabil pe Protectia Drepturilor Copiilor.

Cert este ca unul dintre motivele neinvocate in mod direct pentru plecarea din sistem este si reducerea cu 25% a veniturilor. Astfel, dupa "taieri", un asistent maternal are un salariu mediu de incadrare de 700 lei daca are in grija doi copii si 870 lei daca unul din cei doi pe care ii ingrijeste are deficiente. Insa sint si "parinti profesionisti" care cistiga 626 lei net pe luna. Salariul asistentului maternal este salariul asistentului social cu studii medii, la care se dauga sporurile.

Conducerea DGASPC sustine ca, in conditiile in care multi asistenti au parasit sistemul, s-au facut eforturi pentru echilibrarea situatiei. "In fiecare an am lucrat in limita a 300 de asistenti maternali. Sint eforturi depuse pentru a ne echilibra, in special la sfirsitul verii. Pe unii copii i-am transferat la alti asistenti dispusi sa ii preia. Pe o parte, pe absolventii clasei a VIII-a i-am transferat la serviciile de tip rezidential, intr-un regim de internat, si in scopul unei mai bune reintegrari in societate", a spus Luminita Liciu.

Directorul a completat ca exista si parinti profesionisti "in asteptare", care ar putea constitui o rezerva in cazul in care este nevoie urgent de specialisti.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii