Angajatorii refuza sa plateasca concediile bolnavilor cu TBC

joi, 22 martie 2012, 21:19
2 MIN
 Angajatorii refuza sa plateasca concediile bolnavilor cu TBC

Avem mai putini bolnavi de tuberculoza (TBC) in Vrancea, semn ca educatia sanitara face un pas inainte. Nu insa si omenia. Dupa ce ca au fost diagnosticati cu aceasta boala si trebuie sa urmeze un tratament intre 6 si 8 luni, bolnavii trebuie sa le mai explice si sefilor de la locul de munca ca nu au voie sa revina la job decit dupa ce se vindeca. Aceasta in conditiile in care sint si angajatori care nu inteleg situatia si refuza sa le plateasca drepturile banesti salariatilor bolnavi, aflati in concediu medical. „Sint foarte multi angajatori care nu inteleg ca nu este dorinta pacientului sa nu revina la munca, ci ca asa trebuie, ca sa se vindece. Din pacate sint pacienti care se judeca cu angajatorii pentru ca nu le este platit concediul medical", a precizat dr. Iuliana Topana, medic pneumolog la Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon" Focsani.

O persoana care a fost diagnosticata cu TBB se poate intoarce la munca doar dupa ce primeste un aviz de la medic, din care sa reiasa ca isi poate continua activitatea. Acest lucru nu se intimpla insa prea repede pentru unii bolnavi. Chiar daca numarul bolnavilor scade de la an la an, in 2011 fiind inregistrate 263 cazuri noi si 42 recidive, rata de vindecare fiind de 80%, foarte multi pacienti refuza in continuare sa recunoasca ca sint bolnavi si sa urmeze un tratament corespunzator de teama stigmatizarii sociale.

Specialistii atrag atentia ca intreruperea tratamentului poate agrava starea pacientului care poate dezvolta o rezistenta la medicamente. Daca in cazul unui pacient diagnosticat cu TBC tratamentul dureaza sase luni si costa in jur de 200 de lei/luna, in cazul unui bolnav cu tuberculoza multridrog rezistenta tratamentul are o durata de aproape doi ani si costa 4.000 lei/luna. „Acest fenomen este considerat ingrijorator pentru ca vindecarea se face intr-un procent mic. Tratamentul are o durata de 24 de luni si este greu de suportat de pacient, este toxic, scump si unele medicamente nu sint in acest moment disponibile in tara", a precizat dr. Mariana David, sefa sectiei de TBC a Spitalului din Focsani. Anul trecut in sectia de TBC s-au tratat 554 de bolnavi cu aceasta boala. Medicii atrag atentia asupra acestei afectiuni si in conditiile in care pe 24 martie se serbeaza Zilua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei. Mesajul din acest an este „Stop TB in timpul vietii mele – Noi vrem o lume fara tuberculoza". (Raluca MANOLACHE)

Comentarii