Batrinii cumpara medicamente pe „caietel”

duminică, 20 septembrie 2009, 19:30
2 MIN
 Batrinii cumpara medicamente pe „caietel”

Recesiunea financiara se resimte tot mai mult in buzunarul pensionarilor care nu mai au bani nici pentru medicamentele de zi cu zi care ii tin adesea in viata. Batrinii apeleaza astfel la bunavointa farmacistilor si solicita pilulele de care au nevoie pe datorie, plata urmind sa se faca la primirea pensiei.

De cele mai multe ori farmacistii sint intelegatori, mai ales cind vine vorba de clientii fideli. "Sint pensionari pe care ii cunoastem si care vin si spun ca nu vor sa piarda reteta. Le eliberam medicamentele si platesc la pensie. Pensionarii sint cei mai corecti. Nu ni s-a intimplat niciodata sa nu vina sa plateasca. E riscul nostru, dar sint pacientii farmaciei si trebuie sa ii ajutam", a precizat farmacistul Maria Taban, sefa Patronatului Farmacistilor din Vrancea.

La unele unitati farmaceutice exista un caietel unde batrinii sint trecuti cind solicita pilule pe datorie. "In special pensionarii vin si solicita pe datorie pentru ca boala nu asteapta pensia. Fiecare farmacie are o clientela fidela si fata de acesti pacienti cu siguranta toata lumea este mai ingaduitoare. Avem un caiet, ca la magazinul universal de la tara. Cei mai constiinciosi sint pensionarii. Cum si-au luat pensia vin si isi achita datoria la farmacie", spune si Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor.

Nu se mai face profilaxie

In noul context economic, nu foarte multi vrinceni isi mai cumpara medicamente care se dau fara reteta, asa numitele OTC-uri. "Aici se cumpara din ce in ce mai putin. Lumea nu isi mai permite sa cumpere acele suplimente care aduc un aport de vitamine, de minerale de substante care sa creasca imunitatea organismului. Romanul se trateaza strict cind este diagnosticat si nu se mai poate vorbi de o medicina profilactica. Daca mai cumpara astfel de medicamente in toate farmaciile se gasesc cutiile incepute", a mai spus Fevronia Stoica.

Pensionarii se pling ca nu mai pot cumpara retetele prescrise de medici, chiar daca acestia pot solicita medicamente incluse in sublista B, compensate in proportie de 90%, program ce poate fi accesat doar de cei care au venituri de pina la 700 de lei. "E foarte greu, pentru ca nu stii cum sa dramuiesti banutii si ce sa achiti mai intii. Ne limitam foarte mult, iar pentru gratuitati e multa birocratie", ne-a spus un cuplu de pensionari pe care l-am intilnit intr-o farmacie din municipiu. Pilulele pot fi prescrise de catre medicii de familie, in limita unei singure retete pe luna, in valoare de maximum 300 lei.

Pentru stabilirea dreptului de a beneficia de aceste medicamente, pensionarul trebuie sa se prezinte la cabinetul medicului de familie cu ultimul talon de pensie, cu actul de identitate si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul are doar venituri de sub 700 lei/luna. Situatiile Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea arata ca intr-o singura zi pensionarii au solicitat farmaciilor medicamente in valoare de aproape 9.000 de lei.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii