Bebelusi inscrisi la gradinita de la iesirea din maternitate

Subtitlu

miercuri, 14 ianuarie 2009, 20:48
4 MIN
 Bebelusi inscrisi la gradinita de la iesirea din maternitate

"Mi-a fost dat sa aud ca cineva si-a inscris copilul la gradinita pe baza unei liste inca de la virsta de trei luni. Daca luam in considerare faptul ca in martie se vor intoarce mult mai multi elevi din strainatate, nu stim daca va fi loc", a declarat cu ingrijorare inspectorul scolar general, Iordache Bostan, care si-a exprimat nemultumirea cu vedere la inscrierile timpurii la gradinita si in clasa I.

Seful ISJ a mai adaugat ca nu este de acord cu acest mod de inscriere, dar nu a explicat ce masuri se pot lua in aceste cazuri. "Educatoarele nu ar trebui sa accepte sau sa promita asa ceva. Nu recomand nimanui practica aceasta", a mai adaugat seful ISJ.

Un alt fapt peste masura de ingrijorator este reintoarcerea vrincenilor din tari straine. Anul acesta inspectorii preconizeaza un adevarat val de reveniri  in rindul stranierilor, mai ales incepind din luna martie. Anul trecut, numarul celor care s-au intors de peste hotare a fost dublu fata de cei care au decis sa plece in destinatii precum Spania sau Italia, 211 elevi revenind in bancile scolii. "Vor veni multi cetateni din Uniunea Europeana si trebuie sa fim pregatiti. E posibil ca in toamna sa ne confruntam cu probleme mari la inscrierile in gradinite, clasa I sau clasa a V-a", a declarat inspectorul general.

Anul trecut, 446 de copii nu au avut loc in gradinite, iar in unele locuri grupele formate au fost de aproape 30 de prichindei, in conditiile in care posibilitatea reintoarcerii in Vrancea nu le suridea inca stranierilor. In multe scoli vrincene, grupele de clasa I au fost deja formate, in acest caz elevii din strainatate riscind sa ramina pe dinafara, tinind cont si de dosarele stufoase pe care trebuie sa le depuna la sediul Inspectoratului Scolar.

Nu este de ingnorat nici faptul ca din cauza panicii create de inscrieri, multi parinti fac exces de zel si ii inscriu pe cei mici la mai multe scoli, iar la inceperea anului scolar clasele ramin goale si pe deasupra, multi copii care nu si-au rezervat loc din timp, ramin acasa.

Gradinitele cu program prelungit, cele mai solicitate

Reprezentantii gradinitelor sustin ca inscrierile se fac incepind cu data de 1 iunie si infirma zvonurile conform carora inscrierile s-ar face pe hirtie, prin educatoarele stimulate de anumite favoruri.

"Inscrierile se fac de pe 1 iunie prin dosar. Cele mai aglomerate unitati sint cele cu program prelungit, unde in fiecare an e foarte aglomerat. In schimb, la gradinitele cu program normal s-au putut face inscrieri chiar in septembrie", a declarat directoarea gradinitelor nr. 17, nr. 19 si a caminului nr. 11, Fanica Bud.

Pentru inscrierea prichindelului la gradinita, parintii trebuie sa depuna un dosar care sa contina copii ale certificatului de nastere al micutului, copii ale buletinului si adeverintei de salariat in cazul ambilor parinti. Prioritate au copiii ai caror frati sint deja inscrisi la gradinita respectiva sau cei care au parinti care lucreaza acolo. De asemenea, directoarea Fanica Bud ne-a mai informat ca au fost cazuri in care parintii au venit mai devreme pentru a-si inscrie copiii, dar li s-a spus sa revina pe 1 iunie.

Putine locuri ramase la clasa I

Si in cazul inscrierilor la clasa I situatia este alarmanta, intrucit la majoritatea scolilor din orase clasele sint completate in proportie de 80 %, asa ca parintii viitorilor scolari ar face bine sa depuna dosarele cit mai curind pentru a evita eventuale neplaceri. "Inscrierile dureaza pina la 1 mai. La Scoala "Duiliu Zamfirescu" clasele sint ocupate in proportie de 80 % si au inceput sa apara si elevi din strainatate. Noi speram sa facem fata cererilor. Nu putem controla daca elevii se inscriu la mai multe scoli, pentru a lua masuri, din pacate", a declarat directorul Scolii "Duiliu Zamfirescu", Laurentiu Tibrea.

Pentru inscrierea copiilor in clasa I, este nevoie de mai multe acte printre care copii ale certificatului de nastere, act care sa dovedeasca daca parintii lucreaza si un aviz epidemiologic. Unele scoli au fost nevoite chiar sa creasca numarul de clase, in limita posibilitatilor. "Clasele sint ocupate in proportie de 80-90 %.

In ceea ce priveste copiii care vin din strainatate, avem in jur de opt cereri in acest sens. Dar pentru acesti copii este mult mai greu, pentru ca dureaza mult pina fac rost de documentatia necesara inscrierii", a precizat directorul Scolii "Ion Basgan" Focsani. La valul de reintoarceri in tara preconizat de oficialii ISJ se pare ca scolile sau gradinitele nu prea au cum sa faca fata fara a fi luate masuri speciale.

"Toti la gradinita, toti in clasa I"

Inspectoratul Scolar a primit directive de la Ministerul Educatiei pentru a implementa programul "Toti la gradinita, toti in clasa I". Proiectul vizeaza cresterea accesului la educatie pentru copiii dezavantajati si este adresat cu precadere celor de etnie roma.

Programul "Toti la gradinita, toti in clasa I", finantat prin fonduri europene, isi mai propune sa coreleze sistemul de invatamint cu piata muncii, dar si sa previna si sa corecteze parasirea timpurie a scolii. Din proiectul care se deruleaza pina in decembrie anul acesta vor face parte copiii cu virste cuprinse intre 5 si 8 ani, mai ales cei din localitatile mici. In Vrancea, proiectul se va derula la Scoala Argea din comuna Ploscuteni, Scoala Burca din comuna Vidra, la Scoala "Mihai Armencea" din Adjud si la Scoala Gagesti din Bolotesti.

Inspectorul Amalia Chirtoc se ocupa de derularea acestui proiect in plan judetean si sustine ca spatiul pentru derularea programului este limitat, asa ca majoritatea activitatilor educationale vor avea loc in timpul vacantei de vara. Inspectorul a mai afirmat ca elevii vor fi evaluati in prealabil si, in functie de rezultatele obtinute, va fi stabilita si programa scolara.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii