Cel mai longeviv pacient al Spitalului – o tinara de 33 de ani

vineri, 15 octombrie 2010, 07:35
4 MIN
 Cel mai longeviv pacient al Spitalului – o tinara de 33 de ani

Salonul de Chirurgie plastica a devenit casa unei femei de 33 ani, care a ajuns acum un an si patru luni la spital cu arsuri pe 60% din corp. De atunci, sta tintuita la pat si spera ca urmele focului sa se vindece, chiar daca va ramine cu sechele pentru tot restul vietii. Maricica Raduta este pacientul cel mai vechi al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani. Aflata in evidente si cu afectiuni psihice, cu multa rabdare si intelegere, cadrele medicale incearca sa ii ofere « pacientei-locatar » dragostea de care are nevoie. Incediul i-a ars corpul, dar a rupt-o si de familia ei, care pare sa o fi abandonat. Pacienta primeste ajutor social, dar banii sint ridicati in fiecare luna de mama ei care locuieste la Paltin. In timp ce ai ei nici nu stiu cum mai arata, rudele bolnavilor care au stat in acelasi salon cu Maricica vin la spital si ii aduc mincare.

Are 33 de ani si de un an si patru luni singura ei casa este patul de spital. Aceasta este povestea unei tinere din Maicanesti, internata in sectia de Chirurgie plastica in iunie 2009 si pentru care suferinta a devenit o parte fireasca din corpul ei. Maricica Raduta a ajuns in miinile doctorilor cu arsuri pe mai mult de jumatate din corp in urma unei explozii din locuinta sa din Maicanesti. Femeia, care se afla in evidenta medicilor si cu afectiuni psihice, nu a realizat gravitatea ranilor produse de incendiu si a stat citeva zile pina a apelat la ajutor. Femeia a avut insa zile si de atunci spitalul ii este « acasa ». "Din primele verificari s-a stabilit ca accidentul s-a produs, probabil, din cauza unei acumulari de gaz. Femeia a suferit arsuri dar starea de sanatate i s-a agravat pentru ca a anuntat Politia si Ambulanta abia la citeva zile dupa", ne-a spus inspectorul Bogdan Toader, purtatorul de cuvint al Politiei. Pacienta se afla in grija dr. Dragos Stanescu, care spune ca in toti acesti ani de munca la Spitalul din Focsani a mai avut un singur bolnav care s-a mutat un an in spital pentru ca nu avea unde sa se duca. Si dr. Nicolae Moise, managerul unitatii, spune ca este vorba de un caz singular. "A fost internata in spital in urma cu un an. A primit diagnosticul de arsura gradul IV prin flacara, circa 60% din suprafata corpului. A scapat printr-o minune. A fost supusa mai multor interventii chirurgicale. Fiecare gest este o interventie asupra ei. Trebuie tinuta la noi pentru ca nu exista conditii in alta parte in judet. Normal ar trebui sa fie internata intr-un camin spital cu profil chirurgical", arata Dragos Stanescu, medic chirurgie plastica. Ajutorul acordat bolnavei a costat Spitalul din Focsani sute de mii de lei, in conditiile in care a avut nevoie de o serie de interventii chirurgicale si de medicamente de ultima generatie, insa pentru salvarea unei vieti, nici un cost nu este « prea mult ».

Pacienta care doarme cu ochii deschisi

Chiar daca a trecut peste momentele critice in care viata i-a atirnat de un fir de ata, Maricica Raduta are nevoie in continuare de o atentie sporita si asta pentru ca sufera si de afectiuni psihice. Problemele chirurgicale nu ii permit pacientei sa suporte o medicatie dura pentru afectiunile psihice, situatie in care uneori devine recalcitranta si respinge ajutorul. Chiar daca ranile i s-au mai cicatrizat, femeia are sanse mici sa isi revina in totalitate si probabil va ramine cu un handicap grav. "Este o pacienta care are nevoie de o atentie sporita, cu un regim alimentar special. Trebuie pansata zilnic", explica medicul ce o ingrijeste. De altfel, femeia doarme cu ochii deschisi pentru ca i s-au retras pleoapele de la arsurile suferite pe fata. "Ne ingrijim de ea sub toate aspectele, inclusiv emotional. Toate colegele se preocupa de aceasta pacienta desi este o persoana foarte dificila, greu de ingrijit", arata Mariana Ilie, asistenta sefa a sectiei. Asistentele spun ca uneori au nevoie de toata rabdarea din lume, pentru a o ingriji cum trebuie.

Abandonata de familie pe un pat de spital

In ciuda dificultatilor, femeia si-a gasit o a doua familie in cadrele medicale din spital. Medicii, asistentele, infirmierele se ocupa de Maricica Raduta in fiecare zi si au grija ca aceasta sa nu duca lipsa de nimic. Si asta pentru ca vizite de la familia de singe nu prea primeste. Sora sa locuieste in alt judet, iar mama pacientei, cu domiciliul in Paltin, nu da prea des la spital. Nu uita insa sa ridice ajutorul social de la Primaria Maicanesti, bani de care ar trebui sa beneficieze fiica ei. "A fost plecata in Italia si, cind a revenit, a cumparat o casa in Maicanesti. La putin timp s-a produs incidentul. Femeia beneficiaza de ajutor social pe care-l ia mama ei de la Paltin. Am stat de vorba cu ea si mi s-a parut o femeie buna. Noi am considerat ca este un ajutor pentru familie", ne-a spus primarul Costel Necula. Daca mama ia banii si atit, "pacienta-locatar" nu a fost uitata de rudele bolnavilor care de-a lungul timpului au trecut suferinzi prin acel salon. Chiar daca spitalul nu o poate « evacua », cadrele medicale considera ca schimbarea mediului ar ajuta-o sa se puna pe picioare mai repede. Din pacate, in Vrancea nu exista institutii specializate care sa preia o persoana cu afectiuni psihice care ar avea insa nevoie si de alte ingrijiri medicale.

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii