Digul de la Suraia-Vadu Rosca, intarit cu saci de nisip

joi, 01 iulie 2010, 07:30
3 MIN
 Digul de la Suraia-Vadu Rosca, intarit cu saci de nisip

Digurile din judet rezista deocamdata, in fata apelor navalnice. Prefectul Ion Oprea a convocat ieri la sediul Institutiei Prefectului o intilnire cu primarii din localitatile riverane Siretului, carora le-a fost prezentata reactualizarea hidrologica a codului portocaliu pe Siret pe sectorul aval Dragesti – Lungoci, dar si avertizarea meteorologica cod galben valabila pina astazi la ora 9.00. In cadrul intilnirii, reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) au informat ca ieri se evacua la Beresti un volum de apa de 1.897 mc/s, la Calimanesti 2.493 mc/s iar la Movileni 2.485 mc/s. Pentru a impiedica in continuare patrunderea infiltratiilor la digul de la Suraia-Vadu Rosca, ieri s-a inaltat in aceasta zona suplimentar un dig inelar format din saci de nisip. De asemenea, s-a pus problema suprainaltarii digurilor, dar conform reprezentantilor SGA aceasta masura nu este necesara deocamdata fiindca digurile din judetul nostru sint proiectate la un debit de 3500 mc/s, chiar 4000 mc/s iar debitul prognozat ieri nu atingea 3000 mc/s, tocmai datorita deversarilor controlate din lacurile de acumulare. Aseara, debitele erau in scadere pe Siret, iar viitura anuntata pentru ieri la ora 15.00 nu a mai venit, acumularile de la Racaciuni, Beresti, Calimanesti si Movileni avind capacitatea de a primi aceasta unda puternica, asigura specialistii de la Ape. "Pina miine (azi, n.r.) dupa-amiaza nu va veni viitura, timpii de propagare sint intirziati si de aceste acumulari. Dar speram sa nu treaca de Movileni, cele patru acumulari au capacitate de a primi. In rest, la diguri nu sint probleme", ne-a declarat directorul SGA, Dorina Vraciu.

Nu am scapat de codul galben de ploi

In finalul sedintei de ieri, prefectul a multumit primarilor pentru implicarea de care au dat dovada, dar totodata le-a cerut acestora sa interzica cu desavirsire accesul oricarui mijloc de transport pe diguri, sa informeze corect si prompt cetatenii si sa foloseasca mijloacele de interventie din dotare in cazul aparitiei unei situatii de urgenta. Nu in ultimul rind, prefectul a dispus evacuarea tuturor stinelor care sint situate in imediata apropiere a riului Siret, tinind cont de problemele inregistrate in Moldova. La intilnirea de ieri au participat si Dorina Vraciu, directorul SGA Vrancea, Flaviu Chiscop, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ionel Popescu, seful Politei, si vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu. Si astazi Vrancea este sub cod galben de ploi, cantitatile de apa urmind sa depaseasca local 25 l/mp si izolat 40 l/mp. Pina ieri, 19 persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor din tara noastra, iar doua sint date disparute, potrivit bilantului dat publicitatii de Ministerul Administratiei si Internelor. Totodata, in perioada 23 – 29 iunie, s-au inregistrat pagube in 37 de judete, fiind afectate 382 de localitati. Autoritatile au fost nevoite sa evacueze 2.441 de persoane din gospodariile aflate in calea apelor. Mai mult, 29 de drumuri nationale, 84 judetene si 107 comunale au fost distruse in unele puncte de apele revarsate. Si Vrancea a intrat pe harta pagubelor cu patru localitati.

Animale salvate de pompieri

Pompierii salveaza nu numai oamenii din fata puhoaielor, ci si animalele. Marti seara, pompierii militari din cadrul Statiei de Pompieri Adjud au fost chemati pentru a evacua 14 animale, un vitel si 13 porci din albia riului Siret. Animalele au ramas izolate intre ape pe un cimp inundabil in dreptul cartierului Burcioaia, din municipiu. Servantii au intervenit cu doua barci si, dupa aproape doua ore de munca, necuvintatoarele au fost salvate, fiind transportate intr-o zona ferita de ape. Aceasta este a treia misiune de acest fel in care sint implicati pompierii adjudeni. Acestia au salvat doi ciobani si peste 800 de oi, iar un alt cioban a murit inghitit de apele involburate ale Trotusului, la sfirsitul saptaminii trecute. Tinind cont de avertizarile meteorologice, pompierii le cer cetatenilor sa evacueze animalele din apropierea cursurilor de apa. Probleme sint in special pe riul Siret, care intra in judet pe la Homocea si iese pe la Maicanesti. Deja, mii de hectare de teren din lunca Siretului sint sub ape. (R. M.)

sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii