Din vacanta, in frig: Scolarii din Tataranu si Pufesti ingheata in banci

marți, 05 ianuarie 2010, 20:33
4 MIN
 Din vacanta, in frig: Scolarii din Tataranu si Pufesti ingheata in banci

Nici nu s-a terminat bine vacanta de iarna, ca au si inceput problemele cu incalzirea in scoli. Desi inspectorul scolar general, Iordache Bostan, le-a solicitat directorilor unitatilor de invatamint din judet sa trimita sesizari daca au probleme cu incalzirea, acesta nu a primit decit o singura reclamatie de la Scoala Tataranu.

"Pe parcursul vacantei, centrala cu lemne nu a fost alimentata la parametrii normali si era spart un "teu" de la circuitul de apa. Din cite stiu, s-a luat legatura cu firma care a efectuat instalatia, iar problema va fi remediata in cursul zilei de astazi (n.r.- ieri). Din cauza acestui lucru, copiii isi desfasoara programul prin reducerea orelor pe cit posibil. Am fost la scoala, domnul director Iulian Ionescu nu era prezent. Cu aceasta ocazie as ruga directorul scolii sa se ocupe cu alimentarea centralei si simbata si duminica, pentru a nu mai fi probleme", a detaliat Iordache Bostan.

Si Scoala din Pufesti a avut probleme cu caldura, mai exact cu una dintre sobe, insa managerul scolii nu a anuntat la Inspectoratul Scolar. "Soba s-a defectat ieri (n.r.- acum doua zile), iar situatia va fi remediata abia vineri, pentru ca aceste doua zile sint de sarbatoare. La clasa respectiva invata elevii de a II-a, dar vor invata dupa-amiaza in alta clasa in aceste zile", ne-a declarat Carmen Vasluianu, directorul Scolii Pufesti.

In acest caz, "generalul" scolilor da vina pe firma angajata de primarie, care nu a facut cum trebuie verificarea sobelor. "Consider ca meseriasii nu si-au facut datoria, dar si directorul scolii ar fi trebuit sa verifice sobele", a comentat Bostan.

Lemne pe datorie pentru scolarii din Homocea

In miezul iernii, copiii care invata in comuna Homocea au fost in situatia de a sta in frig in clase, din cauza ca nu existau fonduri necesare pentru achizitionarea de lemne. In ultima instanta, intrucit primaria nu a primit bani de la autoritatile judetene, primarul Neculai Ionescu a reusit sa faca rost de materialul lemnos necesar, datorita interventiei pe linga un agent economic, care a oferit pe datorie lemnele pina la mijlocul anului. "Am facut rost de lemne in valoare de 60.000 lei de la un agent economic, pe datorie, pina in luna mai. Nu aveam lemne inca din luna august-septembrie", ne-a spus edilul Neculai Ionescu.

Acesta a declarat ca necesarul de combustibil solid pe an pentru centralele termice din scolile din comuna este de 85.000 lei. Pentru a face rost de acesti bani, primarul din Homocea a apelat si la sprijinul Consiliului Judetean, de unde a solicitat bani pentru asigurarea caldurii in salile de clasa.

"Domnule presedinte, personal mi se pare de neinteles cum niciuna dintre autoritatile statului, atit cele centrale cit si judetene, nu reactioneaza la nevoia celor peste 1.400 scolari si prescolari din comuna Homocea, care in aceasta perioada stau mai mult in frig decit in caldura deoarece nu avem combustibil solid (lemne) pentru a asigura functionarea centralelor pentru incalzit", se arata in solicitarea adresata de primarul Neculai Ionescu catre presedintele CJ, Marian Oprisan, la inceputul lunii decembrie 2009. Ca "raspuns" comuna Homocea a primit la rectificarea de buget din decembrie suma infima de 5.000 lei.

Marasestiul are nevoie de lemne pentru scoli

Primaria Marasesti se zbate in continuare intr-o saracie fara precedent la nivelul orasului. Dupa ce ca nu are bani pentru plata datoriilor la gaze si curent electric, primarul Constantin Vlase se gindeste cu ingrijorare la ziua in care gramajoarele de lemne din curtile scolilor se vor epuiza. Si acest lucru pare ca se va intimpla curind. Mai grav, in vistieria Primariei nici nu se gasesc bani pentru lemne.

"Nu stim de unde o sa facem rost de niste lemne pentru incalzirea scolilor de la Padureni, Calimanesti, Haret si Doaga. Am luat pina acum 6 camioane de lemne dar cred ca ne mai ajung pentru cel mult doua saptamini. Am facut apel la sponsori dar nimeni nu ne-a dat un raspuns. Am cerut sprijin de la Prefectura, le-am prezentat situatia si i-am rugat sa gaseasca o solutie sa avem macar lemn de plop, care e slab caloric, dar macar avem cu ce sa dezmortim clasele, ca ingheata copiii de frig. N-am primit niciun ajutor. Am primit insa o adresa in care, culmea, sintem tot noi atentionati ca prioritatea noastra este in aceasta iarna, printre altele, asigurarea cu lemne de foc a scolilor", s-a plins primarul orasului Marasesti.

Ieri a fost o zi deosebit de friguroasa in tot judetul, iarna aratindu-si coltii si la minus 10 grade Celsius.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii