Formularele E112, foarte greu de obtinut

duminică, 25 ianuarie 2009, 23:33
2 MIN
 Formularele E112, foarte greu de obtinut

Formularele medicale de tip "E" nu pot fi accesate foarte usor de bolnavi. Chiar daca anul trecut vrincenii au incercat sa intre in posesia formularului E 112, acest lucru nu a fost posibil in majoritatea cazurilor, chiar daca acesta a fost conceput pentru a ajuta bolnavii asigurati in cazul in care spitalele din Romania nu pot efectua un tratament in timp util.

In consecinta, o singura persoana a beneficiat de acest document pentru a se trata in Franta de o tumora maligna a glandei medulo-suprarenale. Este vorba despre fetita de 3 ani din Panciu, care a facut si obiectul unei campanii de presa initiate de ziarul nostru. Din pacate, formularul nu a acoperit decit o parte din costurile tratamentului.

Mihai Copaci, presedintele director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), spune ca procedura de eliberare a formularului este una greoaie, iar conditiile sint greu de indeplinit. "Au fost mai multe solicitari dar nu au fost indeplinite conditiile. Nu au fost finalizate dosarele deoarece pe referatele de trimitere trebuie mentionat faptul ca operatia nu poate fi facuta in timp util in Romania si medicii specialisti evita sa faca o asemenea recomandare", explica Mihai Copaci.

De asemenea, pacientii trebuie sa ia legatura cu mai multe clinici din Uniunea Europeana, doctorii de aici urmind sa decida daca ii primesc ca pacienti sau nu. Lucru destul de greu de realizat in conditiile in care multi dintre bolnavii vrinceni nu stiu sa vorbeasca o limba straina, astfel incit sa obtina o programare. Mihai Copaci crede ca aceasta problema s-ar putea rezolva daca institutiile din sanatate ar intermedia legatura dintre pacient si clinicile din strainatate.

Conform reglementarilor legislative, persoanele care doresc sa intre in posesia acestui tip de formular trebuie sa indeplineasca doua conditii: bolnavul trebuie sa prezinte un referat medical din care sa rezulte ca afectiunea pe care o are nu poate fi tratata in Romania in timp util si ca evolutia starii de sanatate impune o interventie rapida, dar si o programare la o clinica de specialitate din euro-uniune.

Astfel, asiguratii care solicita bancii din sistemul sanitar acest formular trebuie sa depuna o cerere, copie a actului de identitate, un raport medical detaliat, dosarul medical din care sa rezulte diagnosticul, precum si o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru al Uniunii Europene unde urmeaza sa se faca tratamentul medical.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii