„In afara de nas, nu exista aparat de masurat mirosuri”

joi, 04 decembrie 2008, 20:51
3 MIN
 „In afara de nas, nu exista aparat de masurat mirosuri”

Miercuri, la Casa de Cultura a Sindicatelor, a avut loc o noua intilnire intre conducerea Avicola SA Focsani si cetatenii nemultumiti de mirosul care le afecteaza zilnic vietile. La aceasta dezbatere au fost prezenti directorul firmei Avicola, Danut Vicol, comisarul sef al Garzii de Mediu, Petrica Nitu, Volodea Fechete, consultant in domeniul protectiei mediului, si mai multe persoane care locuiesc in apropierea firmei producatoare de carne de pasare.

"Vrem sa traim linistiti in zona. Vara, cel putin, mirosul degajat de la Avicola e insuportabil. Am facut diferite sesizari la Garda de Mediu, ce-i drept, nu in scris, la telefon. N-am stiut sa apelam la alta institutie. De citeva ori s-a oprit instalatia atunci cind am dat telefon, asa au gasit de cuviinta sa rezolve pe moment situatia", au fost spusele pline de naduf ale domnului Stegarescu, care locuieste pe Calea Munteniei.

Gabriel Nedelcu este alt cetatean care a expus coerent pozitia locatarilor din zona. "Nu vrem sa se inchida fabrica. Si eu si cred ca toti cei de fata consumam produsele de la Avicola. Tot ce vrem sa stim e cam cind cred dinsii ca or sa rezolve problema cu mirosurile emanate. Nu atit pentru mine, cit pentru copii. O sa dureze sase luni, un an, doi? Macar asta vrem sa ni se spuna ", a conchis cetateanul care locuieste pe Aleea Parcului.

"Nu exista aparat de masura a mirosurilor"

Oamenilor li s-a raspuns cu o intrebare repetata de directorul Avicola. Acesta a intrebat daca in decursul ultimului an au simtit vreo diferenta, daca s-a schimbat ceva in privinta imprastierii mirosurilor. Inginerul Volodea Fechete a fost cel care le-a explicat pe larg persoanelor nemultumite care au fost eforturile facute de Avicola.

"In proportie foarte mare s-a diminuat intensitatea mirosului. Nu exista aparat de masura al acestuia. Recunoastem disconfortul, dar vrem ca activitatea unitatii sa continue. Scopul dezbaterii publice e sa restingem problemele, asa ca dati-le timp sa rezolve. Noi venim, consemnam, cuantificam si verificam respectarea etapelor sau daca achizitioneaza un echipament performant de condensare, de exemplu. Mirosul nu e pestilential, este unul ca de siloz, de lemn ars", a mai sutinut administratorul firmei de consultanta. Acesta a reusit sa-i irite pe cei afectati atunci cind a amintit faptul ca doar in Londra exista un institut care foloseste serviciile femeilor nefumatoare, intre 25 si 35 de ani, pentru a putea determina cuantumul mirosurilor.

Mirosul ar putea fi oprit cu o perdea de apa

Catalin Stan, medicul veterinar de la Avicola Focsani, a cerut la rindul sau timp pentru rezolvarea problemei, amintind faptul ca s-au investit trei milioane de euro in retehnologizare. Acesta a mai "intepat" locatarii caminelor din preajma instalatiei, amintindu-le de o lege care interzice constructiile in interiorul unui perimetru de 1.000 de metri, denumita zona de securitate.

Spre finalul dicutiilor, comisarii Garzii de Mediu au tinut sa precizeze ca, daca ar fi fost limite ca la aer si apa, interventia era rapida, dar din pacate mirosurile nu pot fi evaluate. "Noi am fost tot timpul sa inspectam instalatia, am inteles ca se va monta o perdea de apa care sa retina o cantitate mare de condens", au mai precizat cei de la Garda de Mediu, nereusind sa ii lamureasca complet asupra aspectelor discutate pe cei care si-au sacrificat timpul pentru a fi prezenti la intrunire.

Avicola Focsani produce circa 8.000 – 9.000 de tone de carne de pasare anual, dintre care aproximativ 6.500 de tone sint asigurate de puii din crescatoriile proprii. Firma este cunoscuta pentru brandul "Ferma Vrinceana" si se numara printre putinele companii vrincene care au dreptul de a exporta produsele pe piata comunitara.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii