Mobilierul destinat clasei pregatitoare, periculos pentru elevi

Subtitlu

duminică, 12 august 2012, 20:22
4 MIN
 Mobilierul destinat clasei pregatitoare, periculos pentru elevi

Noile banci comandate de scolile vrancene pentru elevii clasei pregatitoare nu indeplinesc caracteristicile tehnice prevazute de Ministerul Sanatatii. Semnalul de alarma este atras de medicul Cornelia Draguna, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, care afirma ca exista un ordin clar in acest sens inca din anul 1995. Noile banci sunt periculoase pentru copiii care ar urma sa intre in septembrie in clasa pregatitoare, putand sa le deformeze coloana vertebrala. Medicii spun ca micutii risca sa se imbolnaveasca de scolioza sau cifoza, afectiuni foarte greu de corectat. „Banca scolara trebuie sa indeplineasca niste conditii. Trebuie sa asigure un raport corespunzator intre dimensiunile ei si particularitatile dezvoltarii fizice a copilului, sa permita o pozitie corecta a copilului in timpul activitatii scolare, sa faciliteze schimbarile de pozitie ale copilului. Din ceea ce am vazut in fotografiile publicate de Ziarul de Vrancea pot sa va spun ca bancile nu corespund. Mobilierul trebuia sa fie ergonomic, iar scaunul trebuia sa fie prins de pupitru, spatarul curbat antero-posterior, pupitrul inclinat la 15 grade astfel incat intre ochii copilului si pupitru sa existe o distanta de 30-40 cm", ne-a detaliat dr. Cornelia Draguna. Alte caracteristici tehnice prevazute de Ministerul Sanatatii se refera la bancile care trebuie sa fie pe marimi, in functie de inaltimea copilului. "In bancile de marimea 1 se aseaza copiii cu talia intre 110/119 cm, in bancile de marimea a 2-a se aseaza copiii cu talia intre 120/129 cm, etc. Banca are trei elemente: pupitrul, scaunul si spatarul care sunt foarte importante. Scaunul trebuie sa aiba o inaltime egala cu lungimea gambei copilului. Largimea sau adancimea scaunului trebuie sa fie egala cu 2/3 pana la 2/4 din lungimea coapsei elevului, iar lungimea scaunului trebuie sa lase o distanta intre copii de 30 centrimetri", a completat dr. Cornelia Draguna.

Ministerul Sanatatii, contrazis de Ministerul Educatiei

Ordinul nr. 4310 al Ministerul Educatiei din data de 1.06 2012, care stabileste modul in care trebuie sa arate mobilierul, nu prevede toate aceste caracteristici, cuprinzand mai mult date ce se refera la modalitatea de fabricare. Mai mult decat atat, spatarul pupitrului este drept in schita ce se afla anexata la ordin, iar pupitrul nu este inclinat. "Dimensiunea reazemului din spatele scaunului va fi de 400x_250mm si 8 mm grosime si va fi realizat din lemn laminat, modelat in doua planuri si lacuit in cel putin 3 straturi. Dimensiunea sezutului scaunului va fi de 400 x 380 mm si minim 8 mm grosime; sezutul scaunului va fi facut din lemn laminat, modelat in doua planuri si lacuit in cel putin 3 straturi. Prinderea reazemului din spate si a sezutului se face cu suruburi M6 cu cap bombat si gat patrat cu piulita bombata cu saiba corespunzatoare. Suprafetele reazemului si a sezutuluii vor fi finisate inainte de aplicarea celor trei straturi de lac pentru obtinerea unor suprafete netede", sunt specificatiile care se refera la spatarul scaunului elevului, fara sa se aminteasca ceva despre curburile ce trebuie sa se plieze dupa forma coloanei vertebrale.

Tot mai multi elevi cu scolioza si cifoza

Specialistii Directiei de Sanatate Publica spun ca toate aceste aspecte ar fi trebuit lamurite inainte de a fi comandat mobilierul intrucat de suferit au numai copiii. "Se observa de la an la an o crestere a numarului de elevi cu probleme de coloana. Daca ne-ar fi anuntat si pe noi altfel ar fi stat lucrurile, luam legatura cu firma care a lucrat mobilierul si ii spuneam cum este corect. Acum e foarte tarziu si nu mai avem ce face deoarece mobilierul scolar a ajuns deja in multe scoli", a mai precizat Cornelia Draguna. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Vrancea spune ca directorii care au comandat mobilierul nu au facut decat sa respecte ordinul ministrului Educatiei. "E un ordin al MECTS in legatura cu standardele mobilierului scolar. E problema celor doua ministere: al Educatiei si al Sanatatii care ar fi trebuit sa se puna de acord in legatura cu acest aspect", ne-a declarat profesoara Vasilica Zaharia. Peste 400.000 de lei a primit judetul Vrancea pentru mobilierul necesar clasei pregatitoare, scolile comandand deja mobilierul, iar unele chiar l-au si primit. "In momentul incheierii contractului noi am atasat si ordinul ministrului educatiei ce cuprinde caracteristicile tehnice. De altfel, firma care ne-a facut oferta avea deja documentul descarcat de pe site-ul pe care a fost publicat, cu toate caracteristicile tehnice", ne-a declarat directorul Scolii "Stefan cel Mare" Focsani, profesoara Maria Ariton. Reprezentantii DSP spun ca oricum este tarziu si nu mai pot face nimic in privinta noului mobilier, insa cei care vor avea de suferit din cauza lipsei de comunicare dintre cele doua ministere sunt numai elevii clasei pregatitoare. In Vrancea ar urma sa functioneze din toamna 123 de clase pregatitoare. 

Sursa: ZIARUL de VRANCEA

Comentarii