Patru tone de carne de cal, pe post de muschi de vita

joi, 26 februarie 2009, 22:49
2 MIN
 Patru tone de carne de cal, pe post de muschi de vita

Un barbat din comuna Homocea este cercetat intr-un dosar penal dupa ce a fost depistat transportind 3.600 de kilograme de carne de cal pe care vroia sa o vinda drept carne de vita. Totul a inceput in noaptea de 15/16 februarie, cind politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din l-au depistat in trafic pe un homocean, care transporta cu o autoutilitara cele aproape patru tone de carne, despre care a declarat ca este "vita integrala".

Politistii au avut dubii, intrucit carnea era mai rosiatica. "Procedindu-se la verificarea documentelor care insoteau cantitatea de carne, a reiesit ca aceasta ar proveni de la o firma din Birlad si urma sa fie vinduta in judetul Arges. Totodata, din certificatul de conformitate prezentat rezulta in mod explicit ca este carne de vita integrala, facindu-se referire expresa la avizul de insotire a marfii. Cercetarile politistilor au relevat insa ca aceasta carne provine din comuna Homocea si nu de la firma din Birlad", ne-au spus politistii care se ocupa de caz.

Oamenii legii nu au crezut varianta soferului si au cerut efectuarea analizelor la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. "Rezultatul analizelor, primit ieri, a confirmat suspiciunile politistilor ca toate probele prelevate care au fost analizate au evidentiat ca este carne de cal. A fost dispusa distrugerea intregii cantitati de carne", a precizat comisarul sef Mariana Apostol, ofiterul de presa al Politiei.

In acest caz a fost intocmit dosar penal, iar cercetarile sint continuate sub aspectul savirsirii infactiunilor de tentativa de inselaciune cu privire la calitatea marfii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Politistii vor continua cercetarile pentru a vedea de unde provine carnea de cal si care sint persoanele implicate in taierea animalelor. In zona comunei Homocea functioneaza unul dintre putinele abatoare de sacrificare a cailor, insa oamenii legii spun ca marfa nu provine de la aceasta macelarie.

In ultima vreme, din pricina scumpirii carnii de porc si de vita, au aparut mai multe filiere ce se ocupa cu vinzarea de carne de cal, care este mult mai ieftina. Amatorii de chilipiruri trebuie sa stie ca, daca li se ofera carne foarte ieftina, fara os si fara tendoane, ar putea fi de cal. In plus, daca nu este cumparata din magazinele autorizate, carnea de cal va poate imbolnavi de trichineloza. Chiar daca este comestibila, multi oameni nu vor sa consume carne de cal din considerente morale.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii