Primaria Focsani a dat o afacere de miliarde „hingherilor de masini”

luni, 25 octombrie 2010, 19:51
5 MIN
 Primaria Focsani a dat o afacere de miliarde „hingherilor de masini”

Primaria Focsani se alege cu praful de pe toba din afacerea cu cei de la Autoremorcari, firma care ridica masinile parcate neregulamentar prin oras. In perioada ianuarie-august 2010, aproape 1.200 de autoturisme au fost saltate din mai multe zone cu "interzis" din Focsani pentru ca soferii fie au avut ghinionul de a nu gasi un loc de parcare, fie s-au grabit foarte mult sa-si rezolve anumite probleme, fie chiar nu au dat importanta unde isi lasa masinile. SC Autoremorcari SRL a incasat de pe urma participantilor la trafic neatenti sau indolenti aproape 3 miliarde de lei vechi, din afacerea "saltat masina". Potrivit unor informatii oferite de Primaria Focsani, "in anul 2010, ianuarie-august, s-au ridicat 1.193 autovehicule", in conditiile in care pentru o singura masina parcata la intimplare, soferul trebuie sa achite o taxa de recuperare de 300 lei. Partea municipalitatii, conform contractului de exclusivitate la "saltat masini" cu SC Autoremorcari SRL, a fost de 60 lei pentru fiecare autoturism. Adica, Primaria a incasat suma de 71.580 lei (715 milioane lei vechi), conform contractului de concesiune nr. 751/27.02.2009, in timp ce firma care-i pindeste pe soferi a bagat in buzunar restul incasarilor de 286.320 lei (2,8 miliarde de lei vechi). O afacere banoasa pe timp de criza, atit financiara, cit si de… locuri de parcare in Focsani. Numai ca ea nu poate sa dureze pina la infinit, fiindca alesii locali, impreuna cu primarul Decebal Bacinschi au subliniat intr-o recenta sedinta ca se mai gindesc daca sa prelungeasca sau nu contractul cu firma de ridicari auto, contract incheiat pe doi ani si care expira in primavara lui 2011.

30 de mii de masini "calare" pe nici 8 mii de parcari

Zilnic, in capcana parcarii pe "interzis" cad in jur de cinci soferi. In timp ce unii au norocul de a reveni la masina in timp util si scapa numai cu amenda, preluindu-si in bune conditii autoturismul de la firma de remorcari, altii se trezesc ca "ia-ti vehicolul de unde nu-i". Daca va treziti ca ramineti fara masina, o puteti gasi la sediul SC Autoremorcari SRL din strada Calea Munteniei, nr. 29, telefon 0237.212.800 sau 0763.115.006. De la inceputul acestui an, 57 de posesori de masini au contestat in instanta decizia celor de la tractari de a le lua masina. Facind un calcul al probabilitatii, cum orasul este sufocat de masini si nu dispune de suficiente locuri de parcare, am putea spune ca nu existi daca nu te-au saltat macar o data. Potrivit datelor de la Serviciul de impozite si taxe locale din subordinea Primariei, "in evidenta fiscala figureaza inregistrate un numar de 29.391 autoturisme", dupa cum transmite Melus Naziru, sef serviciu. Deci, oficial, avem aproape 30 de mii de masini in oras, fara sa punem la socoteala autoturismele care tranziteaza municipiul si mai stationeaza, in diferite probleme. Tot Primaria Focsani ne comunica si numarul locurilor de parcare: doar 7.813 locuri, din care 400 s-au infiintat in 2010. Iar intrebarea unora, daca n-ar fi mai logic sa se amenajeze spatii de parcare decit sa se angajeze firme de ridicat auto, parca devine legitima.

Vadul ridicarilor: zona Spitalului si Piata Moldovei

In cazul in care nu ati fost prins cu masina parcata in zonele "rosii", ar fi bine sa evitati sa lasati autoturismele in punctele nevralgice ale orasului, atit din punct de vedere al aglomeratiei, cit si al lipsei de locuri de parcare. Si, in nici un caz nu opriti autoturismul sub semnul "Parcare interzisa, ridicari de auto"! Potrivit statisticilor municipalitatii, zona unde "opereaza" cu predilectie cei de la Autoremorcari, ghidati de Politia Rutiera si Politia Comunitara, este cea centrala: b-dul Cuza Voda (Spitalul Judetean Sf. Pantelimon), strada Mare a Unirii, strada Republicii si zona Piata. Este important de stiut ca cei de la remorcari auto nu pot actiona fara ajutorul celor de la Politia Rutiera sau Politia Comunitara. Astfel, politistul este cel care constata contraventia comisa de conducatorul auto, intocmind totodata procesul verbal. Tot politistul este cel care face mai multe poze doveditoare ale vinovatiei  soferului, in cazul unei contestatii in instanta. In tot acest timp, cei de la remorcari "inhata" autoturismul parcat neregulamentar. Daca soferul se intoarce pina la terminarea procedurilor, cei de la remorcari sint obligati sa lase masina in zona respectiva. In acest caz, conducatorul auto trebuie sa achite 120 de lei, amenda pentru oprire neregulamentara. Aceasta se reduce la jumatate daca este achitata in 48 de ore. Programul de lucru al "hingherilor" de masini este 24 din 24 de ore, de luni pina duminica. Cu toate acestea, cele mai multe ridicari se fac in timpul saptaminii, pe timp de zi. "Zilnic, in Focsani se ridica in medie cinci masini", dupa cum ne-a spus inspector Sandel Stoica, seful Politiei Rutiere Focsani.

Cele mai "saltate": Daciile de Vrancea si "strainezele"

Potrivit unei statistici intocmita de municipalitate, cele mai vinate masini parcate pe "interzis", in functie de judetul de resedinta, sint cele de Vrancea – 763, urmate de cele din Bucuresti – 171, de cele cu numere straine – 118 si de cele din judetele vecine: Galati – 40, Buzau – 17, Bacau – 13 sau Braila – 9. De rigorile legii "saltarii masinilor" n-au scapat nici cei din judete indepartate, aflati in tranzit: Satu Mare, Mures, Timis, Salaj, Cluj sau Bistrita Nasaud. Situatia autoturismelor ridicate in functie de marca arata ca soferii de Dacii sint cei mai indisciplinati, urmati de posesorii de VW, Opel sau Ford. Astfel, potrivit statisticilor, din cele 1.193 masini luate de pe domeniul public, 397 au fost marca autohtona, urmate de 142 de VW-uri, 128 de Opel-uri, 86 de Ford-uri si 44 de masini Skoda. Nici posesorii de masini de fite, foarte scumpe, nu s-au ferit sa-si lase bijuteriile de doua roti pe locuri "cu pericol de ridicare". La garajul Autoremorcari au ajuns si 5 autoturisme Volvo, 4 Smart, un Dodge, un Mini Cooper sau 6 Land Rover. Desi le-au trecut prin macara adevarate saloane auto, angajatii de la Autoremorcari spun ca le-au luat, depozitat si predat fara nici o zgirietura. "In urma manevrelor de ridicare a autoturismelor nu a fost avariata nici o masina", se apara cei in cauza, cu toate ca soferii care s-au trezit fara mijlocul de locomotie ii pot contrazice pe cei de la tractari. Nu de putine ori, masinile au suferit mici bruscari care s-au soldat cu stricaciuni: de la zgirieturi pe caroserie, tabla indoita sau capace de roti lipsa. Mai mult chiar, unii pagubiti sustin ca le-au fost deteriorate canapelele si sistemele electronice din cauza unor pahare cu cafea aflate pe bord si care s-au rasturnat in momentul manevrelor de ridicare. Pentru altii insa, aceasta situatie cu paharele de cafea poate fi o gaselnita pentru aminarea "hingherelii" auto din locurile interzise, stiute fiind costurile ridicate si despagubirile pe care le poate suporta o firma de remorcari pentru astfel de pagube.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii