Turistul mort la Lepsa a cazut de la 30 de metri

marți, 01 decembrie 2009, 20:14
4 MIN
 Turistul mort la Lepsa a cazut de la 30 de metri

Jandarmii vrinceni considera ca operatiunea de salvare a barbatului ratacit de luni seara pe Cheile Ciutei a fost una dintre cele mai dificile misiuni la care Postul Montan Soveja a luat parte. Acestia spun ca intunericul a fost un factor de influenta, la care s-a adaugat si peisajul abrupt si umezeala de pe versantul de pe Cheile Ciutei, din Lepsa.

Jandarmii si politistii vrinceni s-au mobilizat luni seara pentru recuperarea trupului unui tinar de 22 de ani, Ionut Andrei Nedelea, din comuna Slobozia Bradului, mort dupa o cazatura de pe munte, de la peste 30 de metri, si pentru salvarea amicului sau, George Burlacu, 29 de ani, din Sihlea, blocat intr-o "plomba" a muntelui.

"Ajunsi la baza muntelui, jandarmii montani au putut vorbi cu persoana respectiva, aflind ca a mai fost insotit de un prieten care s-a dezechilibrat si a cazut. Jandarmii au inceput operatiunea de salvare si, dupa scurt timp, au identificat la baza muntelui trupul neinsufletit al unui tinar", a declarat lt. Sorin Hunea, purtatorul de cuvint al Jandarmeriei Vrancea.

Prietenul tinarului decedat s-a speriat foarte tare de cazatura amicului sau si nu a mai indraznit sa faca vreun pas. Atunci a inceput sa strige dupa ajutor si sa faca disperat semne cu o lanterna, iar un localnic a anuntat echipa de interventie la numarul unic de urgenta 112. Jandarmilor le-a luat peste o ora sa urce dupa drumetul aflat in viata, George Burlacu, si, pentru salvarea sa de pe stinca, au folosit cordeline.

"Dupa  anuntarea colegilor de la politie, jandarmii au inceput ascensiunea catre persoana ramasa izolata pe versant la o inaltime de aproximativ 250 de metri, dupa o ora ajungind deasupra sa. Tinarul a fost gasit sub o stinca la 30 de metri fata de virful versantului, pentru salvarea acestuia fiind necesara coborirea pe cordelina a unuia dintre jandarmii montani. In continuare, jandarmii au procedat la aducerea in siguranta a persoanei salvate la drumul principal, de unde a fost preluat de un echipaj al ambulantei fiind foarte speriat si cu simptome de hipotermie", a mai declarat purtatorul de cuvint al Jandarmeriei.

Jandarmii nu i-au spus barbatului ca al sau camarad este decedat intrucit se afla deja in stare de soc. Tinarul decedat era casatorit de putin timp si isi cistiga piinea din zugravit. "Tinarul provine dintr-o familie cu probleme dupa ce parintii sai s-au despartit. El a incercat mereu sa fie un factor de echilibru intre parinti, dar familia a ramas destramata si copiii impartiti", ne-a spus primarul Valerica Zamfirescu.

Ionut Andrei facea parte dintr-o echipa de muncitori care renova o vila in satul turistic Lepsa. "Cei doi barbati au avut o dupa amiaza libera si s-au gindit sa escaladeze muntele fara sa se gindeasca la ce s-ar putea intimpla. Initial au fost patru barbati, dar doi s-au razgindit. Cei care au urcat au facut un gest nesabuit, pentru ca nu aveau experienta, erau neechipati pentru drumetie si i-a prins noaptea pe creasta", ne-a spus lt. Sorin Hunea. Acesta a adaugat ca "operatiunea de salvare a fost cea mai dificila misiune a jandarmilor montani din Soveja, conditiile fiind dintre cele mai vitrege, mai ales datorita intunericului".

Sfaturi ca sa ramineti in viata!  

Oamenii legii atentioneaza turistii asupra pericolelor la care se expun daca escaladeaza muntii neechipati, fara oameni experimentati linga ei si impulsionati de spirit de aventura.

"Pe viitor, jandarmii montani sfatuiesc iubitorii muntelui sa tina cont de urmatoarele recomandari: sa se informeze asupra itinerariului propus, a gradului de dificultate, asupra conditiilor climaterice locale, sa consulte prognoza meteorologica inainte de a pleca in drumetii, sa aiba echipament adecvat zonei de munte, lanterna, rucsac si trusa de prim ajutor, sac de dormit, sa foloseasca numai traseele marcate si sa urmareasca marcajele de pe traseu. De asemenea, sa nu porneasca pe un traseu dupa consumarea bauturilor alcoolice. In caz de accident, sa anunte Jandarmeria Montana (apelind numarul unic de urgenta 112), specificind urmatoarele: datele de identificare ale persoanei care anunta, ce s-a intimplat, cite persoane au nevoie de ajutor si locul unde sint persoanele aflate in dificultate", recomanda oamenii legii.

In zona montana a Vrancei nu exista un serviciu salvamont, chiar daca traseele sint frecventate de turisti pe toata perioada anului. Ultimii drumeti, printre care si un copil dependent de insulina, s-au ratacit pe Cheile Tisitei in primavara acestui an, dupa ce i-a prins furtuna pe munte. Acestia au petrecut noaptea in padure si au fost salvati  abia a doua zi. In mod normal, daca merg pe traseele marcate, turistii nu ar trebui sa aiba probleme in muntii Vrancei, insa, ca intotdeuna, paza buna trece primejdia rea.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii