Atentie la mielul de Paste

miercuri, 13 aprilie 2011, 22:14
2 MIN
 Atentie la mielul de Paste

Inspectorii sanitari-veterinari vor asigura permanenta in perioada 12 – 23 aprilie, inclusiv in zilele de simbata si duminica, pentru a putea raspunde sesizarilor venite din partea consumatorilor in legatura cu nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. Permanenta va fi asigurata  la sediul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt (DSVSA) si la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, unde va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza aspectele intilnite.

DSVSA reaminteste ca sint admise pentru consumul public doar carnea si organele de miel care care sint insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate si ca laptele crud si preparatele din lapte pot fi comercializate doar in spatii inregistrate sanitar veterinar, in conditiile in care producatorul detine documentul de inregistrare sanitara veterinara pentru vinzare directa sau vinzare cu amanuntul si certificatul de producator, fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar si carnetul de sanatate cu viza medicului uman.

Autoritatile locale care vor sa organizeze, in localitatile pe care le administreaza, centre pentru sacrificare mieilor, pot solicita in aceasta perioada un aviz din partea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Deasemeni, DSVSA face citeva precizari care sa vina in folosul consumatorilor in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. "Precizam ca oaia are incisiv numai pe maxilarul inferior. (…) Profesionisti in domeniul sacrificarii mieilor lasa atasat capului urechile, cu virful nejupuit. Ouale proaspete prezinta coaja cu aspect mat, rugos, comparative cu ouale vechi la care coaja este lucioasa si neteda" se arata in comunicatul remis de DSVSA Neamt. Se precizeaza ca in aceasta perioada DSVSA va desfasura actiuni de control la unitatile care proceseaza, depoziteza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si non-animala. Sint vizate si unitati de fabricare a produselor de morarit si panificatie, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, seminte si conserve, unitati de fabricare a bauturilor alcoolice si racoritoare, precum si unitati de tip hypermarket, supermarket si alte unitati care comercializeaza produse alimentare specifice perioadei postului.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii