Au pierdut o fabrica de teracota si trei hectare in centru

miercuri, 11 mai 2011, 20:52
4 MIN
 Au pierdut o fabrica de teracota si trei hectare in centru

In secolul al XIX-lea, Mihai Braitenfeld, din Austria, teracotist de profesie, s-a stabilit la Roman, impreuna cu Aurelia, sotia sa, iar un alt frate al sau, Anton Braitenfeld, s-a stabilit la Iasi. Sotii Mihai si Aurelia Braitenfeld au cumparat, in anul 1905, un teren cu suprafata totala de 22.757 metri patrati, situat pe strada Vasile Lupu din Roman – actuala strada Dobrogeanu Gherea. Aici, cei doi soti au construit o fabrica de teracota, precum si doua case – una cu 14 camere, cinci bucatarii si doua holuri, respectiv una cu cinci camere si alte anexe – imobile in care au locuit atit muncitorii care lucrau la fabrica de teracota, cit si membrii familiei Braitenfeld. Sotii Braitenfeld au avut patru baieti. Acum, unul dintre nepotii Aureliei si ai lui Mihai Braitenfeld se lupta de aproape zece ani sa recupereze bunurile familiei.

In anii 1940, din motive politice, familia Braitenfeld a fost nevoita sa isi schimbe numele in Bratescu. In anul 1952, in baza Decretului 111/1951, toate proprietatile familiei au fost trecute, in mod abuziv, in proprietatea statului. Dupa aparitia Legii 10/2001, mostenitorul familiei Braitenfeld – Mihai Bratescu, domiciliat in Iasi – a depus la Primaria Roman, in august 2001, un dosar prin care a solicitat retrocedarea proprietatilor familiei sale, situate pe strada Dobrogeanu Gherea, la numarul 53. Impreuna cu sotia sa, Liliana, mostenitorul s-a luptat cu birocratia tipic romaneasca timp de aproape zece ani, in timp ce institutiile statului s-au impotmolit mai intii in lipsa actelor, iar apoi in masuratorile suprafetelor imobilelor si terenurilor ce trebuiau sa fie retrocedate lui Mihai Bratescu.

Intr-o scrisoare deschisa adresata primarului Laurentiu Dan Leoreanu si transmisa redactiei Ziarului de Roman, Mihai Bratescu isi exprima nemultumirea fata de "felul superficial" in care s-a procedat pentru rezolvarea dosarului depus de acesta in anul 2001, referitor la revendicarea imobilului situat pe strada Dobrogeanu Gherea, la numarul 53.

"Documentele emise de Oficiul Juridic al Primariei Roman se contrazic unele pe altele. Astfel, prin adresa 4000 din 18 februarie 2010 se specifica o suprafata de 33,25 metri patrati de constructii si 402 metri patrati de curte ce trebuie sa-mi fie restituite in natura, ambele fiind ocupate de chiriasa Gorgos Mihaela. Dispozitia 2.652 din 21 iulie 2010 prevede retrocedarea a 95 de metri patrati de constructii si 464 de metri patrati de teren aferent. In urma protocolului de punere in posesie, am sesizat Primaria Roman ca exista nonconcordante intre suprafata constructiilor inscrisa in dispozitie – de 95 de metri patrati – si suprafata constatata la fata locului – 33,25 metri patrati, conform contractului de inchiriere de la societatea Municipal Locato SA. Raspunsul Oficiului Juridic al Primariei concluzioneaza faptul ca prin protocolul de predare-primire din 28 octonbrie 2010 mi-a fost predata intreaga constructie, cu suprafata de 95 metri patrati, folosita de familia Gorgos. Am solicitat apoi intocmirea documentatiei cadastrale, constatindu-se, insa, aceeasi nepotrivire de suprafete. Ca urmare, Primaria Roman a modificat dispozitia initiala, pe 18 aprilie 2011, sub motivatia indreptarii unor erori materiale din dispozitia initiala. In aceasta noua dispozitie se mentioneaza in mod constant ca suprafata construita este de 95 metri patrati, dar in planul de situatie anexat aceasta este de 65 metri patrati, iar in contractul de inchiriere aceasta este de 33,25 metri patrati. Se modifica, de asemenea, si suprafata de teren ca fiind de 530 metri patrati in loc de 464 metri patrati – cea inscrisa in dispozitia initiala – sau de 402 metri patrati – cea inscrisa in contractul de inchiriere de la Municipal Locato SA. Motivatia invocata de Primarie este aceea ca eroarea s-ar datora executantului topografic, care a omis sa adune si suprafata de teren pe care e construita casa. Motivatia este subreda pentru simplul fapt ca 464 de metri patrati de teren, plus cei 95 de metri patrati de constructii totalizeaza 559 de metri patrati si nu 530 de metri patrati – suprafata mentionata in dispozitia finala. Inclin sa cred ca societatea Municipal Locato a furnizat suprafata corecta prin acel contract de inchiriere, deoarece este proprietarul imobilului, incepind din 1952 si pina acum. Sper ca Primaria sa-mi raspunda clar si definitiv citi metri patrati din aceste suprafete mi se cuvin a fi restituiti in natura", precizeaza Mihai Bratescu.

Conform spuselor reprezentantilor Primariei Roman, la realizarea dispozitiei initiale au fost luate in considerare suprafetele inscrise in contractul de inchiriere al familiei Gorgos, de la societatea Municipal Locato, insa, in urma masuratorilor exacte realizate de cadastristi, dispozitia a fost rectificata si transmisa mostenitorului. "Nu avem de unde sti de ce in contractul de inchiriere erau inscrise suprafete mai mici. Probabil, aceste suprafete au fost luate din actele mai vechi, de la celelalte societati care au administrat de-a lungul timpului acele imobile si terenuri. In urma documentatiei cadastrale am rectificat dispozitia initiala. Pentru celelalte bunuri imobile detinute de familia Braitenfeld, mostenitorul urmeaza sa fie despagubit" , au precizat reprezentantii Primariei.

La numarul 53 de pe strada Dobrogeanu Gherea locuiesc doua familii. Familia Fusneica a avut un contract de inchiriere, iar din anul 2001 a cumparat spatiul respectiv, cu suprafata construita de 62,61 metri patrati, dar si magazii si anexe cu suprafata totala de 27,92 metri patrati. Familiei i-a fost atribuit un teren de 125 de metri patrati, aferent locuintei, de care aceasta se va putea folosi pe durata existentei locuintei respective. Familia Gorgos locuieste la aceasta adresa in baza unui contract de inchiriere care va fi, cel mai probabil, reinnoit, avind in vedere ca spatiul are ca nou proprietar pe Mihai Bratescu. Familia Gorgos a inchiriat un spatiu de 33,25 metri patrati cu destinatie de locuinta, precum si dependinte si magazii cu suprafata totala de 15,65 metri patrati, respectiv o curte de 402 metri patrati. Pe restul suprafetei mostenite de Mihai Bratescu sint construite mai multe case si blocuri.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii