Comert ilegal cu arme, la Roman

miercuri, 17 martie 2010, 22:34
2 MIN
 Comert ilegal cu arme, la Roman

In urma mai multor verificari efectuate in municipiul Roman de catre lucratorii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase de la Politia Neamt, politistii au finalizat un dosar penal in care au propus Parchetului trimiterea in judecata a trei romascani acuzati ca au efectuat acte ilegale de comert cu arme neletale.

Cei trei romascani sint: Virgil D., de 29 de ani (cercetat sub aspectul comiterii infractiunii de neglijenta in serviciu), Tiberiu D., de 31 de ani (cercetat pentru savirsirea infractiunilor de detinere fara drept de arme neletale supuse autorizarii si efectuarea fara drept a operatiunilor cu arme sau munitii), si Mihai B., de 56 de ani (cercetat pentru comiterea infractiunilor de detinere fara drept de arme neletale supuse autorizarii si efectuarea fara drept a operatiunilor cu arme sau munitii).

Conform cercetarilor efectuate in acest caz de catre politisti, in luna ianuarie a acestui an, acestia au constatat ca o firma din Roman a introdus in mod ilegal, in circuitul comercial, arme neletale. Firma in cauza, inregistrata ca fiind armurier autorizat si abilitat sa comercializeze arme in conformitate cu prevederile Legii nr.295/2004 modificata, a incalcat normele legale de comert cu arme neletale. Astfel, in urma verificarilor efectuate, politistii au constatat ca Virgil D., in calitate de gestionar al societatii in cauza, a intocmit doua note de receptie prin care a ridicat de la Tiberiu D. si de la Mihai B. arme neletale, in vederea comercializarii. Este vorba despre un pistol cu aer comprimat marca Gamo, de calibrul 4,5 milimetri, si o arma de tir cu aer comprimat marca Diana, de calibrul 5,5 milimetri.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor in Romania, armurierii autorizati au obligatia sa introduca in circuitul comercial numai armele si munitiile care se afla in evidentele autoritatilor competente pe linia armelor si munitiilor. De asemenea, armurierii sint obligati ca, atunci cind afla despre existenta pe piata a unei arme detinuta ilegal, sa instiinteze Politia, fapt pe care Virgil D. l-a facut abia dupa ce cazul a ajuns in atentia politistilor, si nu inainte.

In ceea ce priveste documentele care sa ateste detinerea legala a armei, Tiberiu D. nu a fost in masura sa prezinte certificatul de detinator sau permisul de arma, intrucit acesta nu era autorizat legal pentru portul, detinerea si folosirea acestui gen de arma. Mihai B. a prezentat un permis de arma, dar pentru o alta arma neletala, motiv pentru care, acum, risca sa ajunga in fata instantei de judecata.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii