Economia nemteana a inceput anul pe minus

miercuri, 17 februarie 2010, 20:54
3 MIN
 Economia nemteana a inceput anul pe minus

La inceput de an 2010, economia nemteana nu a dat, inca, semne sigure de revenire din criza. Atit valoarea totala a exporturilor, cit si cea a importurilor, au scazut in continuare, in timp ce preturile si-au continuat trendul crescator. Singura luna mai buna pentru angajatii care nu si-au pierdut locurile de munca in aceasta perioada de criza a fost luna decembrie, cind veniturile salariale medii au crescut, in principal datorita acordarii unor bonusuri cu ocazia sarbatorilor de iarna.

In aceasta perioada, cele mai mari ponderi in cadrul exporturilor realizate de agentii economici din judet s-au inregistrat la produsele din fonta, fier si otel, la fibrele sintetice, lemn, carbune de lemn si articole din lemn, articole si accesorii de imbracaminte, produse de mobilier si aparate de iluminat. In schimb, nemtenii au importat produse electronice, materiale plastice si articole din materiale plastice, fonta, fier, otel si bumbac.

La inceputul acestui an, efectivul salariatilor din Neamt era de 82.047 de persoane, cu 6.869 de persoane mai mic decit cel inregistrat la inceputul anului trecut, respectiv cu 875 de persoane mai mic decit cel inregistrat la inceputul lunii decembrie 2009. 16.140 de nemteni se aflau, oficial, in somaj, la data de 1 ianuarie, numarul lor crescind cu aproape 2.000 de persoane pina in prezent. Cei care nu si-au pierdut locurile de munca au inregistrat venituri salariale mai mari doar in luna decembrie a anului trecut, ca urmare a acordarii unor premii ocazionale, prime de performanta, prime de sarbatori, dar si a platilor salariale restante – in cazul agentilor economici care si-au restrins activitatea. In timp ce cistigul salarial mediu nominal brut din Romania a fost, in decembrie 2009, de 2.023 de lei, iar cel net – de 1.477 lei, in Neamt cistigul mediu nominal brut a fost de 1.462 de lei, iar cel net de doar 1.079 lei. Cresterile ocazionale ale veniturilor salariale au fost, practic, anulate de cresterile preturilor. Majorari mai accentuate de pret s-au inregistrat la tigari, carti, reviste, medicamente, oua, cartofi, miere si fructe, precum si la serviciile de apa, canal si salubritate. Scaderi ale preturilor s-au inregistrat la combustibili, autoturisme, piese de schimb pentru autoturisme, uleiuri comestibile, citrice, leguminoase si servicii de telefonie.

In ciuda evolutiei mediului economic, nemtenii spera ca anul 2010 sa nu mai fie unul la fel de dificil precum cel care abia s-a incheiat. O dovada in acest sens consta in numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale, eliberate in luna decembrie a anului 2009. Astfel, in ultima luna a anului trecut au fost eliberate 145 de astfel de autorizatii de construire, cu 52,6% mai multe decit in luna noiembrie 2009 si cu peste 35% mai multe decit in luna decembrie 2008. In schimb, investitorii straini nu au manifestat acelasi optimism in ce priveste mediul economic nemtean. In decembrie 2009 au fost inmatriculate doar trei societati comerciale cu participare straina la capitalul social subscris, valoarea capitalului social subscris fiind de doar 0,6 mii de lei. In aceste conditii, judetul Neamt se situa pe locul 15 intre judetele tarii dupa numarul societatilor inmatriculate in luna decembrie si abia pe locul 34 dupa capitalul social total subscris exprimat in valuta.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii