Elevi romascani in elita chimistilor

luni, 07 februarie 2011, 21:21
3 MIN
 Elevi romascani in elita chimistilor

Zece dintre cei 11 elevi care au format lotul judetului Neamt la Olimpiada nationala de chimie, desfasurata saptamina trecuta la Timisoara, s-au intors acasa cu premii sau mentiuni. Performerele lotului au fost in acest an Mara Iesanu, de la Colegiul National "Roman-Voda" (profesor Crenguta Radu), care a obtinut premul III la clasa a X-a (si care, in urma probei de baraj, s-a calificat in lotul largit al Romaniei, din care va fi selectata echipa care va reprezenta tara noastra la Olimpiada internationala de chimie) si Mihaela Tarna, de la Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" din Sabaoani (profesor Mihaela Mirze), care a obtinut tot premiul III.

Mara Iesanu si Mihaela Tarna, care au ocupat pozitiile 5 si, respectiv, 4 in clasamentul national, sint colege si in lotul largit pentru Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene (EUSO), care va desfasura la Praga, in Cehia, in luna aprilie, lotul Romaniei fiind format din elevii care au obtinut primele sase rezultate la olimpiada nationala de chimie, la clasa a X-a.
"Sint foarte bucuroasa pentru rezultatul obtinut. M-am dus la proba de baraj fara prea mari sperante, stiam ca acolo vin cei mai buni elevi din tara la chimie. Nu-mi venea sa cred cind am vazut rezultatele, am inceput sa pling", a spus Mara Iesanu. Mara este o obisnuita a olimpiadelor scolare, la care a inceput sa mearga inca din clasa a V-a. "In anii trecuti am mers la fizica, dar anul acesta am preferat chimia, pentru ca vreau sa dau admitere la Medicina, unde se cere chimie organica, care se studiaza in clasa a X-a. Nu-i usoara chimia, dar este foarte frumoasa", a spus Mara Iesanu.
Pentru Mihaela Tarna, acesta este cel de-al doilea an in care nu se intoarce cu mina goala de la olimpiada nationala de chimie. La precedenta editie a obtinut o mentiune, iar in acest an a reusit sa urce pe podium. Pentru asta a muncit foarte mult, a "mincat chimie pe piine" si cite 12 ore pe zi, in preajma concursurilor importante, pentru ca asta a fost alegerea ei. "Mi-am propus asta din dorinta de a nu fi doar un copil obisnuit, din dorinta de a face mai mult decit lucrurile obisnuite. Chimia m-a atras dintotdeauna, este o stiinta frumoasa, care sint sigura ca, in viitor, ne va oferi solutii la problemele de natura ecologica pe care le avem acum. Subiectele la olimpiada au fost dificile, dar foarte frumoase, unice, nu aveau nimic in comun cu cele din anii anteriori", a spus Mihaela. Premiul obtinut a motivat-o sa continue pregatirea si in anii care vin, sperind ca viitoarele competitii sa ii aduca premii si mai valoroase.

De altfel, scoala din care provine Mihaela si-a creat o adevarata reputatie in concursurile de chimie, liceul din Sabaoani batindu-se de la egal la egal cu colegii renumite. "Secretul consta in foarte multa munca, seriozitate in pregatire, dar si in norocul de a se fi intilnit profesorii potriviti cu copiii potriviti. Ne-am format un nucleu de profesori si elevi, care vibram impreuna si reusim sa facem lucruri foarte frumoase", a spus profesoara Mihaela Mirze, de la Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri".

Cele mai bune rezultate din ultimii zece ani

Prin prisma rezultatelor obtinute, chiar in Anul International al Chimiei, chimia are toate sansele de a deveni "vedeta" olimpiadelor scolare in judetul Neamt. Bilantul lotului nemtean arata astfel: doua premii III, trei mentiuni ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si cinci mentiuni speciale. Premii au obtinut Mara Ioana Iesanu si Mihaela Tarna. Cu mentiuni MECTS au fost rasplatiti Ioana Roman (Colegiul National "Petru Rares" Piatra-Neamt, profesoara Florica Ionica), Victor Eduard Robu (Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Sabaoani, profesoara Mihaela Mirze) si Dragos Gabriel Negreanu (Colegiul National "Petru Rares" Piatra-Neamt, profesoara Florica Ionica). Cele cinci mentiuni speciale au fost acordate elevilor Elisabeta Musat (Scoala nr. 3 Piatra-Neamt, profesoara Rodica Surubaru), Otilia Ciobanu (Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Sabaoani, profesoara Anisoara Scirlat), Stefan Sorin Ionica (Colegiul National "Petru Rares" Piatra-Neamt, profesoara Florica Ionica), Bianca Dombici (Colegiul National "Roman-Voda" Roman, profesoara Aurica Enescu) si Ana Adelina Afetelor (Colegiul National "Petru Rares" Piatra-Neamt, profesoara Rodica Tanase). La un singur pas de a obtine cel putin mentiune a fost Alexandra Ciresa (Colegiul National "Roman-Voda", profesoara Aurica Enescu).

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii