Jumatate din apa romascanilor, pierduta pe retelele orasului

luni, 01 februarie 2010, 20:52
2 MIN
 Jumatate din apa romascanilor, pierduta pe retelele orasului

In cadrul sedintei de Consiliu Local de saptamina trecuta, conducerea societatii Apa Serv Neamt – zona Est Roman a prezentat raportul de activitate pe anul precedent. Conform raportului prezentat de Apa Serv, 53% din apa potabila captata anul trecut nu a mai ajuns la robinetele clientilor, ci s-a pierdut pe reteaua de apa a orasului, care este mult prea veche si insuficient modernizata.

Astfel, din cei peste 6 milioane de metri cubi de apa potabila captati in 2009, la consumatori au ajuns doar 3 milioane de metri cubi. Pierderile sint incluse, insa, in costul apei potabile. "La Roman, 53% din apa captata se pierde, iar 47% din cantitatea de apa captata ajunge la consumatori. Intentia este ca, pina in anul 2035, pierderile de apa sa fie reduse la 40%, la Roman. Media pe tara a pierderilor din retelele de apa potabila este de 60%", a precizat directorul Apa Serv Neamt – zona Est Roman, Vasile Dumitrache.

Acesta a explicat faptul ca reteaua de canalizare din oras si turnul de apa de la Roman dateaza din anul 1949, deci este obligatorie efectuarea unor investitii in modernizarea acestora. In perioada mai – decembrie 2009, in care Apa Serv Neamt a preluat de la Acvaserv Roman activitatea de furnizare a apei potabile, au fost necesare nu mai putin de 366 de interventii pentru remedierea unor avarii la retelele de apa si canal.

Pentru acest an, Apa Serv si-a propus reabilitarea rezervorului 4 din statia de repompare 1 (rezervor care reprezinta 25% din capacitatea de stocare a apei potabile la nivelul municipiului), dar si reabilitarea prin inlocuire a unor tronsoane de conducte de apa construite din azbest si otel, care sint prea vechi si, mai ales, nu mai corespund actualelor norme de mediu. Conform raportului societatii Apa Serv, insa, efectuarea acestor lucrari va fi posibila numai daca vor exista fonduri din surse externe companiei, deoarece bugetul pe 2010 al Apa Serv nu permite aceste cheltuieli. In consecinta, lucrarile se vor realiza doar daca vor fi sprijinite cu fonduri din bugetul local al Romanului.  In prezent, romascanii persoane fizice platesc 2,38 lei/metru cub (inclusiv TVA) pentru apa potabila, respectiv 2,32 lei/metru cub (inclusiv TVA) pentru canalizare.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii