„Nu cred ca oamenii pot trai fara carti”

miercuri, 23 martie 2011, 21:23
4 MIN
 „Nu cred ca oamenii pot trai fara carti”

Liliana Tiron, administrator al Librariei "Vasile Alecsandri", nu si-a imaginat niciodata ca isi va petrece viata printre carti. Sau, cel putin, nu in felul in care si-o petrece acum, cind cartile ii sint aproape nu doar in momentele de relaxare, ci reprezinta munca ei de zi cu zi. A ajuns sa lucreze intr-o librarie acum mai bine de 20 de ani. A considerat, atunci, ca aceasta va fi doar o halta, dar viata croise alt scenariu pentru ea, iar astazi conduce una din cele mai cunoscute librarii din oras. A pariat, cu ea insasi, pe o afacere careia multi nu-i dadeau sorti de izbinda intr-o societate dominata de latura materiala. A cistigat pariul pentru ca este ambitioasa si duce la bun sfirsit tot ce isi pune in minte si pentru ca este convinsa ca nu ne vom putea lipsi niciodata de carti, chiar daca cinematograful si calculatorul sint concurenti de temut.

"La foarte scurt timp dupa ce am absolvit liceul, m-am inscris la un concurs organizat de Centrul de Librarii Piatra Neamt, care recruta personal in vederea extinderii activitatii. Era un lucru absolut nou pentru mine si mi-am spus de la bun inceput ca nu-l voi face pentru mult timp. Am fost repartizata la libraria pe care toata lumea din Roman o cunostea ca fiind «Libraria de la 1 Mai» si prima impresie nu a fost una placuta. Libraria era inghesuita, intunecoasa si predominau articolele de papetarie. Am avut, insa, posibilitatea sa invat foarte mult de la doua doamne care imi sint dragi si astazi, doamna Daniela Vinca, care avea un fel special de a relationa cu clientii, si doamna Iuha, de la care am invatat cum sa administrez afacerea. In anii ’90, cind a existat posibilitatea privatizarii, am acceptat provocarea", a spus Liliana Tiron.

Desi, in anii care au trecut de atunci, libraria si-a schimbat mult fata, iar intre carti si produse de papetarie s-a schimbat raportul, Liliana considera ca inca mai are foarte multe de facut. Iar printre planurile de viitor licareste si cafeneaua literara, un vis mai vechi, ramas doar la stadiul de dorinta, deocamdata, din cauza lipsei de spatiu si a sprijinului financiar. "Imi doresc foarte mult sa infiintez un loc destinat nu doar comertului cu carte. Un loc in care oamenii sa poata rasfoi o carte, sa citeasca o ora sau doua intr-un ambient placut, sa se simta bine savurind un ceai sau o cafea. Sper sa reusesc sa-l pun in practica", a spus Liliana Tiron.

Cartile pentru copii, "vedetele" librariilor

Intr-o perioada in care se apreciaza ca lectura a intrat intr-un con de umbra si ca aparitiile editoriale vor mai interesa in scurt timp doar muzeele, Liliana Tiron spune ca exista si carte care se vinde bine: cartea pentru copii. "Probabil ca parintii urmaresc tocmai sa-i indeparteze pe copii de calculator sau de televizor si sa le stirneasca interesul pentru lectura. Exista o foarte mare varietate de titluri in acest domeniu, parintii au de unde alege. Actualele generatii de copii si adolescenti nu mai sint, insa, atrase de povestile clasice, standard, cele cu care am crescut noi. Cred ca si listele obligatorii de lectura pentru elevi ar trebui improspatate putin. Pe linga clasicii literaturii, copiii ar trebui incurajati sa citeasca si autori actuali, carti care plac si care le pot stirni pasiunea pentru lectura", a spus Liliana Tiron. "Boom" -ul librariei nu a fost, insa, cu cartea pentru copii. Vinzarile cele mai spectaculoase le-au inregistrat cartile puternic mediatizate, Paulo Coelho sau Dan Brown, care au facut-o sa ceara de mai multe ori suplimentarea comenzii.

In cei peste 20 de ani de functionare, Libraria "Vasile Alecsandri" si-a facut clienti fideli. Clienti care trec pragul librariei pentru a fi la curent cu nouatile editoriale, clienti care cauta o carte anume sau care doresc sa citeasca ceva si, odata intrati in librarie, se lasa pe mina "ghizilor" din librarie, simtindu-se pierduti printre peretii tapetati cu volume.

"Eu nu cred ca va disparea placerea de a rasfoi o carte, de a simti mirosul de tipar. Avem clienti care urmaresc aparitiile editoriale si vin la noi inainte sa avem cartea in librarie si ne roaga sa le pastram un exemplar. Isi rezerva din timp volumele. Cartea este un produs de lux, nu este absolut necesara. Tocmai de asta ma bucur ca exista cititori. Asa cum ma intristez pentru ca sint pe raft carti de care nu intreaba nimeni niciodata. Noi nu avem adaos comercial pentru carti, editurile sint cele care fixeaza pretul, cistigul nostru vine din dicount-ul pe care il obtinem in functie de vinzari. Pentru noi este foarte important sa tinem merreu legatura cu clientii, sa stim ce isi doresc si sa venim in intimpinarea dorintelor lor. Din experienta, stiu ca un client care ti-a trecut pragul de trei ori intrebind de o carte si n-a gasit-o, a patra oara nu mai vine", a spus administratorul Librariei "Vasile Alecsandri".

Ca orice produs de lux, cartile nu doar se cumpara. Se si fura. "Hotii se orienteaza dupa marime, eventual sa o poata piti repede in buzunar, dupa coperta, daca pare mai ochioasa, dupa pret. Odata ni s-a furat un dictionar valoros, sint convinsa ca atunci a fost vorba de o comanda. Mi-a parut rau ca cel care voia cartea nu mi-a spus ca si-o doreste mult si nu avea bani s-o cumpere. I-as fi imprumutat-o", a spus Liliana Tiron.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii