Pretul muncii in strainatate

duminică, 30 noiembrie 2008, 21:32
2 MIN
 Pretul muncii in strainatate

Mii de oameni din Roman si zona arondata muncesc, de ani buni, in Italia. Fie in constructii, fie in menaj, toti au plecat in speranta de a-si croi un viitor mai bun. Cu toate acestea, un loc de munca mai bun nu inseamna, intotdeauna, si un loc de munca sigur.

INAIL, institutia care se ocupa de protectia muncitorilor din Italia, a publicat un raport cu privire la numarul accidentelor din munca din 2007. Potrivit datelor din raport, romanii sint pe primul loc la accidente de munca mortale, doi muncitori morti fiind din Neamt.

Accidentele de munca pe banda rulanta

Cetatenii straini asigurati la INAIL in anul 2007 au fost aproximativ 3 milioane, crescind cu 19,5% fata de anul precedent si cu 36,9% fata de 2003. Aceasta evolutie s-a reflectat si asupra numarului accidentelor de munca, care, in perioada de referinta, a inregistrat o crestere de 8,7% (peste 140 de mii de sesizari, fata de 129 de mii efectuate in 2006). Peste 15% din totalul victimelor accidentelor de munca au fost cetateni straini.

Pe primul loc se situeaza sectorul constructiilor, cu peste 20 de mii de sesizari pe an (14,5% din totalul tuturor accidentelor de munca ale cetatenilor straini). In anul 2007 au fost 2.062 cazuri de accidente de munca in rindul strainilor, numarul acestora crescind cu 24% fata de anul 2005. In acest domeniu, peste 70% din total reprezinta accidente ale cetatenilor straini.

Maroc, Romania si Albania sint statele din care provin cei mai multi cetateni victime ale accidentelor de munca, totalizind 40% din totalul denunturilor si 47% din totalul cazurilor mortale.

Romania, cu aproximativ 18 mii de cazuri, se situeaza pe locul doi (dupa Maroc) in clasamentul denunturilor si pe primul loc din punctul de vedere al cazurilor mortale, cu 41 de decese in 2007. Un deces din patru din rindul strainilor priveste un lucrator roman. De asemenea, dintre cetatenii romani decedati, unul din trei era zidar. Pentru femei, cele mai periculoase meserii sint cele de curatitor, infirmier, ospatar, menajera, hamal, bucatar, asistent medical, vinzator, barman si confectioner. Pentru barbati, meseriile riscante sint cele zidar, sofer, mecanic, dulgher, montator, magaziner, sudor, timplar, hamal si curatitor.

Bolile profesionale

Potrivit raportului INAIL, ca si in cazul accidentelor de munca, numarul bolilor profesionale comunicate de catre cetatenii straini in ultimii cinci ani au crescut constant (cu peste 50%): in 2003, sesizarile depaseau cu putin cota de 1 000, pentru ca in 2007 numarul acestora sa inregistreze peste 1 500 de cazuri. In ultimul an, cresterea a fost de 6,6%. Aceasta evolutie este datorata in principal bolilor profesionale din industrie si din sectorul tertiar.

Bolile profesionale ale femeilor reprezinta aproximativ o patrime din total, fiind in crestere. Cei mai multi lucratori supusi acestor riscuri sint tinerii, in 75% din cazuri fiind straini cu virsta de pina la 50 de ani. Regiunile in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri de boli profesionale sint: Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Veneto si Lombardia (in aceste zone se inregistreaza 56% din totalul cazurilor). Statele de origine ale lucratorilor straini care sufera de boli profesionale sint Maroc (13%), Albania (8,3%), Jugoslavia (8,2%) si Romania (7,9%). Boala profesionala cel mai des raspindita este hipoacuzia (40% din total), fiind urmata de bolile de piele (23%).

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii