Romanul va avea microhidrocentrala pe riul Moldova

luni, 31 octombrie 2011, 21:13
2 MIN
 Romanul va avea microhidrocentrala pe riul Moldova

Indelung discutat in mediul politic local si chiar privit cu neincredere de unii oameni politici, proiectul de construire a unei microhidrocentrale pe riul Moldova, depus de Primaria Roman la Organismul Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a fost declarat cistigator si va fi cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala cu 17.701.920 de lei, in cadrul domeniului de interventie 4.2 al Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

"La sfirsitul saptaminii trecute am primit o adresa din partea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin care am fost anuntati ca solicitarea noastra de finantare a proiectului privind realizarea microhidrocentralei a fost aprobata de comitetul de selectie pentru cofinantarea din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin operatiunea «Sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile, a biomasei, a resurselor hidroenergetice in unitati cu putere instalata mai mica de 10 megawati» din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Astfel, proiectul «Microhidrocentrala pe riul Moldova, municipiul Roman» a fost aprobat si considerat cistigator. Miercuri voi merge la Bucuresti pentru a depune toata documentatia necesara obtinerii acestei finantari care va duce la onorarea celei mai mari promisiuni facute in campania electorala. Realizarea microhidrocentralei de la Roman reprezinta un angajament privit de unii cu suspiciune, de altii cu neincredere, iar de romascani – cu multa credinta. Ma bucur ca nu am dezamagit romascanii si ca acest proiect devine certitudine, aducind fonduri in bugetul local si locuri de munca pe durata realizarii sale, adica timp de cel putin doi ani si jumatate", a precizat primarul Laurentiu Dan Leoreanu.

Proiectul microhidrocentralei are drept principale obiective productia de energie electrica si promovarea potentialului turistic si de agrement. Proiectul consta in bararea cursului de apa Moldova, la 250 de metri in aval de puntea pietonala, si crearea unui bazin de acumulare care sa valorifice potentialul hidroenergetic al riului Moldova printr-o microhidrocentrala. Bazinul de acumulare va putea fi valorificat ca loc de agrement, fiind aflat in apropierea orasului.

Microhidrocentrala va fi amplasata pe riul Moldova, in zona pasarelei pietonale ce face legatura intre municipiul Roman si comuna Horia. Accesul la obiectiv se va putea realiza in doua variante: din DN2 in DJ 207 B si, apoi, pe drumul local care ajunge la malul drept al riului sau din strada Vasile Lupu, pe malul sting al riului. Bazinul de acumulare al microhidrocentralei va fi folosit si ca zona de agrement, prin practicarea unor sporturi nautice. Contributia financiara a bugetului local va fi de numai 2% din valoarea totala a proiectului, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata aplicata la valoarea totala. Costul total al investitiei va fi de 4,1 milioane de euro. (sursa: Ziarul de Roman)

Comentarii