Sindicatele si ISJ discuta reducerea de norme

joi, 07 ianuarie 2010, 19:50
2 MIN
 Sindicatele si ISJ discuta reducerea de norme

Reprezentantii sindicatului din invatamintul nemtean se vor intilni, astazi, cu sefii Inspectoratului Scolar Judetean, pentru a stabili modul in care vor fi puse in aplicare in Neamt masurile propuse de Ministerul Educatiei pentru reducerea cheltuielilor. Vor fi discutate, de asemenea, propunerile pe care inspectoratul scolar le va inainta catre Ministerul Educatiei.

"Noi sintem de acord cu eficientizarea cheltuielilor din invatamint, dar asta nu inseamna ca Ministerul Educatiei este o anexa a Ministerului Finantelor. Propunerile venite dinspre Ministerul Educatiei sint rezultatul unor calcule contabilicesti. Cred ca Ministerul Educatiei ar trebui sa fie interesat in primul rind de actul educatiei, si apoi sa vedem cit costa", a spus Gabriela Grigore, secretarul general al Sindicatului Liber al Lucratorilor din Invatamint si Cercetare din judetul Neamt.

Masurile propuse de Ministerul Educatiei vizeaza obligativitatea directorilor unitatilor scolare de a presta si ore la catedra (sase ore pe saptamina pentru directori si noua ore pe saptamina pentru directorii adjuncti, masura prin care ministerul si-a propus sa economiseasca 2.000 de norme la nivel national), revenirea la norma didactica de 18 ore (cu acelasi salariu ca la 16 ore, pentru dascalii cu gradul I si vechime la catedra de peste 25 de ani, cu o economie la scara nationala de 8.000 de norme) si marirea numarului minim de elevi necesar pentru acordarea statutului de unitate de invatamint cu personalitate juridica. Astfel, pentru a se bucura de acest statut, unitatile de invatamint prescolar vor avea nevoie de 150 de copii, si nu 100, iar pentru unitatile de invatamint preuniversitar numarul de copii inscrisi creste de la 200 la 300.

Toate aceste masuri necesita si o ajustare a sistemului legislativ aflat in vigoare, modificari cu care sindicatele nu sint de acord. "Marirea numarului de ore pe care directorii trerbuie sa le petreaca la catedra va scadea calitatea actului managerial. Reducere normei didactice pentru colegii nostri mai in virsta este un drept pe care noi l-am cistigat in instanta. Revenirea, in acest caz, la catedra de 18 ore pe saptamina poate fi primul pas pentru cresterea normei didactice pentru tot personalul din invatamint", a mai spus juristul Gabriela Grigore.

Pe lista neagra in judetul Neamt se afla 346 de norme, pe care conducerea inspectoratului scolar spera sa le acopere prin comasari de scoli si de clase si prin pensionari.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii