Tinerete imbibata in alcool

duminică, 13 decembrie 2009, 19:54
2 MIN
 Tinerete imbibata in alcool

Este binecunoscut faptul ca, in zona Romanului, ca si in alte zone ale tarii, consumul excesiv de alcool face ravagii. Agresiunile, accidentele de circulatie, bolile asociate consumului de alcool, dar si intoxicatiile etilice sau tentativele de sinucidere fac parte din rutina zilnica a cadrelor medicale de la Spitalul Municipal de Urgenta Roman.

Mai grav este faptul ca, in ultimii ani, tot mai multi tineri cu virste cuprinse intre 16 si 20 de ani, sau chiar mai putin, ajung pe patul spitalului in urma consumului de alcool.

Pe trei carari, de la virste fragede

Desi nu exista o statistica oficiala, medicii spun ca fenomenul a devenit ceva obisnuit printre tinerii din zona Romanului, la fel ca si consumul de substante halucinogene sau combinatia de pastile si alcool.

"Intr-adevar, in ultimii doi ani se constata ca tot mai multi tineri ajung in spital dupa ce au consumat alcool. Chiar la inceputul anului am avut un pacient, in virsta de 12 ani, care a fost adus la noi fiind diagnosticat cu intoxicatie etilica. O statistica a numarului de tineri care au cazut victima alcoolului nu poate fi facuta pentru ca, dupa ce se trezesc, ei refuza internarea si pleaca acasa, sau fug din spital. Din experienta mea personala, de la inceputul anului si pina acum, in garzile pe care le-am avut s-au prezentat in jur de 50 de adolescenti in stare de ebrietate. De regula, cei mai multi sint baieti, dar fetele vin intr-o stare mult mai avansata de ebrietate. Pe linga faptul ca a scazut calitatea alcoolului, tinerii il asociaza cu diferite substante sau medicamente, pentru a-i spori efectul, iar acest lucru poate lasa urmari grave pe viitor", a declarat medicul Mircea Coada, managerul intermar al Spitalului Municipal de Urgenta Roman.

Cadrele medicale de la Centrul de Primire Urgente (CPU) al Spitalului se confrunta, in medie, cu cel putin 30 de pacienti, in fiecare saptamina, care sint diagnosticati cu intoxicatie acuta sau cronica cu alcool.

"Cei mai multi pacienti din aceasta categorie au virste cuprinse intre 20 si 35 de ani, dar au fost si cazuri de adolescenti sau liceeni care consuma alcool din teribilism sau alte motive. Un caz elocvent a fost cel inregistrat in urma cu citeva luni, cind, la o petrecere data intr-un camin de la un liceu din Roman, pe fondul consumului de alcool, o fata si un baiat s-au certat. In urma acestui conflict, adolescenta s-a aruncat pe geam, iar baiatul a sarit dupa sa o prinda, astfel ca ambii au ajuns pe patul spitalului", a declarat medicul Maria Talmacel, coordonatorul CPU.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii