Vine Politia!

duminică, 22 martie 2009, 19:35
4 MIN
 Vine Politia!

De multe ori li se spune "tablagii". De multe ori sint luati in ris cind patruleaza prin cartier. De multe ori se spune ca sint corupti, ca nu-si fac treaba asa cum ar fi normal, ca se iau de micii "gainari", in timp ce infractorii periculosi au "spatele" asigurat. N-am sa incerc sa-i disculp. Dincolo de uniforma raminem toti oameni. Ne intoarcem la casele noastre norocosi ca am mai prins inca o zi.

Vineri – noapte cu ghinion

Pe la 14.10 trebuie sa ma intilnesc cu ofiterul Viorel Solomon. Despre el stiu doar ca, in urma cu ceva ani, a fost declarat "Politistul anului" in Romania, dupa ce a scos doi copii din mijlocul unui incendiu. Despre ceilalti membri din echipajul cu care urmeaza sa patrulez nu stiu nimic. Ei sint agentii Iulian Ursache si Florentin Ciobanu. Ne intilnim, facem cunostinta, dupa care urmeaza un scurt instructaj: nu am voie sa fotografiez minori, trebuie sa le spun de la inceput pe ce ma axez in documentare, apoi mergem in patrulare. "In primul rind, rolul unui politist este sa previna. Dar sint si cazuri cind intervii prea tirziu. Deja, atunci, cineva este furat, cineva este batut sau alungat din casa. Daca locuiesti in oras, iti dai seama si cu ochiul liber care sint zonele cele mai periculoase. Eu m-as bucura, intr-o zi, sa nu am interventii. Sper sa nu avem astazi!", imi spune ofiterul Viorel Solomon.

Pornim in patrulare. Unora o sa li se para o treaba comoda. Adica nu faci prea mare lucru. Dai o tura de oras, dupa un traseu stabilit cu o zi inainte, apoi te intorci la baza. In schimb, lucrurile se vad altfel de pe bancheta din spate: privirile celor care stau in fata blocurilor, valutistii, tiganii, toate iti spun de ura sau batjocura pe care trebuie s-o induri.

E vineri dupa-amiaza si, dupa cum imi spun politistii, noaptea aceasta e una dintre cele mai incarcate de evenimente. De regula, la inceputul lunii, cind lumea isi ia ajutorul social sau alocatiile, atunci sint cele mai multe interventii. Dam o raita prin oras, deocamdata e liniste.

Orasul, de pe bancheta din spate

In jur de ora 17, patrulam din nou. Mergem in "Favorit", unde e meci, sa nu fie probleme. Nu sint. In fata magazinului Plus, trei adolescenti cu skate-board-uri. Politistii ii legitimeaza, apoi ii roaga sa plece in parcul special construit pentru ei. Ajungem la Kaufland, unde se petrece o scena bizara. Un batrin e scos afara de oamenii de paza. E baut, iar personalul angajat la magazin spune ca a furat un ziar – desi mosul spune ca l-a platit de zece ori -, iar pentru acest motiv a inceput sa protesteze si n-a vrut sa iasa din magazin. Batrinul e bagat in masina politiei si se jura ca n-a furat nici un ziar. E bolnav de inima, nu si-a luat medicatia si miroase puternic a alcool. Politistii il calmeaza, apoi il duc acasa. Nu-l amendeaza, lucruri de astea se mai intimpla.

Ne indreptam spre "Strada Noua". Trebuie sa recunosc, in toate documentarile nu am ajuns niciodata in "inima" tiganilor. Peisajul nu e dintre cele mai placute. Masini dezmembrate la fiecare pas, barbatii joaca barbut, ciini, animale de casa lasate libere pe strada, copiii arata fundul politistilor, fetele fac gesturi de parca le-ar face avansuri. Ai impresia ca esti intr-un film absurd, regizat de Emir Kusturica. In ochii unora vezi numai ura cind apare masina Politiei.

"Conflict aplanat"

Sintem pe o straduta, pe undeva, prin cartierul Nicolae Balcescu. Din cind in cind se mai aude un pacanit scurt de la statia de receptie. Verificari auto de rutina sau verificari de persoane. Deocamdata, nici un apel, e o seara mai linistita ca altele. De la dispeceratul Politiei se primeste o sesizare. O femeie s-a prezentat la sediu cu baiatul ei si sustine ca barbatul a dat-o afara din casa. Ne indreptam spre cartierul unde locuieste. Ajungem exact cind ajunge si femeia, care plinge in hohote. Barbatul ei plimba ciinele. Politistii discuta cu amindoi, iar dreptatea, pina la urma, e undeva la mijloc. Barbatul e baut, dar si femeia exagereaza. Dupa aproximativ jumatate de ora, se comunica prin statie: "Conflict aplanat".

Ne indreptam spre strada Fabricii. S-a facut intuneric. Acelasi peisaj: copii care se strimba la politisti, ochi care privesc cu ura, ochi care privesc cu speranta. Deocamdata e liniste. Eu mi-am terminat documentarea. Pentru un jurnalist e putin. Pentru un echipaj de politie, uneori e mult, alteori e putin. In general, e rutina. Politistii considera ca e bine atunci cind totul se termina cu bine.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii