106 directori de scoli sucevene au fost pusi pe liber de Ministerul Educatiei

joi, 17 septembrie 2009, 18:55
6 MIN
 106 directori de scoli sucevene au fost pusi pe liber de Ministerul Educatiei

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Petru Carcalete, mentine in functie peste o suta de conducatori de la diverse unitati de invatamant sucevene, desi Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii i-a pus pe liber. Petru Carcalete sustine ca prin ordinul dat cu cateva zile in urma, ministrul Ecaterina Andronescu a modificat legea ca in acest fel sa poata numi directori de scoli. Miza la nivel national o constituie cateva mii de directori si directori adjuncti de unitati de invatamant care ocupa functiile respective cu delegatie data de sefii inspectoratelor scolare judetene. Un astfel de ordin a starnit dispute aprinse la nivel central, unde se reclama o centralizare si o incercare de a se politiza mai mult sistemul de invatamant. In teritoriu, reactiile au fost de dezamagire, de persiflare sau chiar de opozitie vehementa.

In urma ordinului 5139/16 septembrie 2009 al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, un numar de 106 directori si directori adjuncti numiti cu detasare de inspectorul scolar general al judetului Suceava isi vor pierde slujbele. Acestia fusesera detasati in interesul invatamantului incepand de la data de 1 septembrie si urmau sa ocupe functii de directori sau de directori adjuncti la diferite scoli, gradinite si licee din judetul Suceava pana la data de 31 august 2009. Conform ordinului respectiv, in 48 de ore, inspectoratul scolar trebuia sa comunice Ministerului Educatiei lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice si abia apoi conducerea MECI urma sa numeasca directorii. Numai ca incetarea valabilitatii detasarilor a facut ca zeci de scoli din judetul Suceava sa nu aiba conducere cel putin doua zile, timp in care nimeni nu putea semna niciun act util desfasurarii activitatii de invatamant.

Inspectorul scolar general al judetului Suceava, Petru Carcalete, este de parere ca ordinul 5139 al MECI are mai multe probleme, nu doar aceea ca la mai multe scoli nu este vreun director care sa semneze anumite acte. O prima problema semnalata de Petru Carcalete ar fi aceea ca un astfel de ordin este contrar principiului descentralizarii deoarece toate numirile directorilor cu detasare nu se mai fac la nivelul inspectoratelor judetene, ci la centru. O a doua problema este aceea ca respectivul ordin "incalca legea". Alineatul doi al articolului trei din Ordinul 5139/16 septembrie al MECI spune ca se abroga prevederile legale care abilitau inspectorii scolari generali de a face detasari in interesul invatamantului pentru functiile de conducere sau de indrumare si control.

Seful ISJ Suceava: "Eu voi respecta legea"

Seful ISJ Suceava, Petru Carcalete, a explicat ca este anormal ca un ordin sa modifice o lege, iar in cazul de fata ar fi vorba, de fapt, de doua legi, si anume, Statutul cadrelor didactice – unde ar exista doua articole care contin prevederi contrare celor din ordinul 5139 – si Legea Invatamantului, unde ar fi un articol care, de asemenea, ar avea prevederi diferite de cele din recentul ordin al MECI. Mai exact este vorba de alineatul 5 al articolului 21 si de articolul 30 din Statutul Personalului Didactic si de alineatul 7 al articolului 145 din Legea Invatamantului. "Vom vedea ce se intampla mai departe. Eu voi respecta legea", a tinut sa spuna Petru Carcalete, precizand ca deocamdata nu ia in calcul o eventuala contestare a ordinului dat de ministru.

Cei 106 directori si directori adjuncti care au ocupat timp de doua saptamani posturile prin delegatie erau conducatori ai unitatilor de invatamant carora fie le-a expirat mandatul, fie au demisionat, caz in care li s-au emis decizii de ocupare a posturilor cu delegatie. La nivelul judetului Suceava exista 229 unitati de invatamant cu personalitate juridica si tot atatia directori, plus directorii adjuncti. Scolile din judetul Suceava sunt conduse de 292 directori la scoli cu personalitate juridica, 63 dintre ei fiind directori adjuncti.

La 1 septembrie, in fiecare an, se verifica situatia tuturor directorilor astfel incat celor care le-a expirat mandatul sa li se dea o decizie prin care se specifica faptul ca postul este ocupat prin delegatie, pana la organizarea unui concurs. In acest an sunt multe astfel de cazuri pentru ca in anul anterior nu s-a mai organizat concurs pentru ocuparea posturilor declarate vacante, intrucat asa a decis ministerul. In alta ordine de idei, cei 106 directori si directori adjuncti fie ii inlocuiau pe cei al caror mandat a expirat, fie continua sa ocupe postul cu delegatie, pana va fi organizat un nou concurs. Pentru cele 107 posturi de directori scoase la concurs in luna noiembrie anul trecut – vacantate prin expirarea mandatului de patru ani sau in urma pensionarii directorilor – s-au inscris doar 46 de candidati, pentru 39 de unitati. In momentul de fata doar 160 de unitati scolare sunt conduse de directori care ocupa postul in urma promovarii unui astfel de concurs.

Ce spun prevederile noului ordin al MECI si ce reactii sunt in tara

Potrivit Ordinului MECI 5139/16.09.2009, "detasarea in interesul invatamantului pentru functiile de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizeaza prin ordin al ministrului Educatiei, Cerecetarii si Inovarii, la propunerea consiliului de administratie al inspectoratului scolar". In ordinul ministrului se mai precizeaza ca din aceeasi data "se abroga prevederile legale care abilitau inspectorii scolari generali de a face detasari in interesul invatamantului pentru functiile de conducere sau de indrumare si control" si ca la intrarea in vigoare a ordinului inceteaza toate detasarile pentru functiile de conducere din unitatile invatamantului preuniversitar de stat dispuse pentru anul scolar 2009-2010, prin decizie a inspectorului scolar general. Ordinul prevede ca in termen de 48 de ore inspectoratele scolare vor transmite Ministerului Educatiei lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice prin detasare pentru functiile de conducere din unitatile scolare. Potrivit Statutului personalului didactic, inspectorul scolar general are dreptul de a face numiri cu delegatie pentru functiile de director sau director adjunct al unitatilor de invatamant.

Ordinul respectiv nu a afectat doar Inspectoratul Scolar Judetean Suceava. Spre exemplu, in judetul Harghita, aproximativ 200 de directori de scoli vor fi afectati de ordinul ministrului Ecaterina Andronescu. De altfel, seful ISJ Harghita, Anda-Elena Ianosi, a declarat ca lista cu propunerile pentru functiile de conducere la unitatile de invatamant, care va fi inaintata MECI in urmatoarele 48 de ore, nu va suferi modificari si ca persoanele delegate de ISJ isi vor inceta activitatea doar dupa ce va sosi noua lista de la ministerul de resort. "Nu avem cum sa decapitam conducerile scolilor. Activitatea directorilor propusi de noi si aflati la aceasta ora in functie va inceta sau nu, dupa caz, abia cand vom primi propunerile Ministerului. Altfel am crea haos si am da peste cap complet desfasurarea activitatilor scolare", a adaugat Anda-Elena Ianosi.

Carcalete nu comenteaza acuzele de politizare a invatamantului de catre MECI, dar nici  nu va respecta ordinul ministrului

O cu totul alta abordare are seful ISJ Suceava, Petru Carcalete. El sustine ca MECI trebuie sa isi rezolve problemele de legalitate in privinta ordinului pe care l-a dat si care nu respecta deloc principiile descentralizarii. De aceea, Petru Carcalete considera ca nici nu este normal ca vreun inspectorat scolar judetean sa trimita Ministerului lista cu propunerile de directori cu delegatie pentru ca acestia sa fie, ulterior, numiti in functie de ministru. "Nu voi trimite nicio lista cu propuneri pentru ca ordinul dat de doamna ministru este ilegal. Ce sa faca Ministerul cu lista din moment ce ordinul este ilegal? Sa se uite la lista si doar atat. Daca se va intra in legalitate si se va considera ca trebuie respectat un ordin care incalca ori abroga prevederile legii, atunci voi trimite Ministerului lista cu actualii directori numiti prin delegatie. Daca Ministerul nu va aproba lista, atunci sa numeasca directori cu delegatie dupa cum se pricepe", a mai declarat seful Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Petru Carcalete. Intrebat fiind despre o eventuala incercare de politizare a invatamantului de catre ministru, seful ISJ Suceava a raspuns ca nu vrea sa isi dea cu parerea despre astfel de acuzatii.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii