124 de profesori suceveni au parasit temporar sistemul de invatamant, dupa ce au solicitat concedii fara plata

marți, 30 octombrie 2012, 20:08
2 MIN
 124 de profesori suceveni au parasit temporar sistemul de invatamant, dupa ce au solicitat concedii fara plata

De la inceputul acestui an scolar, Inspectoratul Scolar al Judetului Suceava a inregistrat nu mai putin de 124 de cereri de concediu fara plata din partea cadrelor didactice. In cererea pe care o inainteaza Consiliului de administratie al ISJ, cadrele didactice nu sunt obligate sa stipuleze motivul pentru care vor sa plece din invatamant pentru o perioada mai indelungata de timp, ci doar au datoria de a specifica daca este vorba despre motive personale sau studii. Motivele personale sunt invocate de profesori, in mare parte dintre cereri.

Concediul fara plata timp de un an este considerat ca fiind un truc al profesorilor pentru a-si mentine postul ocupat, in intervalul de timp disponibil, dascalii avand posibilitatea de a-si cauta posturi mai bine platite, chiar si in afara tarii. Printre profesorii suceveni care au inaintat astfel de cereri se numara atat cadre didactice care sunt titulare pe unul dintre posturile de la tara, dar sunt si profesori care sunt titulari in mediul urban.

Potrivit prof. Laura Hacman, „pe langa cei 124 de dascali care au solicitat concedii fara plata, alte 265 de profesoare au solicitat concediu de maternitate".

Cadrele didactice care au solicitat concedii fara plata sunt titulare pe post, doar acestia avand dreptul de a-si lua concediu fara drept de plata timp de un an de zile. Potrivit legii, profesorii titulari pot solicita acest lucru o data la zece ani. Concediul fara plata le asigura profesorilor, cu o vechime mai mare de zece ani in invatamant, postul rezervat pe perioada unui an, iar cererea le poate fi prelungita cu inca unul. In cazul concediului fara plata pentru studii, cadrele didactice pot beneficia de cel mult trei ani, in limita a sapte ani de vechime, iar in cazul contractelor de munca in strainatate profesorilor li se rezerva catedra pentru trei ani, conform protocoalelor incheiate de Ministerul Educatiei. Personalul necalificat sau suplinitorii nu au dreptul de a solicita concediu fara plata.

In aceeasi perioada a anului 2011, 130 de cadre didactice solicitasera concediu fara plata iar in 2010, 142 de astfel de cereri au fost inaintate Inspectoratului Scolar Judetean.

Opt dascali au spus ‚adio’ catedrei

Reamintim ca de la inceputul lunii septembrie si pana in prezent, opt cadre didactice din judet au decis sa-si abandoneze definitiv carierele din educatie si sa se indrepte spre alte domenii.

Este vorba de un invatator, educator, psihopedagog sau profesori care au predat urmatoarele discipline: chimie, educatie fizica, protectia mediului, sau fizica. Motivele invocate de ei sunt unele personale. Cei care au ales demisia pot reveni in sistem numai dupa ce sustin examenul de titularizare pe post.

Potrivit reprezentantilor ISJ, „pentru anul scolar 2012- 2013, in structura ocuparii posturilor sunt 77,7% titulari, 18,16% sunt suplinitori calificati, 3,14% este reprezentat de personal didactic asociat (cadre didactice titulare in alte unitati de invatamant, cadre didactice pensionate sau specialisti consacrati ai curriculei scolare dar angajati in alte domenii de activitate) si 0,93% sunt suplinitori cu studii necorespunzatoare postului". In urma miscarii de personal, pentru acest an scolar, au rezultat 8.222 de norme didactice. (Adelina TALPALARIU)

Comentarii