149 de dosare privind venitul minim garantat au fost suspendate, saptamana trecuta

luni, 16 august 2010, 20:41
3 MIN
 149 de dosare privind venitul minim garantat au fost suspendate, saptamana trecuta

Echipe de control formate din inspectori de munca au efectuat controale la 17 primarii din judetul Suceava, fiind verificate 678 de dosare referitoare la "Venitul Minim Garantat" (VMG), dintr-un total de 1.078. In urma verificarilor, au fost suspendate 149 de dosare, reprezentand aproximativ 22% din numarul dosarelor verificate si circa 14% din totalul acestora.

Verificarea dosarelor referitoare la "Venitul Minim Garantat" acordat in baza Legii 416/2001 este una din atributiile Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Suceava. "Dosarele suspendate reprezinta un semnal ca toate dosarele trebuie completate si puse in ordine, sa cuprinda documentatia completa si astfel se vor evita posibilitatile de fraudare si efectuarea de plati necuvenite. Trebuie sa fim atenti, pentru ca unii, mai lenesi, ar putea fi motivati sa nu lucreze si sa obtina usor, din neatentia unora, un venit minim garantat", a declarat directorul general al ITM Suceava, Gabriel Harja.

Pentru alte 18 dosare s-a dispus sistarea platii. "Este cunoscut faptul ca, in aceasta perioada de criza, intentia de baza este aceea de a face economii la bugetul de stat, de a evita posibilitatea de fraudare prin plata unor sume necuvenite. Astfel, si prin stoparea platii unor sume aferente venitului minim garantat se fac economii si se urmareste aplicarea corecta a legilor in vigoare", a precizat Gabriel Harja.

Controalele la cele 17 primarii de pe raza judetului Suceava au fost efectuate pe parcursul saptamanii trecute, in intervalul 9 – 13 august. Este vorba de primariile comunelor Voitinel, Dorna Arini, Breaza, Bilca, Ciocanesti, Rasca, Brosteni, Crucea, Carlibaba, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Patrauti, Manastirea Humorului, Adancata, Saru Dornei, Panaci si Vatra Dornei. Primaria care a acordat cele mai multe dosare de venit minim garantat este cea a comunei Patrauti. Potrivit unei situatii transmise de ITM Suceava, nu mai putin de 310 persoane din comuna Patrauti beneficiau de VMG, iar toate dosararele acestora au fost verificate. Mai bine de o treime din dosarele respective, adica un numar de 119, au fost suspendate in urma anchetei. Asta reflecta o disproportie colosala intre situatiile gasite la celelalte 16 primarii, unde au fost suspendate, pana in prezent, doar 30 de dosare din 368. In curs de verificare mai sunt inca 400 de dosare si, in conditiile in care s-ar respecta si proportiile de pana acum in privinta dosarelor VMG suspendate, inseamna ca Patrautiul ar ramane lider incontestabil al acestui nefericit clasament. Din celelalte 16 primarii, probleme mai aparte le are comuna Rasca, unde inspectorii au dispus incetarea platilor in cazul a 18 beneficiari de VMG. Iar asta in conditiile in care au fost verificate doar 37 din cele 113 dosare.

"Desi nu au fost identificate disfunctionalitati majore, totusi, s-au constatat nereguli cauzate de numarul insuficient de angajati de la compartimentele de Asistenta Sociala din cadrul primariilor", a afirmat directorul ITM Suceava. Astfel, in dosarele titularilor de ajutor social au fost identificate anchete sociale incomplete sau nerealizate in termenul prevazut de lege, fise de calcul intocmite in conformitate cu modelul prevazut in normele metodologice, dar care nu detineau viza de control financiar preventiv. De asemenea, mentioneaza Gabriel Harja, s-au inregistrat situatii in care, la nivelul primariei, nu a fost intocmit planul de actiuni sau lucrari de interes local pentru repartizarea orelor de munca si nu au fost afisate la loc vizibil listele cu beneficiarii de ajutor social, precum si cu persoanele care urmeaza sa efectueze orele de munca in folosul comunitatii.

Mentionam ca obiectivele campaniei dusa de ITM Suceava au in vedere verificarea respectarii prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completarile si modificarile ulterioare si ale Hotararii nr. 1010/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. S-au verificat modalitatile prin care s-a stabilit cuantumul ajutorului social, efectuarea platii ajutorului social si respectarea obligatiilor de catre beneficiarii de ajutor social.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii