17 persoane suspecte de trichineloza, dupa ce au mancat carne de mistret

joi, 06 septembrie 2012, 19:44
3 MIN
 17 persoane suspecte de trichineloza, dupa ce au mancat carne de mistret

Un numar de 17 persoane din Suceava, intre care si trei copii cu varste de 8 si 12 ani, sunt suspecte de trichineloza dupa ce au mancat, in data de 15 august, preparate din carne de mistret la o stana in zona Munceii Raraului. Cinci pacienti sunt spitalizati in cadrul sectiei de Boli infectioase a Spitalului din Campulung Moldovenesc, un altul se afla sub tratament la un spital bucurestean dat fiind faptul ca acesta acuza simptome mai grave iar alte noua persoane au urmat un tratament specific in cadrul Ambulatoriului de specialitate. Evolutia bolii este una atipica tinand cont ca aceasta se manifesta diferit la fiecare bolnav in parte.

Cei 17 participasera, cu prilejul sarbatorii de Sfanta Maria, la o masa in familie, carnea fiind procurata de Dumitru Mazare de 43 de ani, angajatul unei stani din zona. Din spusele acestuia, se pare ca mistretul a ajuns pe masa petrecaretilor dupa ce baciul a lovit accidental animalul, cu masina, pe muntele Rarau.

Dintre pacientii internati la unitatea spitaliceasca din Campulung Moldovenesc, cea mai grava forma a bolii este manifestata de un baiat in varsta de 13 ani.

„Baiatul sufera de o miocardita puternica. Este sub control, evolutia acestuia e favorabila insa va ramane pe viata cu sechele. Chiar daca pacientii isi revin si se vindeca, acestia nu vor mai fi in plenitudinea fortelor lor", a afirmat Petrea Dulgheru, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. 

Conform acestuia, reprezentantii DSVSA au declansat o ancheta epidemiologica. „In prealabil am stat de vorba cu cei patru adulti internati la spitalul din Campulung, primii care s-au prezentat la spital in zilele de 3 si 4 septembrie. Cei care au consumat preparate din mistret la acea petrecere de pe 15 august sunt prieteni ai familiei Mazare, rude si ciobani ai stanei de pe Rarau", a mai completat Dulgheru.

De cealalta parte, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Suceava, medicul Catalina Zorescu a precizat ca in cazul primilor patru pacienti care s-au prezentat la unitatea spitaliceasca din Campulung Moldovenesc s-au recoltat deja probe biologice care au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru analize.

Ciobanul care a organizat ospatul e bun de plata

Angajatul stanii, baciul Dumitru Mazare, cel care a organizat masa in familie punand in consum carnea neverificata sanitar veterinar, risca o amenda de 40.000 de lei, iar dupa finalizarea anchetei va fi sesizata si Politia pentru a intreprinde demersurile specifice acestei situatii.

„Sunt probleme deosebite cu trichineloza nu numai in Suceava ci si in Romania din cauza faptului ca unii oameni pun in consum carne si produse din carne din vanat fara a fi examinate sanitar-veterinar. Examenul trichinologic la vanat nu se mai face prin proba clasica. Examenul trebuie facut prin digestie artificiala, o testare sigura care se face doar la laboratoarele DSVSA. Totodata, consumatorii care nu au facut examenul trichinologic trebuie sa stie, ca inainte de a fi consumata, carnea trebuie fiarta foarte bine sau tinuta, cel putin, o saptamana la congelator, la temperaturi sub -18 grade Celsius", a explicat Petrea Dulgheru.

(Adelina TALPALARIU)

Comentarii