300 kilograme de carne alterata, pentru masa bolnavilor suceveni

luni, 09 aprilie 2012, 20:02
4 MIN
 300 kilograme de carne alterata, pentru masa bolnavilor suceveni

Dupa primele verificari intreprinse de reprezentantii DSVSA, a reiesit ca pulpele de pui fusesera decongelate, reambalate, fusesera prevazute cu un nou termen de valabilitate pentru ca mai apoi sa fie livrate spitalului drept "pulpe de pui dezosate refrigerate".

Nu este pentru prima data cand producatorii si furnizorii de alimente isi bat joc de bolnavii internati in spital, sunca presata, telemeaua si smantana din farfuriile bolnavilor fiind declarate, in trecut, necorespunzatoare.

Pentru ca au in vedere doar profitul, comerciantii si furnizorii de alimente, nu dau nici macar cativa lei pe sanatatea clientilor lor. Astfel, societatea care aproviziona cu produse din carne Spitalul Judetean din Suceava- SC MIRALEX – a livrat in dimineata zilei de ieri aproape 300 de kilograme de pulpe de pui alterate, de culoare gri- verzuie. In ciuda faptului ca produsele se incadrau in termenul devalabilitate, pachetele de carne emanau un miros pestinential iar culoarea pulpelor asa- zis "refrigerate" era gri- verzuie.

« In dimineata zilei de luni, in jurul orelor 9 :00, am fost anuntati de catre reprezentantii Spitalului Judetean Suceava cu privire la o cantitate de 290,5 kilograme de carne ce le-a fost livrata si asupra careia, personalul spitalului avea o serie de suspiciuni. In urma verificarilor efectuate, am constatat ca firma responsabila cu livrarea carnii catre spital a decongelat carnea si a adus-o ca si cum ar fi carne proaspata, refrigerata.  Carnea avea un miros deosebit, de alterare si avea o culoare gri- verzui. Am dispus sechestrarea marfii in vederea confiscarii, am recoltat probe si am aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 30.000 de lei", a explicat Petrea Dulgheru, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava.

Mai mult decat atat, in urma controlului efectuat reprezentantii DSVSA au constatat ca produsele din carne de pui se transportau in acelasi spatiu cu carcase de porc, carcase ce erau asezate pe dusumeaua masinii de transport, pe o folie de plastic si nu agatate asa cum prevad normele legale. Firma bacauana MIRALEX, livra produse din carne si catre alte unitati din Botosani si Iasi.

Livrarea de alimente stricate pentru hrana bolnavilor, o obisnuinta pentru furnizorii spitalului judetean

Din pacate, situatia sesizata in cursul zilei de ieri nu este una singulara, la unitatea spitaliceasca din municipiu fiind semnalate si in trecut alte cazuri de alimente necorespunzatoare catre spital.

"Datoria mea este de a oferi pacientilor produse alimentare proaspete si de calitate. Producatorii si furnizorii nu trebuie sa confunde cantina spitalului judetean cu cea a arestului ori cu unitatile de alimentatie publica, unde functioneaza, de altfel, aceleasi rigori din punct de vedere al sigurantei alimentelor. La noi cu atat mai mult cu cat este vorba despre bolnavi", a mai Vasile Rambu. 

Managerul Spitalului Judetean "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava a aratat ca nu este pentru prima data cand producatorii si furnizorii de alimente isi bat joc de bolnavii internati in spital. Anul trecut de exemplu, a mai fost facuta o constatare de acest gen, in acest context, sunca presata fiind eliminata din meniul spitalului pentru ca era necorespunzatoare calitativ. "S-a luat atunci decizia inlocuirii suncii presate cu pulpe de pui dezosate" a aratat Vasile Rambu. Precum se vede, in scurt timp, nici  pulpele dezosate furnizate de SC MIRALEX SRL Bacau nu mai sunt corespunzatoare calitativ. De aceasta data, managerul spitalului este decis sa nu mai schimbe meniul ci sa schimbe furnizorul.

Dar acesta nu este singurul caz in care pacientilor de la  spitalul judetean furnizorii au incercat sa  le vare pe gat produse alimentare stricate. "La inceputul perioadei de post, in acest an, conducerea Spitalului a sesizat DSVSA  si a solicitat sa fie prelevate probe din laptele si produsele lactate livrate de un furnizor din judetul Suceava. Din cele patru produse – smantana, telemea vrac, lapte batut si lapte, smantana si telemeaua erau necorespunzatoare" a mai declarat managerul Vasile Rambu.

Conducerea spitalului judetean cere interdictia de a participa la licitatiile publice timp de doi ani, pentru furnizorii doveditii ca livreaza spitalului produse alimentare necorespunzatoare

El a spus ca in aceste doua cazuri aratate s-a dispus rezilierea contractelor pentru toate produsele pe care firmele respective le livrau. "O alta masura pe care am luat-o este ca, dupa ce contractele au fost inchise, sa intocmim un document pe care il transmitem catre Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) prin care sa propunem pentru aceste firme sanctiunea suspendarii participarii la licitatiile publice pe o perioada de doi ani".

Managerul spitalului judetean a mai declarat ca au fost avertizati atat gestionarii care preiau produsele alimentare cat si lucratorii din bucatarie sa nu utilizeze in pregatirea hranei bolnavilor produse necorespunzatoare calitativ, acestia riscand desfacerea contractelor de munca. In perioada imediat urmatoare, cand se are in vedere achizitionarea de branza proaspata de la producatorii individuali Spitalul Judetean va cere de asemenea sprijinul DSVSA pentru a constata daca marfa achizitionata va fi corespunzatoare calitativ. (A.Talpalariu, N.Rosca)

Comentarii