A inceput forfota cazarilor in campusul studentesc al Universitatii „Stefan cel Mare”

miercuri, 26 septembrie 2012, 20:19
3 MIN
 A inceput forfota cazarilor in campusul studentesc al Universitatii „Stefan cel Mare”

A inceput agitatia in caminele campusului studentesc al Universitatii "Stefan cel Mare", studentii cu vechime, din anii de studiu III sau IV, fiind cei care au facut cozi inca de la primele ore ale diminetii pentru a-si lua in primire camerele. Agitatia din campusul universitatii este si astazi in toi si va continua pana vineri inclusiv, cand este programata ultima serie de cazari pentru masteranzi, familisti si intarziatii motivati. Studentii care au avut norocul sa ocupe un loc la unul din caminele campusului USV au ocupat ieri holurile tuturor cladirilor ale caminelor, cu atat mai mult cu cat cazarea costa aici de trei ori mai putin decat in chirie. Acestia sunt norocosii care pe baza mediei sau din prisma conditiei sociale au cate un loc asigurat in unul din caminele USV.

In timp ce bobocii care se cazeaza astazi vin insotiti de parinti, surori si cara emotionati bagaje ticsite de haine, cei din anul III si IV, care s-au cazat ieri, au fost relaxati si au declarat ca nu ar da viata de camin pentru nimic. Chiar daca au fost si cativa nemultumiti de procedurile de cazare pe alocuri ‚amortite’ studentii au astepatat rabdatori sa le vina randul.

„Am facut si o lista de asteptare, poate asa vom sta mai putin timp la coada. Jumatate de zi oricum o pierdem, dar se merita. E al treilea an in care voi locui in camin si e ca si cum as veni acasa", a declarat Irina P. studenta a Facultatii de Inginerie Alimentara.

Zarva studentilor a inceput inainte de ora 8:00, cand cativa tineri zelosi ocupasera deja primele locuri pe listele de asteptare improvizate.

Pentru a-si lua in primire locurile in camine, studentii au prezentat o copie dupa cartea de identitate, iar cei cu parinti cadre didactice, cei proveniti de la casele de copii si orfanii de ambii parinti au adus si actele doveditoare semnate si stampilate de institutiile de pe raza judetului de provenienta.

In fata corpurilor C1 si C2 forfota era in toi, scenariu fiind acelasi si pe partea cealalta de strada, in cladirea in care functioneaza C4. Aici  atmosfera era animata de grupuri de studenti care au castigat lozul cel mare, fiind repartizati in cel mai modern dintre caminele USV.

„E putin aglomerat la parter dar cazarile merg repede. Oricum pentru un loc in C4 merita sa astept oricat", ne-a declarat un student al Facultatii de Inginerie Mecanica.

Cazarile continua si astazi pentru studentii din anii I si II

In conditiile in care in cadrul USV invata peste 10.000 de studenti iar locurile de cazare sunt doar in numar de 1.036, multi studenti se vad nevoiti sa se reorienteze. O varianta ar fi cea a internatelor care cazeaza si studenti sau cea a apartamentelor in gazda sau in chirie. Repartizarea locurilor de cazare in caminele studentesti pe facultati se face in functie de numarul de studenti, prin urmare Facultatii de Stiinte Economice si Administratie Publica i-au fost repartizate cele mai multe locuri, respectiv 156. Urmeaza Facutatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor cu 142 de locuri, Facultatea de Litere – 117 locuri, Facultatea de Inginerie Alimentara – 112 si Facultatea de Istorie Geografie – 107. In noul an universitar, 86 de studenti din Republica Moldova si cinci boboci din Ucraina au fost repartizati in caminele campusului USV. 

In urma majorarii costurilor cazarii (tarifurile includ si plata utilitatilor, a cablului TV si internetului), studentii vor plati in acest an universitar intre 90 si 360 de lei lunar, in functie de camin si de facilitatile pe care acesta le ofera. Pentru ca cererea a fost mai mare decat oferta locurilor de cazare, fiecare facultate a incheiat parteneriate cu liceele din municipiul Suceava, care au pus la dispozitia studentilor locurile din internate care au ramas vacante dupa cazarea elevilor.

Cazarea studentilor continua si astazi pentru studentii din anii I si II si pe  28 septembrie, pentru familisti, masteranzi si pentru intarziatii motivati. 

 

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii